Pestra gobarska bera presenetila tudi poznavalce: prvič v Sloveniji našli primerek gobe diplomitoporus flavescens

Nova Gorica, 7. oktober 2019 – V Hitovem hotelu Sabotin v Solkanu so v sodelovanju z Gobarskim društvom Nova Gorica danes odprli že 22. razstavo gob. Organizatorji razstave so ponosni na pester nabor različnih gliv, saj je na ogled preko 200 primerkov. Prvič je bil na slovenskih tleh najden primerek gobe diplomitoporus flavescens, ki še nima slovenskega imena. Razstavo, ki si jo je mogoče ogledati do srede, 9. oktobra, ves mesec oktober spremlja tudi zanimiva kulinarična ponudba jedi z gobami in drugimi jesenskimi sadeži.  
 
Člani Gobarskega društva Nova Gorica so se minule dni za potrebe razstave razkropili po gozdovih in obronkih le-teh vse od Cerkljanskega, Trnovskega gozda, Vipavske doline, Banjšic, pa do Brd, Tolminske in Goriške. »Presenetila nas je izjemna pestrost, pravo gobarsko bogastvo. Imeli smo kar pošteno gobarsko srečo. Za spoznavanje gob je letošnja razstava ena najbogatejših doslej,« pravi Ivan Bratuž, predsednik Gobarskega društva Nova Gorica, ki združuje preko 100 članov. »Hvaležni smo vsem, ki si že vrsto let prostovoljno prizadevajo za ohranjanje gobjega bogastva naših gozdov in širjenje gobarskega znanja. Naše društvo je odprtih vrat, za vse, tudi mlade. Razstave gob, predavanja, predvsem pa skupna nabiranja, so primerna tudi za začetnike,« dodaja Bratuž.

Letošnja razstava gob v Hotelu Sabotin izstopa po pestrosti predstavljenih gob, saj so jih sinoči uspeli določiti in ustrezno označiti več kot 200 primerkov, med njimi tudi beli karželj, ki je redko prisoten na razstavah. »Prvič smo v Sloveniji med nabiranjem naleteli na primerek gobe diplomitoporus flavescens. To je lesna goba, ki raste na boru, spada pa med luknjičarke,«pravi determinator Gabrijel Seljak. Za pomoč pri determinaciji so se v Gobarskem društvu Nova Gorica sinoči obrnili tudi na Jožeta Kosca, determinatorja mentorja in velikega poznavalca lesnih gob, ki je samo zaradi omenjene gobe sinoči prispel iz Ljubljane v Solkan. Prvi primerek gobe diplomitoporus flavescens na slovenskih tleh, ki zaenkrat še nima slovenskega imena, je pomembno odkritje pri raziskovanju slovenskega gobjega bogastva.         

Razstavi gob so se pridružili tudi člani Filatelističnega društva »Dr. Franc Marušič« iz Nove Gorice, ki so na ogled postavili izbor znamk, dopisnic in kuvert na temo gob. Slovenija se namreč lahko pohvali z zelo zanimivimi primerki filatelističnih materialov z gobami.      

Razstavo gob, ki si jo je mogoče ogledati do srede, 9. oktobra, ves mesec oktober v Hotelu Sabotin spremlja tudi zanimiva kulinarična ponudba jedi z gobami in drugimi jesenskimi sadeži.  

»Tudi letos smo k ogledu povabili okoliške vrtce in učence osnovnih šol, zato, da bi na enem mestu spoznali bogastvo in raznolikost gob v naših gozdovih. Za vse, ki gobe radi uživajo, pa za nabiranje teh nimajo dovolj znanj ali časa, smo v restavraciji hotela Sabotin pripravili zanimivo kulinarično ponudbo jedi z gobami in drugimi jesenskim sadeži,« dodaja Jana Jakin Petejan, vodja hotela Sabotin v Solkanu.Več informacij:
Lavra Peršolja Jakončič, Odnosi z javnostmi, Hit, d. d.,
lavra.persolja.jakoncic@hit.si,
m 031 336 814