Blog

 

Vodne aktivnosti za poletno osvežitev na Hitovih destinacijah

V vročih poletnih dneh se osvežitev ob in na vodi še kako prileže, zato so v tem času priljubljene aktivnosti tiste, ki združujejo možnost aktivnega preživljanja prostega časa in obenem prijetne ohladitve v vodi. Tudi v okolici Hitovih enot se nahajajo reke in jezera, ki ponujajo številne možnosti za športne, prostočasne in tudi adrenalinske aktivnosti. Za vas smo zbrali nekaj idej in predlogov, kje se lahko v poletnih dneh osvežite in se ob tem tudi zabavate. Vabljeni, da obisk naših enot dopolnite z obiskom katere izmed predlaganih lokacij in aktivnosti.

Goriška in Posočje

Za tiste, ki se radi pomudite v Hitovih enotah na Goriškem - Perla, Park, Drive-in, Sabotin, Lipa - so najboljše izbire reki Soča in Vipava ter bazeni v Novi Gorici in Ajdovščini. Nedaleč stran, na italijanski strani meje, sta tudi priljubljena kraja na morju Sesljan in Devin. Če pa je vaša priljubljena izbira igralnica Aurora v Kobaridu, osvežitve v čudoviti naravi v okolici zagotovo ne zmanjka. Lahko izbirate med hladno a prelepo reko Sočo, nekoliko toplejšo in zato za kopanje zelo priljubljeno reko Nadižo, nedaleč stran pa tečejo še reke Tolminka, Idrijca in Bača, tako da je možnosti za oddih ob čudovitih alpskih vodotokih res veliko.

Dolina reke Soče
Na brzicah te smaragdne lepotice je na voljo res pester nabor aktivnosti. Tistim bolj adrenalina željnim priporočamo, da se oglasite pri katerem izmed številnih ponudnikov adrenalinskih doživetij v Zgornjem Posočju (Bovec, Kobarid, Tolmin), ki vas bo varno popeljal po brzicah z raftom ali vas pospremil, ko se boste podali na pot s svojim ali najetim kajakom, kanujem ali rečnim bobom (hydrospeedom). Soča je namreč omamno lepa, a hkrati lahko tudi zahrbtna in nevarna, zato se dogodivščinam naproti nikar ne podajajte sami, če njenih skritih pasti ne poznate. V bližini Bovca se lahko podate tudi na soteskanje (canyoning) po strugah potokov Sušec in Fratarica.

Če imate raje aktivnosti, pri katerih adrenalin ni v prvem planu, vam priporočamo obisk jezera na Mostu na Soči, kje si lahko izposodite kajak, kanu ali sup in se v bolj umirjenem ritmu podate na raziskovanje njegovih lepot. Za družine, starejše popotnike in na sploh tiste, ki bi se po gladini jezera radi popeljali brez napenjanja mišic, je prava izbira Ladja Lucija, ki vas popelje na enourno panoramsko vožnjo.

S kajakom po reki Soči se lahko podate tudi bližje Novi Gorici, v Solkanu, kjer se v neposredni bližini hotela Sabotin nahaja Kajakaški center s kajak progo, na kateri se odvijajo tudi največja tekmovanja na mednarodni ravni.
Če pa morda tudi v poletni vročini raje izberete aktivnosti ob vodi kot v njej, se lahko podate v adrenalinski Soča Fun Park ali na kolesarski izlet po slikoviti kolesarski poti od Solkana do Plav, ki poteka tik ob reki Soči. O njej smo že pisali v našem blogu z idejami za kolesarske izlete. Najbolj drzni pa lahko skočite BUNGE iz solkanskega mosta nad Sočo.

Tudi za ljubitelje ribolova je Soška dolina pravi kraj. V določenih delih leta lahko na posameznih delih reke ob nakupu ribiške dovolilnice muharite in z malo sreče bo za vabo prijela sama kraljica teh vod, soška postrv.

Reka Vipava
Ljubitelji supanja ali veslanja s kajakom ali kanujem po bolj mirnih vodah, svoj raj na Goriškem najdejo tudi na reki Vipavi. Sup ali kajak si lahko izposodite za individualno uporabo ali se podate na vodeno turo. Tako kot na Soči, je tudi na reki Vipavi na voljo možnost muharjenja.

Bazeni v Novi Gorici in Ajdovščini
V sklopu centra dobrega počutja Spa Perla je skozi vse leto na voljo notranji bazen. Poleg tega se lahko v poletnem času osvežite ali rekreativno plavate tudi v bazenu na prostem na Mestnem kopališču Nova Gorica ali na Letnem kopališču Ajdovščina, v zimskem času pa v notranjem bazenu v Ajdovščini ter kmalu tudi v Novi Gorici.

Gorenjska (Kranjska Gora s širšo okolico)

Kranjska Gora z okolico je sicer najbolj znana kot kraj za ljubitelje zimskih športov, a tudi poleti Gorenjska ponuja številne možnosti za aktiven oddih. Najbolj priljubljene aktivnosti so vsekakor pohodništvo, gorništvo in kolesarjenje, a tudi Gorenjska ponuja kar nekaj lokacij, kjer lahko dodatno osvežitev v poletnih dneh poiščete v vodi ali ob njej.

Bazeni
Začnimo v Gozdu Martuljku, kjer se obdan z neokrnjeno naravo nahaja Alpski Resort Špik. V njem najdete Svet vode, ki je bil večkrat razglašen med najboljša pokrita bazenska kopališča v Sloveniji. Razprostira se na 250 m2, vsi bazeni se nahajajo v notranjih prostorih, v poletnem času pa je iz bazenskega dela možen prehod na zunanjo teraso z ležalniki. In morda najbolj edinstveno: med plavanjem ali počitkom na ležalnikih lahko uživate v čudovitem razgledu na enega izmed lepših vrhov v Julijskih Alpah, 2472 m visok Špik.

Tudi v središču Kranjske Gore si lahko privoščite namakanje ali plavanje v bazenu, in sicer v okviru hotelov Hit Alpinea - v sprostitvenem centru hotela Kompas ter v vodnem parku Aqua Larix v hotelu Ramada Resort.

Jezero Jasna
Jezero Jasna je pri obiskovalcih Kranjske Gore zelo priljubljena točka za poletno osvežitev. Okoli jezera se lahko sprehodite po urejenih poteh, so po njem zapeljete s supom ali kajakom, privoščite pa si lahko tudi muharjenje. Če ste bolj pogumne sorte, lahko v jezeru tudi zaplavate, a ob tem velja poudariti, da je voda tudi na vrhuncu poletja precej hladna.

Belopeška jezera
Nedaleč stran od Kranjske Gore, na italijanski strani meje, se nahajata čudoviti Belopeški jezeri. Okoli njiju je speljana sprehajalna pot, če pa si želite še bližjega stika z vodo, je na voljo tudi možnost izposoje čolna za veslanje po jezeru. Kopanje je možno v zgornjem jezeru, a je temperatura vode precej nizka (pod 15 °C).

Rabeljsko jezero
Prav tako na italijanski strani meje, v bližini prelaza Predel, leži še eno jezero – Rabeljsko. Čeprav je voda tudi v njem hladna, je priljubljeno tako med kopalci kot tudi med ljubitelji vodnih športov, kot so jadranje na deski, sup, kajak in kanu. Pripomočke za plovbo je mogoče ob jezeru tudi najeti.

Blejsko jezero
Malo dlje od Kranjske Gore, a še vedno dovolj blizu, da se lahko tja odpravite na izlet, leži ena izmed najbolj priljubljenih in turistično prepoznavnih točk Slovenije, Blejsko jezero. Že samo trenutek ob kavi in nepogrešljivi blejski kremšniti s pogledom na blejski otok s cerkvico in blejski grad je posebno doživetje, vaš obisk pa si lahko popestrite tudi z obiskom blejskega otoka s tradicionalno pletnjo, s plavanjem v jezeru (pri tem upoštevajte, da je plavanje dovoljeno samo na označenih kopališčih), ribolovom, supanjem ali veslanjem.

Bohinjsko jezero
Še slabih 30 min vožnje od Bleda naprej proti osrčju Julijskih Alp, leži Bohinjsko jezero. V tem alpskem biseru lahko plavate, muharite, po njem veslate ali supate, obenem pa lahko obiščete še bližnji Slap Savica.

Reke Sava, Sava Bohinjka, Sava Dolinka
Za adrenalina želje so prava izbira reke Sava, Sava Bohinjka in Sava Dolinka, po katerih se lahko spustite z raftom, kajakom, kanujem, rečnim bobom (hydrospeed), zračnico (tubing) in še čim.

Sicer pa Gorenjska ponuja še cel kup manjših vodotokov, slapov in jezerc, ob katerih se je prijetno pomuditi. Med njimi so Martuljški slapovi, proti katerim se lahko peš odpravite neposredno iz Alpskega resorta Špik ter bližnja Ferata Hvadnik, po kateri lahko plezate s čudovitim pogledom na potok Hvadnik in vrhove Martuljške skupine, Slap Peričnik v Mojstrani, naravni rezervat Zelenci v neposredni bližini Kranjske Gore, soteski Jerečica in Grmečica, kamor se lahko odpravite na organizirano soteskanje (canyoning) in še marsikaj bi se našlo. Vabljeni k obisku, da jih tudi sami odkrijete!

Štajerska (Šentilj in Maribor z okolico)

Na Štajerskem vodne aktivnosti sicer niso v prvem planu, saj okolica Šentilja in Maribora ponuja predvsem veliko možnosti za druge aktivnosti (kolesarjenje in gorsko kolesarjenje, pohodništvo, zimski športi na Pohorju, kulinarična in vinska doživetja, itd.), a tudi ljubitelji vode tu najdejo nekaj zase.

Reka Drava
Reka Drava je zagotovo eden izmed prepoznavnih simbolov Maribora. Ob njenih bregovih se Mariborčani in obiskovalci radi sprehajajo ali družijo v številnih lokalih s pogledom na reko. Eden izmed najbolj priljubljenih delov mesta za prijetno druženje na bregovih Drave je zagotovo Lent, kjer se vsako leto odvija tudi Festival lent, ki gosti glasbene izvajalce iz celega sveta.

Po reki Dravi se lahko v Mariboru podate na panoramsko vožnjo z ladjico Dravska vila ali si privoščite še bolj avtentično izkušnjo -  splavarjenje po reki Dravi, ki bo zagotovo nepozabno doživetje, saj plovbo spremlja domača glasba v živo in pokušina izvrstnih tradicionalnih kulinaričnih dobrot.
Za tiste, ki se po reki raje zapeljete »na lastni pogon«, je pravi kraj Mariborsko jezero, ki je nastalo z zajezitvijo reke Drave zaradi hidroelektrarne Mariborski otok. Danes je zaščiteno kot krajinski park, hkrati pa je priljubljeno območje za rekreacijo. Tu se lahko preizkusite v jadranju, surfanju, supanju in veslanju s kajakom, kanujem ali čolnom na vesla. Plovila si lahko v Drava Centru na mestni plaži v Krajinskem parku Mariborsko jezero tudi izposodite.

Bazeni
Nedaleč stran, v čudoviti naravi na Mariborskem otoku sredi reke Drave, je na voljo tudi urejeno letno kopališče Mariborski otok s tremi bazeni na prostem.

Wakepark Dooplek
Če pa iščete bolj adrenalinsko doživetje, bo prava izbira za vas Wakepark Dooplek, ki se nahaja na umetnem jezeru v Dupleku v bližini Maribora. Tu se lahko preizkusite v deskanju in smučanju na vodi, lahko pa se udobno namestite v bližnji bar in si ob pogledu na ostale, ki se predajajo vragolijami na deski ali v sosednjem vodnem parku, privoščite osvežilni pijačo in nekaj za pod zob.

Katera bo torej vaša naslednja izbira?
Kaj še čakate – izberite svojo najljubšo destinacijo za naslednji izlet ali pa se odločite za daljši oddih in obiščite več od naštetih krajev. Prepričani smo, da se boste v vsakem primeru imeli lepo, saj se lepotam narave in krajev skoraj zagotovo pridruži še gostoljubnost domačinov ter seveda odlična lokalna kulinarika.

Želimo vam prijeten oddih in se veselimo vašega naslednjega obiska enot Hit Universe of Fun!