Blog

 

Vrtnice imamo vsi radi

Vrtnice že dolgo veljajo za ene najlepših in najbolj priljubljenih rož na svetu. Vrtnice so vedno v trendu in nikoli ne gredo iz mode. Njihove barve, oblike in vonjave so osvojile srca mnogih. Tudi vašega? Zelo verjetno ste jih že kdaj prejeli v dar ali podarili, morda rastejo v vašem vrtu ali pa razmišljate, da bi jih posadili.

Če si želite doživeti čudoviti svet vrtnic, je zdaj pravi trenutek. V Novi Gorici se pričenja Festival vrtnic, tradicionalna pomladna prireditev, ki že vrsto let pomaga graditi prepoznavnost mesta vrtnic in Goriške kot privlačne turistične destinacije.

KAKO DOBRO POZNATE VRTNICE?

Vrtnice sodijo med najstarejše gojene rože, o njihovem nastanku kroži več zanimivih zgodb. V Aziji so jih gojili že pred pet tisoč leti, fosili z odtisi divjih vrtnic pa so stari približno petintrideset milijonov let. Stare civilizacije so razlagale, da je lepota vrtnic delo božjih rok. Vzgajali so jih že stari Grki, Rimljani in Sumerci in ne glede na izvor, je vrtnica danes povsod eden najbolj prepoznavnih simbolov ljubezni in lepote, v vseh civilizacijah.

Zgodovinsko so pravi predniki vrtnic šipki, teh na severni zemeljski polobli poznamo kar 120 vrst. Z gojenjem šipkov so nastale prve družine zgodovinskih rož: galske rože, damaščanke, bele rože – albe …

V 19. stoletju je gojenje vrtnic postala prava umetnost in hkrati poslovna priložnost. Z njimi so se načrtno začeli ukvarjati specializirani žlahtnitelji, bogata aristokracija si je postavila svoje rožne vrtove, trgovci pa so jih ponesli po vsem svetu. V Evropo so prispele rože z vzhoda, ki so s seboj prinesle gen za večkratno cvetenje. Vrtnice so se postopoma razvijale in postajale vse bolj raznolike. Danes obstaja na tisoče vrst vrtnic, ki oko prepričajo s čudovitimi podobami, a le redke še dišijo. Sodobne vrtnice so mnogoterih oblik: rožni grmi, velecvetnice, mnogocvetnice, atrijske vrtnice, pritlikave vrtnice, prekrovne, plezavke, popenjave vrtnice … Vsaka išče svoj prostor pod soncem in mi smo tu, da jim pri tem pomagamo.

BURBONKE, vrtnice 19. stoletja

Burbonke so med vrtnicami nekaj posebnega. Predstavljajo nekakšno razvojno stopnico med starimi in modernimi vrtnicami. To so vrtnice devetnajstega stoletja in so po svetu večinoma izumrle. V Novi Gorici, mestu vrtnic, so redke ohranjene predstavnice dobile svoj vrt in postale javna zbirka izvornih burbonk, druga po velikosti v Evropi.

Prva burbonka, ki je v začetku 19. stoletja na otoku Reunion (nekdanji Ile de Bourbon) nastala s slučajnim križanjem dveh starih sort vrtnic, kitajske vrtnice Old Blush in evropske damaščanke Quatre saissons, je bila Rose Edouard. Danes lahko vse tri in še več kot šestdeset drugih predstavnic družine vrtnic burbonk spoznate v zbirki burbonk, v neposredni bližini počivališča zadnjih francoskih kraljev, Burbonov, na vrtu Frančiškanskega samostana na Kostanjevici.

Na grobo je mogoče deliti burbonke na dva tipa: na tiste, ki so podedovale obliko cvetov po kitajski roži Old Blush (tipični sorti sta La reine Victoria in njena svetlejša mutacija Mme Pierre Oger), in druge, ki zvesteje sledijo svojim damaščanskim prednicam (med najbolj znanimi sta Bourbon Queen in Souvenir de la Malmaison). Za prve so značilni še nežnejša rast, gibkost poganjkov in manj trnov, za druge pa toga, pokončna rast in izrazita trnavost. Vsem pa so skupni čudoviti vonji in stoteri odtenki rožnate barve: od povsem bele (Boule de Neige) do temno vijolične (Zigeunerknabe), najdemo pa tudi prižaste burbonke (Variegata di Bologna).

Zakaj je NOVA GORICA mesto vrtnic?

V Novi Gorici imamo veliko srečo, da imamo veliko vrtnic. Tu lahko vrtnice občudujemo, vohamo, okušamo in se jim zahvalimo za dobro počutje. Da se Novi Gorici reče tudi mesto vrtnic ni naključje. Kar 12.000 jih raste v mestu, v vrtu samostana na Kostanjevici pa se bohoti druga največja zbirka burbonk v Evropi, ki jo lahko obiščete vse do 21. maja. In jasno, Nova Gorica ima vrtnico tudi v grbu.

Vrtnice so na Goriškem sicer gojili že pred nastankom mesta vrtnic, širše območje je v preteklosti veljalo za vrt Avstro-ogrske, od koder je vse do dunajskega dvora po železnici potovala sveža zelenjava in tudi cvetje.

Danes se Nova Gorica in Gorica povezujeta in v luči približevanja letu 2025, ko bosta mesti postali Evropska prestolnica kulture, napovedujeta čezmejno sodelovanje pri saditvi vrtnic v obeh mestih. Nenazadnje je tudi hortikultura kultura!

Letošnji FESTIVAL VRTNIC zaužijte z vsemi čuti!

Knjižica receptov

Letošnji program Festivala vrtnic je resnično raznolik in vabljiv, zato vam v družbi Hit ponujamo različne rešitve za bivanje na Goriškem v enem izmed naših hotelov (Lipa & Sabotin 3* / Park & Perla 4* / booking@hit.si; t +386 5 331 13 41).

Raziskovanje okusov vrtnic

V restavraciji hotela Sabotin v Solkanu si lahko privoščite pravo vrtnično pojedino, od hladne predjedi (sabotinska vrtnica z zeliščnim maslom in listi vrtnic ter petršiljevim oljem) in tople predjedi (vrtnični njoki z omako iz dimljene postrvi), glavne morske jedi z vrtnicami (file brancina v škartocu s prilogo iz mladega krompirja, belušev, češnjevega paradižnika in vrtnic) do sladkega zaključka z rožnato strjenko s češnjevo omako.

Za sladek postanek med ogledi vrtnic se lahko ustavite v kavarni Caffè Dolce Vita v hotelu Perla, kjer lahko pokusite vegansko pito z rabarbaro v vrtnični vodi in sladoledom iz jagod z vrtnic. V baru Gloria v Park, Hotel & Entertainment na obiskovalce čaka sladica Gloria (maskarpone krema z vonjem vrtnic na pistacijevi podlagi s svežimi malinami, vrtničnim sirupom in vrtničnimi listi s sladkorjem) in koktejl Gloria (gin Nordes, tonic Fever tree malina, vrtnični sirup).

Ste pripravljeni na izziv?

Ne oklevajte in poskusite nekaj novega: pripravite nekaj okusnih jedi z vrtnicami. Sledite lahko receptom, ki jih je za vas pripravil vodja kuhinj v Resortu Perla, chef Matjaž Šinigoj. Pri tem pa le bodite pozorni, da boste uporabili le vrtnice biološke pridelave. Naj vam tekne!

Vrtnice so sinonim dobrega počutja

Za tiste, ki se ne želijo odpovedati trenutkom pravega počitka, ponuja Spa Perla, ki se nahaja v sklopu Perla, Resort & Entertainment, edinstvene wellness storitve z vrtnicami, kot je npr. obloga telesa z vrtnicami (45 min) izvedena na vodni postelji za največje udobje ali sproščujoča masaža telesa z oljem vrtnice (50 min). Olje vrtnice se že stoletja uporablja v kozmetiki in ima učinkovit pomlajevalni in vlažilni učinek na kožo, pomirja razdraženost, tonira kapilare in spodbuja dobro razpoloženje. Kot nalašč, kajneda?

Dobrodošli v Novi Gorici, vrtnice že čakajo na vas!