Na ogled je 153 različnih primerkov gob

Nova Gorica, 12. oktober 2020 – V Hitovem hotelu Sabotin v Solkanu v sodelovanju z Gobarskim društvom Nova Gorica predstavljajo že 23. tradicionalno razstavo gob. Vremenske razmere so sicer okrnile rast gob, a so organizatorji z letošnjo bero zadovoljni. Razstavo, ki si jo je mogoče ogledati do srede, 14. oktobra, ves mesec oktober spremlja tudi zanimiva kulinarična ponudba jedi z gobami in drugimi jesenskimi sadeži.

Člani Gobarskega društva Nova Gorica so se minule dni za potrebe razstave odpravili po gozdovih od Notranjske, Brkinov, pa vse do Cerknega in Tolmina, Vipavske doline, Banjšic in Trnovskega gozda ter Korade. »Vreme razvoju in rasti gob zdaj ni naklonjeno, preveč se je ohladilo. Kljub temu je našim članom uspelo tudi letos zagotoviti zelo pisano paleto primerkov gliv. Za letošnjo razstavo so strokovni determinatorji izbrali 153 različnih gob. Vse so ustrezno označene, kar omogoča, da jih na enem mestu hitro spoznamo, primerjamo in občudujemo,« pravi Ivan Bratuž, predsednik Gobarskega društva Nova Gorica, ki združuje preko 100 članov.

Razstavo gob so zaradi slabega vremena letos izjemoma postavili v notranjih prostorih hotela Sabotin. Ogled je - z upoštevanjem usmeritev NIJZ glede preprečevanja širitev virusa Covid-19 mogoč z uporabo zaščitnih mask ter dezinfekcijo rok. Prostore redno prezračujejo, razstavo pa si lahko ogledata največ dve osebi hkrati.

»Na letošnji razstavi je mogoče videti precej koprenk, mlečnic in kolobarnic. Manj je v tem trenutku po gozdovih jurčkov in štorovk. Na razstavi je predstavljen zelo lep primerek črneče velezraščenke, ki je sicer užitna goba, v Sloveniji pa je zavarovana*,« pojasnjuje Gabrijel Seljak, eden izmed redkih determinatorjev mentorjev Mikološke zveze Slovenije. Ob razstavljenih primerkih lahko gostje ostale zavarovane prostoživeče glive, ki se nahajajo na t. i. rdečem seznamu, njihovo nabiranje pa je v Sloveniji prepovedano, spoznajo tudi na fotografijah na plakatu.

Razstava gob bo na ogled le do srede, 14. oktobra 2020. »Za vse, ki gobe radi uživajo, pa za nabiranje teh nimajo dovolj znanja ali časa, smo v restavraciji hotela Sabotin pripravili zanimivo kulinarično ponudbo jedi z gobami in drugimi jesenskim sadeži. Nepogrešljiva je gobova juha, med posebnostmi priporočam solato iz mešanih gob na jesenski zelenjavi s sirom iz Posočja, pa tudi pesine njoke z zeliščnim maslom, pestom iz jurčkov in mladim sirom,« dodaja Jana Jakin Petejan, vodja hotela Sabotin v Solkanu.


*Gobarsko društvo Nova Gorica je za namen razstave in izobraževanja pridobilo ustrezno dovoljenje za odvzem iz narave.


Več informacij:
Lavra Peršolja Jakončič, Odnosi z javnostmi, HIT d.d. Nova Gorica, m 031 336 814, lavra.persolja.jakoncic@hit.si

Razstava gobjega bogastva