Gault & Millau Slovenija 2021: Hitovim gostincem vnovič pet kap

Nova Gorica, 16. 6. 2021 - V tiskano izdajo gastronomskega vodnika Gault & Millau, ki je v teh dneh zaokrožila po Sloveniji, sta se tudi letos uvrstili dve Hitovi restavraciji. Perlina restavracija Calypso s 16 točkami in 3 kapami ter Parkova restavracija Tiffany s 14 točkami in 2 kapama vnovič dokazujeta, da se vrhunske kulinarične zgodbe v Sloveniji pišejo tudi v hotelskih restavracijah.

Izbrana gastronomska izkušnja po izboru priznanega »rumenega« mednarodnega vodnika čaka goste restavracije Tiffany, ki se nahaja v Hotelu Park v Novi Gorici. Tu goste z ustrežljivostjo in izjemno strežbo vedno znova prepričajo uglajeni, profesionalni in nasmejani natakarji, izurjeni sommelierji pa gurmanskemu doživetju parirajo z izbranim naborom (večinoma) slovenske izbrane kapljice. Delo v restavraciji koordinira Simon Sitar, ki je naprej predal naziv »najboljšega natakarja/sommelierja« iz lanske izdaje vodnika. Chef Adi Blaško z uigrano ekipo pluje med svežimi in izjemno kakovostnimi morskimi dobrotami, vodnik pa med drugim izpostavlja rižoto s kvarnerskimi škampi, fregolo sardo z jurčki, kaneštrelami in popečeno jakobovo pokrovačo, ocvrt file tuna v panko drobtinah ter v zaključku še slastno Parkovo hišno sladico »millefoglie«. V restavraciji Tiffany goste »razvajajo v bleščečem slogu«, tako kot se blešči v svetovno znani istoimenski draguljarski hiši.

Le sprehod čez Bevkov trg, novogoriško mestno središče, goste loči do Hotela Perla. »V Sloveniji ne boste pogosto, kot je to navada po svetu, našli vrhunske restavracije v hotelski stavbi, zato si Calypso zasluži še toliko večjo pozornost,« piše vodnik, ki v nadaljevanju izpostavlja, da sta tu kulinarika in strežba na vrhunskem nivoju. V Calypsu, kot njegovo »morsko« ime tudi veleva, so pod taktirko chefa Daliborja Janačkovića v prvem planu mediteranske jedi, ki prepričajo s svežino in neverjetnimi okusi. S pristnimi slovenskimi sestavinami pripravljajo domači kruh in testenine, ki očarajo gurmanske poznavalce. Krožniki so pripravljeni z veliko domišljije, tudi v drznih kombinacijah, vselej pa so užitek za oči in razvajene brbončice. Iz bogate vinske karte sommelierji, z vodjo restavracije Sebastjanom Harejem na čelu, premišljeno izbirajo pravo spremljavo jedem. »Zagotovo lahko trdimo, da se gost v Calypsu počuti kot zmagovalec,« opis zaključujejo v letošnjemu slovenskemu vodniku Gault & Millau.


Več informacij:
Lavra Peršolja Jakončič, Odnosi z javnostmi, Hit, d. d., m 031 336 814, lavra.persolja.jakoncic@hit.si


Chef Adi Blaško Restavracija Calypso, chef Dalibor Janačković