Šempeter pri Gorici, 14. marec 2019 – V družbi Hit v sodelovanju z Biotehniško šolo iz Šempetra pri Gorici in priznanim italijanskim chefom Emanuelom Scarellom s projektom Glocal Gourmet postavljajo most med lokalnim eno-gastronomskim bogastvom ter trajnostnim življenjskim slogom. S skupno zavezo k izmenjavi strokovnih znanj s področja eno-gastronomije ter zmanjševanju uporabe plastike v delovnem in domačem okolju.

Trajnostni življenjski stil predstavlja izziv za vsakega izmed nas. Gre za širšo odgovornost, ki povezuje generacije in prostor. Tako razmišljajo v družbi Hit, kjer so danes v šolskih klopeh Biotehniške šole v Šempetru pri Gorici projekt Glocal Gourmet. S to pobudo želijo z besedo in dejanji povezati lokalne kulinarične zgodbe in prizadevanja za trajnostno prihodnost. »Verjamemo v trajnostno prihodnost in v njej vidimo priložnost za dvigovanje dodane vrednosti v turizmu,« pravi Martin Šabec, vodja hotela Perla, kjer se je zamisel o projektu tudi razvila. »Doma ali v veliki hotelski kuhinji lahko ravnamo gospodarno in okolju prijazno, če se prav in dobro organiziramo. S tem pa neposredno vplivamo na naše življenjske razmere danes in za prihodnje generacije,« dodaja Šabec.

V Hitu želijo s projektom Glocal Gourmet pospremiti dogajanje na poti do leta 2021, ko bo Slovenija postala evropska gastronomska regija. Kuhinja namreč predstavlja most med lokalnim eno-gastronomskim bogastvom ter trajnostnim življenjskim slogom. V družbi Hit zato predstavljajo več pobud, med katerimi izstopa zaveza k zmanjšanju uporabe plastike, v delovnem in domačem okolju.

Izmenjava znanj in sodelovanje z Biotehniško šolo
»Lokalno je dober temelj vrhunskosti. Tega se dobro zavedajo številni butični in družinski turistični ponudniki, tudi v velikih sistemih pa je mogoče z malimi spremembami doseči velike premike,»razlaga Šabec. Predvsem s sodelovanjem. Zato so se v družbi Hit še tesneje povezali z Biotehniško šolo iz Šempetra pri Gorici, kjer se 390 dijakov izobražuje v programih gostinstva, živilstva, kmetijstva in naravovarstva. Družba Hit v tem trenutku štipendira 5 dijakov iz Biotehniške šole, ti imajo tudi prednost pri opravljanju delavne prakse. »Smo v stiku s hrano od zemlje do krožnika. Hrano na šolskem posestvu pridelamo, poberemo, kasneje jo predelamo, pripravimo in ponudimo. Zavedamo pa se, da brez povezovanja, brez sodelovanja s podjetji, izmenjav izkušenj, seznanjanjem z novostmi in praktičnega usposabljanja dijakov, ki je v teh podjetjih poteka, si razvoja ne moremo predstavljati. Dogovarjamo se, da se bo ekipi šolskih mentorjev pridružil tudi Matjaž Šinigoj, vodja Perlinih kuhinj. Vzporedno se na šoli ves čas trudimo zmanjšati uporabo plastične embalaže,« pravi ravnateljica Barbara Miklavčič Velikonja. Dijakom bodo omogočili neposredno izkušnjo pri delu z velikimi imeni italijanske kuhinje in za kulinarične izzive Glocal Gourmet zagotovili pridelke, ki bodo zrasli na šolski posesti.

Lokalne sestavine in pridelki v roke priznanih italijanskih chefov
V Hitu bodo pred izziv postavili tudi velika imena italijanske kuhinje, ki bodo z lokalnimi in sezonskimi pridelki ustvarjali skupaj z ekipo kuharjev Perline restavracije Calypso, ki jih vodi chef Dalibor Janačković. Vrhunska kulinarika z roko v roki s trajnostnim pristopom. Prvi v goste prihaja chef Emanuele Scarello, vrhunski kuhar in lastnik restavracije Agli Amici iz Vidma (2* Michellin). Dogodek bo potekal v četrtek, 21. marca, v restavraciji Calypso v hotelu Perla v Novi Gorici, sledili pa mu bodo še drugi večeri, v vsakem letnem času po eden. »Zelo sem vesel, da lahko prispevam svoj delež znanja in izkušenj k projektu Glocal Gourmet, katerega skupni cilj je prepoznavanje, raba in promocija živil, na katerih temelji identiteta našega skupnega čezmejnega prostora. Prav tako pa želimo v vsakodnevno delovno prakso uvesti nekatere dobre navade z namenom zmanjšanja uporabe plastike«, pravi Emanuele Scarello.

Kaj je tipična goriška jed?
Vprašanje, ki ga pogosto zastavljajo tudi obiskovalci in gostje Hitovih restavracij, dobiva odgovor. Matjaž Šinigoj, vodja Perlinih kuhinj, je s tradicionalnih živil tega prostora sestavil nekaj kreativnih jedi, za katere je prepričan, da lahko postanejo prepoznavne goriške jedi prihodnosti.

……………………………………………………………………………………………………
Več informacij:
Lavra Peršolja Jakončič, Odnosi z javnostmi, Hit, d.d.;
lavra.persolja.jakoncic@hit.si,
m 031 336 814