Blog

 

Vina s certifikatom Demeter (na festivalu Park Wine Party)

V centru Park bo zadnji konec tedna v avgustu tudi letos v znamenju vina. Novost festivala so vina s certifikatom Demeter.

Če želite odkriti nove razsežnosti vina in drugačen pristop k njegovi pridelavi, je Park Wine Party 2023 kot nalašč za vas. Letošnji dogodek tudi tokrat organizira izkušena ekipa znanega novogoriškega centra igre in zabave Park, ki se nahaja na stičišču štirih okolišev Primorske vinorodne dežele: Goriška Brda, Vipavska dolina, Kras in Slovenska Istra. Zaradi globalnih izzivov in zahtev hitro spreminjajočega se okolja smo se letos odločili, da poleg pomembnih vin priznanih lokalnih vinarjev ponudimo tudi izbrana vina s certifikatom Demeter. Ta so prava izbira za vse, ki želijo delovati bolj trajnostno, spoštovati okolje ter živeti v sožitju z naravo in kozmosom.

V tem blogu bomo raziskali biodinamičeno metodo gospodarjenja in certifikat Demeter ter obenem predstavili 7 lokalnih biodinamičnih vinarjev s certifikatom Demeter, ki jih bodo gostje lahko pobliže spoznali na letošnjem enogastronomskem festivalu Park Wine Party.

Biodinamična metoda gospodarjenja in certifikat Demeter

Po mnenju mnogih je biodinamično gospodarjenje agri-kultura prihodnosti, saj ta metoda ne le pripomore k oživljanju zemlje in pridelovanju vitalne hrane, temveč daje velik poudarek celostni kulturi bivanja ter zdravemu osebnemu in družbenemu razvoju, ki temelji na etičnih in biološko-dinamičnih načelih. Ta se udejanjajo v prsti in na rastlinah s pomočjo posebnih, popolnoma naravnih preparatov, ob spoštovanju zemeljskih in kozmičnih ciklov. Biodinamični pristop h kmetovanju oživlja tla, dviguje vitalnost rastlin in pridelkov in pripomore, da človek lažje zaživi v sožitju z naravo in kozmosom.

Certifikat Demeter potrjuje biodinamično pridelavo in predelavo pridelkov in izdelkov. Nad celotnim postopkom izdaje certifikatov Demeter bdi Biodinamična federacija Demeter International (BFDI- Biodynamic Federation Demeter International), ki je februarja 2020 dobila novo obliko krovne organizacije, saj združuje vse svetovne biodinamične in Demeter organizacije.

V Sloveniji je biodinamično gibanje močno prisotno in uveljavljeno. Biodinamična društva predstavljajo s svojimi bogatimi izkušnjami gonilno silo biodinamičnega impulza pri nas. Trenutno je društev 16, povezana pa so v Zvezo biodinamikov Slovenije. Njihove poglavitne naloge so teoretična in praktična izobraževanja zainteresirane javnosti (zasebnikov, vrtičkarjev) in skrb za pripravo biološko-dinamičnih preparatov. Po drugi strani pa Združenje Demeter Slovenija predstavlja in zastopa skupino vseh strokovnjakov, pridelovalcev, predelovalcev in trgovcev s certifikatom Demeter. V njem je združenih okoli 50 kmetij s certifikatom Demeter, med katerimi so pridelovalci sadja, zelenjave, žit, mleka, zelišč, olja, kozmetičnih izdelkov in seveda pridelovalci vrhunskega vina (17 kleti).

Na področju vinarstva certifikat Demeter potrjuje biodinamično, do okolja spoštljivo pridelavo grozdja in predelavo vina. Kot vsi ostali pridelki se tudi vinska trta goji po biodinamičnih zapovedih, torej s posebnimi preparati za škropljenje in gnojenje, izdelanimi po antropozofskih recepturah, ki spodbujajo in usklajujejo rast rastlin in vitalnost tal. Pri pripravi in uporabi teh preparatov se upoštevajo lunini in kozmični cikli. Cilj vsega tega je pridelava grozdja visoke kakovosti z bogato izraženim terroirjem in edinstvenimi sortnimi značilnostmi, katerega vino ne bo nahranilo le telesa, ampak tudi presvetlilo duha. Biodinamično vinarstvo si prizadeva tudi za ohranjanje biotske raznovrstnosti v vinogradu in spodbuja gojenje redkih in avtohtonih sort. Vina z oznako Demeter so vinificirana naravno z minimalno uporabo dodatkov. Poleg tega je za pridelovalce pomembna tudi umetniška in obrtniška nota, s pomočjo katere postane vinifikacija pravo umetniško delo. Tako rojena vina pripovedujejo zgodbe in vzbujajo čustva.

Na festivalu Park Wine Party se bo predstavilo kar sedem primorskih biodinamičnih vinarjev s certifikatom Demeter, ki jih v nadaljevanju na kratko predstavljamo:

Goriška Brda:

Reia: Domačija REIA, ki je že več rodov v družinski lasti, se nahaja v kraju Neblo v Goriških Brdih na zahodnem robu Slovenije, ob meji z Italijo, in obsega 15 hektarjev površin. Glavna prioriteta domačije je naravi neškodljivo kmetovanje, zato veliko pozornosti posvečajo negi vinograda in izbiri grozdja, ki potem fermentira počasi in spontano, brez bistrenja, z minimalnimi količinami žvepla. Nefiltrirana vina se stekleničijo ročno, zgolj s pomočjo sile teže.

Klinec: Družinska domačija iz Medane že od leta 1919 združuje kulinariko, vino, kulturo in naravo. Stoletje življenja in dela v sozvočju z naravo uči, da so najboljše stvari preproste in da si je zanje treba vzeti čas. Vinska klet, ki upošteva metode biodinamičnega gospodarjenja, ima na območju Medane devet vinogradov na nadmorskih višinah med 150 in 180 m, kar skupaj nanese približno šest hektarjev. Na trti uporabljajo gojitveni obliki Guyot in Lyra, pri čemer je največja obremenitev približno en kilogram grozdja na rastlino.

Vipavska dolina:

Guerila: Leta 2005 je Zmago Pertič ustanovil vinsko klet Guerila, ki je plod njegovih idej, sanj, hotenj in trme in katere srce so vinogradi, polni predvsem lokalnih sort. Za Zmaga se avtentično vino rodi v vinogradu, v kleti le dozori v svoji popolnosti. Ključ do življenja je v harmoniji in ravnovesju, zato Guerila v vinogradu in kleti sledi biodinamičnim načelom. Vsi njihovi vinogradi ležijo na južnih legah vipavskih brd, ki se spogledujejo s Krasom. Južne lege na strmih pobočjih omogočijo dobro prevetrenost, velika temperaturna nihanja med dnevom in nočjo ter optimalno osončenost.

Burja Estate: Rodbina Lavrenčič, v čigar lasti je današnje posestvo, se je na Vipavsko naselila že leta 1499 in se nato kot večina lokalnega prebivalstva ukvarjala s kmetijstvom in vinogradništvom. Danes posestvo Burja povezuje tradicionalno vipavsko vinogradniško kmetijo s sodobnim razumevanjem vina. Pa ni to morebiti kar eno in isto? Navsezadnje je tisto, kar Burja Estate išče v dobrem vinu, prepoznavanje lastnih korenin in osnovnih okusov ter zaznavanje tal in klime vinogradov.

Pasji rep: Vinogradništvo je na kmetiji že vsaj štiri generacije in nekateri vinogradi so na parcelah, ki so jih obdelovali že predniki. Vinogradi ležijo v okolici vasice Orehovica, na terasah znamenite lege Pasji rep – po njej je bila tudi poimenovana blagovna znamka, ustanovljena leta 1988. Paradna konja kleti sta nedvomno zèlen in oranžno vino. Danes klet obdeluje 6,5 hektarja vinske trte in letno proizvede približno 35.000 steklenic. Leta 2011 je pridobila ekološki certifikat, ki mu je leta 2020 sledil biodinamični certifikat Demeter.

Santei: Najprej so bile sanje. Potem je bila ideja. Nato vizija, da z združenjem najboljšega terroirja in spoštovanjem naravnih danosti Vipavske doline klet ponudi novo, naravno in nepozabno doživetje. Nato se je začelo trdo delo. Trdo delo, ki prinaša rezultate v penini, vinu, žganjicah in ginu Santei. Klet ne išče bližnjic, niti stranpoti. Od leta 2018 imajo vsa vina ekološki certifikat, od leta 2021 pa tudi biodinamični certifikat Demeter.

Slovenska Istra:

Korenika&Moškon: Vinsko klet Korenika&Moškon sta v Kortah leta 1984 ustanovila poslovna partnerja Miran Korenika in Ignac Moškon z namenom, da ponovno oživita dolgoletno istrsko vinogradniško-vinarsko tradicijo, ki jo je prekinil komunistični režim. Danes zgodbo o uspehu s strastjo in sodobnimi pristopi nadaljuje mlajša generacija. Zvezde kleti pa so trte, ki so izpostavljene idealni količini svetlobe, saj se nahajajo v bližini morja, v odsevu Sečoveljskih solin in na sončnih kortežanskih gričih.

Vina Demeter - ko se ljubezen do zemlje spremeni v čašo vitalnosti, spoštovanja in radosti!

Za konec še povabilo! Pridružite se nam na imenitnem kulinarično-vinsko-kulturnem potovanju pod zvezdnim nebom v idiličnem okolju hotela Park, kjer boste uživali v najkakovostnejših vinih priznanih lokalnih vinarjev, hkrati pa raziskovali presenetljiv svet biodinamičnega gospodarjenja ter umetnost vinske kapljice s certifikatom Demeter.