Nova Gorica, 8. oktober 2018 – Minuli konec tedna je v Ljubljani v sklopu prvega slovenskega festivala kave potekalo mednarodno multidisciplinarno tekmovanje baristov, kot imenujemo strokovne poznavalce kave. Na njem je nastopil tudi lanski zmagovalec Gostinsko-turističnega zbora, Tomi Pance, zaposlen kot natakar v Perlini kavarni Dolce Vita v Novi Gorici.

Ljubljana je dobila svoj prvi festival »specialty« kavne ponudbe »Ljubljana Coffee Festival«, ki je v Mestnem muzeju Ljubljana povezal tako profesionalce iz sveta kavne industrije, lastnike in kader različnih slovenskih kavarn in restavracij, hotelirje, kot tudi ljubitelje odlične kave. Program dogodka je obiskovalcem ponudil obilo možnosti spoznavanja kav in novosti: od predavanj in
predstavitev do raziskovanj okusov kav lokalnih in tujih mikropražarjev na delavnicah. Prireditvi so se pridružili tudi lokalni ponudniki »street food« hrane, slovenski mikropivovarji, poskrbljeno je bilo tudi za ljubitelje koktajlov.

V sklopu festivala je minulo soboto, 6. oktobra, potekal tudi tretji mednarodni multidisciplinarni barista turnir Barista Battle Challenge. 10 tekmovalcev iz različnih držav Evrope se je minulo soboto že zgodaj zjutraj zbralo na treningu, po sestanku sodnikov pa se je pričelo zares. Tekmovanje je po sistemu izpadanja potekalo od 10. do 17. ure.

Vsak barista je imel 15 minut časa za pripravo delovnega okolja in vseh potrebščin za prvo disciplino – lastno kreacijo s kavo (signature drink). Nato je bilo potrebno v desetih minutah pripraviti dve porciji lastne kreacije s kavo in jo posreči dvema sodnikoma. V drugi disciplini so bili baristi soočeni z izzivom iz vsakodnevnega delovnega okolja: barista je prejel naročilo desetih toplih napitkov, ki jih je moral pripraviti in postaviti pred sodnika v devetih minutah. Tretja disciplina »latte art« je prinesla preizkus spretnosti barista pri izvajanja tehnik vlivanja mleka z ustvarjanjem različnih vzorcev na kavi. Zadnji del tekmovanja pa je predstavljalo okušanje kav (cupping) in preverjanje sposobnosti barista, da prepozna različne profile kave.

Tomi Pance je svojo kavno kreacijo pripravil s pomočjo posebne naprave, imenovane aeropress, v njej pa, kot to rad počne, združil to, kar je na videz nezdružljivo. Za osnovo je izbral vrsto kave KenijaAA, pripravil pa jo je z vodo, v kateri so bile predhodno skuhane sestavine z vonjem po jeseni, kot so kutina, rožmarin, timijan in druge začimbe. Prav te sestavine z vrta Tomijeve babice so ustvarile presenetljivo kombinacijo arom in bile navdih tudi za dekoracijo, kjer je ob kavni napitek, postrežen v kozarcih za martini, poleg karamelinega piškotka postavil čips iz kutine, ki so ga posebej za to priložnost pripravili v Perlini slaščičarni.

Kljub temu, da na letošnjem tekmovanju ni posegel po zmagi, pa je primorski barista z izkušnjo nastopa zelo zadovoljen. »Turnir je bil organiziran na vrhunski ravni, tekmovalci pa med seboj izjemno izenačeni, tako da so o uvrstitvi odločale res majhne podrobnosti. Veselim se že prihodnjega festivala, kjer bom s kakšno nenavadno kombinacijo ponovno poskušal presenetiti sodnike.« Tomiju izzivov res ne zmanjka, danes ga že lahko srečamo v Portorožu, kjer v vlogi mentorja stiska pesti za svoje sodelavce, ki v pripravi in postrežbi kave tekmujejo na Gostinsko-turističnem zboru.

Kreativnost, strast, spretnost, znanje in osebnost. To so lastnosti, ki vas naredijo profesionalnega barista.

»Vročo« kavno kreacijo Tomija Panceta, ki jo je poimenoval »Autumn Sky«, lahko vsak dan pokusite v Perlini kavarni Dolce Vita.

Več informacij:
Maša Koglot,
Odnosi z javnostmi, Hit, d.d.;
masa.koglot@hit.si;
041 616 626