Blog

 

TOP 3 spominki s Hitovih destinacij

Predstavljamo vam nekaj idej za praktična darila – “suvenirčke”, ki jih lahko odnesete s seboj kot spomin na vaš izlet, dopust ali potovanje.
Beseda souvenir ali souvenir, ki izhaja iz francoskega glagola "souvenir" (spominjati se) oziroma latinskega "subvenire" (priti na miseli ali se spominjati) se je v pomenu “spominek” začela množično uporabljati v 19. stoletju, ko je naraščala priljubljenost potovanj in so turisti nakupovali predmete kot spomin na doživetja krajev, ki so jih obiskali.

Spominki so predmeti, praktična darila, ki predstavljajo značilnost nekega okolja in odražajo naravne, kulturne, kulinarične in druge znamenitosti krajev ter pokrajin.
Izbrali smo 3 ideje za darilo oziroma “sočni” spominek z vsake od treh Hitovih destinacij.

NOVA GORICA,
mesto vrtnic in enogastronomskih razvajanj

1 KOZMETIKA IZ VRTNIC
Če imate srečo, da obiščete Novo Gorico v maju, ko cvetijo vrtnice, boste med občudovanjem teh prelepih dišečih cvetov zagotovo našli navdih za darilo. Mi smo za vas izbrali dostopno darilce, ki ga lahko kupite v sicer nekoliko nenavadnem mestu za nakup spominkov: v lekarnah “Goriške lekarne”, ki jih najdete v številnih krajih v Novi Gorici in okolici.

V laboratoriju namreč sami proizvajajo izdelke za nego kože iz vrtnic. Poskusite lahko mleko in olje za nego telesa ali hidaratantno kremo iz linije Rosa Rosé. Kozmetika vsebuje skrbno izbrano eterično olje prave vrtnice, ki kožo mehča, izboljša tonus in teksturo ter razvaja z enkratnim in prefinjeno nežnim vonjem, zato je lepo in uporabno darilo za vse predstavnice nežnega spola.

2 MAJČKA BURJA
Vipavska dolina z mestom Nova Gorica je zaradi slikovitih pokrajin in milih zim nadvse primeren kraj za športna udejstvovanja in različne rekreativne dejavnosti na prostem vse leto. Včasih pa jo športnikom malo zagode pregovorna ajdovska burja. Ta zna pihati s hitrostjo tudi do 235 km/uro. Bi jo doživeli?

Vabljeni, da se oglasite v TIC-u Nova Gorica in si ogledate izbor daril, med katerimi so tudi oblačila in športni izdelki. Izberite si darilce za spomin ali kot motiv za vaše prihodnje športno udejstvovanje na Goriškem.

3 FRJULKA, tortica z breskvijo
Vabimo vas, da se med vašim obiskom Nove Gorice ustavite v Perlini kavarni Dolce Vita in si privoščite odlično kavo, aperitiv, sladoled ali eno od okusnih tortic, ki nastajajo izpod rok Hitovih slaščičarjev.

Kot idejo za darilce, ki nosi pečat s sadovnjaki prepletene pokrajine v okolici Nove Gorice, smo za vas izbrali eno izmed Perlinih tortic, ki ima prav posebno zgodbo. Vodja Perlinih kuhinj si je zamislil tipično lokalno sladico kot darilo mestu Nova Gorica ob njeni 70-letnici. Recept zanjo pa je sestavil svetovno znan slaščičar Ernst Knam, poznan tudi kot “kralj čokolade”. Nenavadno ime tortice “frjulka” izvira iz domačega poimenovanja za sladico iz breskev. Vredno pokusiti ali jo podariti kot sladki spominek iz Nove Gorice. Kupite jo lahko v Perlini kavarni Dolce Vita.

KRANJSKA GORA,
kraj bogatih zgodb in čarobne narave

1 KEKEC
Poznate Kekca? Slavni lik iz pripovedi slovenskega pisatelja Josipa Vandota je navihan, pogumen, vztrajen in dobrosrčen fantič, pastir, ki na slikovitih planinah v okolici Kranjske Gore uganja raznovrstne vragolije. Družbo v zgodbah mu delajo hudobni Bedanec, muhasta teta Pehta, ki je prava mojstrica zeliščarsta, slepa deklica Mojca in prijatelj Rožle. Po literarni predlogi je bil posnet tudi kulten slovenski film in v Sloveniji ni otroka, ki ne bi poznal Kekca. V Kranjski Gori se danes lahko podate na različna temastka doživetja, ki so povezana s Kekčevo zgodbo.

Za nakup “Kekčevih suvenirjev” stopite kar v TIC Kranjska Gora, kjer boste poleg plišaste figure Kekca našli tudi leseno upodobitev lika.

2 LESENI IZDELKI DOMAČE OBRTI so lep trajnostni spominek iz Slovenije, ki slovi po tem, da kar 60-odstotkov površja pokrivajo gozdovi. Bogat izbor umetelnih lesenih darilc prav tako lahko kupite v TIC-u Kranjska Gora.

3 SLADKA KORONA
Izvirno sladko presenečenje najdete tudi v centru Korona v Kranjski Gori. Obiščite kavarno, posedite na terasi s slikovitim razgledom, za darilce pa s seboj odnesite »sladko Korono«.
»Sladka Korona« - Sweet Korona je »kraljica« med torticami, ki jih lahko pokusite v Koroninem slaščičarskem butiku. Gre za monoporcijsko tortico, ki je sestavljena iz krhkega testa, skute, smetane, pehtrana, malin in jajca. Ima pa tudi skrivno sestavino. Uganete, katera je to? Ravno prav domača, naravna in okusna je, da prikliče tiste nepozabne vonjave in okuse tort, kot so jih pripravljale naše babice.

ŠENTILJ,
pokrajina za vinska doživetja

1 ŠTAJERSKA VINA
Center Mond leži čisto na stičišču slovenske Štajerske vinske ceste in avstrijske Južnoštajerske vinske ceste. Zato je odlično izhodišče za vinska doživetja in spodobi se, da obiskovalci tudi spominke obarvate z vinskimi zgodbami. Med vašim bivanjem v Mondu lahko obiščete slovenske ali avstrijske proizvajalce vin, ki se nahajajo nedaleč stran, in pri njih izberite darilo zase ali za vaše prijatelje.

2 DARILCA V HIŠI STARE TRTE
Hiša stare trte, ki se nahaja v starem delu mesta Maribor, je turistično informacijski center ter razstaviščni in prireditveni prostor, ki predstavlja zgodbo nasjtarejše žlahtne trte na svetu, ta že več kot 400 let raste na njegovem pročelju. V Hiši stare trte boste našli čudovite primerke daril, povezanih s kulinarično in vinsko tradicijio teh krajev in številne druge suvenirje z destinacije.  

3 MONDOVI GROZDNI PIŠKOTKI
Hotel Mond je tematski vinski resort, kjer so motivi vina, grozdja in vinske trte vpeti v arhitekturno zasnovo, interjer, enogastronomsko ponudbo in številne druge detajle. Kot drobno pozornost in za za sladek spomin na vinske zgodbe hotela ter slikovito, z vinogradi prepleteno štajersko pokrajino, si lahko v baru ali na recepciji kupite paket domačih piškotov z rozinami, ki jih pripravljajo Mondovi slaščičarji.