Ob razstavi gob obeležili 50. obletnico ustanovitve Gobarske družine Nova Gorica

Solkan, 9. oktober 2023 - V Hitovem Hotelu Sabotin v Solkanu v sodelovanju z Gobarskim društvom Nova Gorica predstavljajo že 26. tradicionalno razstavo gob, ob kateri obeležujejo tudi 50. obletnico ustanovitve Gobarske družine Nova Gorica. Vse do srede bo na ogled kar 163 najrazličnejših primerkov gob, v Hotelu Sabotin pa so poskrbeli tudi za pestro ponudbo gobjih jedi, ki jih bodo pripravljali do nedelje, 15. oktobra.

Letošnje leto zaradi suhega vremena gobarjem ni bilo posebej naklonjeno, kljub temu pa so člani Gobarskega društva Nova Gorica poskrbeli, da je v Hotelu Sabotin na ogled kar 163 različnih gliv. Kot je povedal predsednik Gobarskega društva Nova Gorica Jakob Čeferin: »Obiskovalci si bodo na razstavi lahko ogledali praktično vse primerke gob, ki jih lahko najdemo na področju Goriške.« Člani društva so primerke za razstavo nabirali vse od Tolminskega, Vipavske doline in Krasa. Gabrijel Seljak, član društva in eden najbolj izkušenih poznavalcev gob v Sloveniji, je na letošnji razstavi izpostavil dva zanimiva primerka: zelo priljubljeno, a zaščiteno jordano ali knežjo mušnico in gobo, ki jo v naravi redko najdemo, bleščavo luskarico.

Razstavo gob, ki bo na ogled do srede, 11. oktobra, so pospremili tudi s priložnostno filatelistično razstavo z motivi gob, upodobljenih na znamkah, kuvertah, dopisnem papirju ipd. Izdali so tudi poseben poštni žig, ki so ga danes lahko uradno uporabili na pošti v Solkanu. Gobarsko društvo Nova Gorica v letošnjem letu namreč obeležuje 50-letnico ustanovitve Gobarske družine Nova Gorica. Na dogodku so ob jubileju podelili tudi priznanja najbolj zaslužnim posameznikom za njihov neprecenljiv prispevek k ohranjanju znanja in tradicije gobarjenja na našem območju. Prejela sta ga dolgoletna člana Milenka Ambrožič, tajnica in Ivan Bratuž, dolgoletni predsednik društva.
Člani Gobarskega društva Nova Gorica z organizacijo dogodkov, kot je vsakoletna razstava in determinacija gob v Hotelu Sabotin pomembno prispevajo k širjenju znanje o gobah in mikologiji, obenem pa si prizadevajo za osveščanje o varovanju naravnega okolja ter pravilnem obnašanju obiskovalcev v gozdu. »Gobarski bonton« poleg ustrezne opreme za nabiranje gob, ki vključuje leseno pleteno košaro, nož s finim ukrivljenim rezilom ter čopič ali krtačko, zapoveduje tudi največjo dovoljeno količino nabranih gob, ki znaša največ dva kilograma dnevno.

Skrb za naravo in zmanjšanje negativnih vplivov na okolje je zadnja leta tudi osrednje vodilo delovanja Hotela Sabotin, ki je za trajnostna prizadevanja prejel mednarodni certifikat Zeleni ključ. V hotelu si prizadevajo, da tudi svoje goste osveščajo o pomenu varovanja okolja, s tovrstnimi razstavami pa se vse bolj uveljavljajo kot stičišče lokalnih zgodb, kjer imajo svoje mesto tako ljubitelji narave kot tudi najrazličnejši umetniški ustvarjalci. Med razstavami, ki jih preko celega leta prirejajo v sodelovanju z različnimi društvi, imajo gobe posebno mesto, saj jih vedno pospremijo tudi z jesensko kulinarično ponudbo v restavraciji.

Tako bodo tudi letos kuharski mojstri v Hotelu Sabotin vse do nedelje, 15. oktobra, pripravljali izbrane jesenske jedi z gobami. Poleg redne ponudbe pic in drugih jedi po naročilu, bodo gostje vsak dan od 15. ure dalje lahko pokusili dobrote, kot so: jurčkov karpačo, gobova juha v kruhovi skodelici, njoki z jurčki, rezanci s svežimi lisičkami, polnjeni lignji z mešanimi gobami, file brancina z gratinažo iz mešanih gob ter telečji medaljon z gobicami in polento. Manjkala ne bo niti posebna sladica: kostanjev štrukelj z bučno kremo in prahom iz sušenih jurčkov. Če bo vreme še naprej tako lepo, si bo kulinarično razvajanje mogoče privoščiti tudi na slikovitem vrtu restavracije Hotela Sabotin.

 


Več informacij:
Maša Koglot, Odnosi z javnostmi, Hit, d.d., m 041 616 626, masa.koglot@hit.si .