Blog

 

Recepti za postne jedi s slaniki

Z uživanjem bolj raznovrstne in polnovredne hrane lahko nekoliko razbremenimo in razstrupimo svoj organizem, zato smo za vas pripravili nekaj receptov za postne jedi.

Post v najširšem pomenu predstavlja vzdržnost od hrane, ki je starodavnega izvora. Občasno postenje poznajo različna verstva in kulture. Matjaž Šinigoj, vodja kuhinj v Hotelu Perla, je za osrednje živilo letošnjega postnega jedilnika izbral sled. Riba, ki jo po obdelavi s soljo ali dimljenjem poznamo kot slanik (ali ringa), je del lokalne tradicije.

Slanik je eno izmed osnovnih živil, ki izhajajo iz ribiških skupnosti severne Evrope. S časom se je po trgovskih in tudi vojaških poteh razširil po osrednji Evropi in Sredozemlju. Soljeni slaniki so v lesenih sodih prišli tudi v Benetke, od tam so jih prodajali po Benečiji, Furlaniji ter v naše kraje.

»Slanike so k nam prinesli kmetje, ki so v Gorico in Trst nosili prodajat vino, jajca in druge pridelke. Gospodinje, ki so se na delo odpravljale čez mejo, pa so se opremile tudi z recepti za njihovo pripravo. Ključno je, da slanike pred zaužitjem namočimo v mleku, tako jih rehidriramo in razsolimo,« pravi chef Matjaž Šinigoj.

Slanike lahko pripravljamo na veliko načinov. Za vas smo izbrali nekaj zelo enostavnih receptov, ki so značilni za pepelnico in postni čas, ki sledi. Preizkusite se lahko v pripravi jedi doma, če boste med 22. februarjem in 7. aprilom 2023 obiskali Perlino restavracijo Mediterraneo, kjer bodo jedi s slaniki iz predlaganih receptov za vas pripravili izkušeni chefi. VEČ

 

 

Recepti:

PREDPRIPRAVA FILEJEV RIBE ZA MARINIRANJE ALI NADALJNJE KUHANJE

4 dimljeni fileji aringe
600 ml mleka
lovorjev list
črni poper
brinjeva jagoda
1 neškropljena limona

Sok limone stisnemo in pomešamo z 200 ml mrzle vode. Vanj postavimo dimljene fileje rib in pustimo namakati približno 2 minuti. Nato fileje pod mrzlo tekočo vodo izperemo. Pazimo, da curek vode ni premočan, da se fileji ne poškodujejo. Oprane fileje s kuhinjskim papirjem dobro osušimo.

V posodo vlijemo mrzlo mleko in dodamo lovorjev list, brinjevo jagodo, par zrn črnega popra ter fileje dimljene ringe. Pustimo jih namakati približno 12 ur, nato fileje odcedimo, na rahlo speremo pod tekočo vodo in jih postavimo močit v mrzlo vodo za cca. 4 ure. Namakanje naj ves čas poteka v hladilniku pri cca. 4°C. S tem postopkom ribe delno razsolimo, da postanejo mehkejše. Če so ribe zelo slane, je potrebno vodo menjati in čas namakanja podaljšati. Pred nadaljnjo uporabo fileje dobro osušimo, odstranimo vse kosti in razrežemo.

MARINIRANA RINGA S ČEBULO

4 razsoljeni fileji ringe
200 g rdeče čebule
100 ml belega suhega vina
oljčno olje
lovorjev list
rdeči poper
timijan
sok 4 mandarin

Čebulo narežemo na tanke kolobarje. V ponvi segrejemo oljčno olje, čebulo na majhnem ognju popražimo, zalijemo z belim vinom, solimo, popramo ter dodamo lovorjev list in timijan. Dušimo približno 20 minut ter po potrebi vmes zalijemo z vodo. V posodo postavimo ribje fileje, narezane na pravokotnike, čez njih postavimo praženo čebulo in zalijemo z sokom mandarin. Vse skupaj postavimo v hladilnik za 4 do 6 ur. Serviramo na popečem kruhu, popečeni polenti ali na toplem kuhanem krompirju.

»BLEKI« IZ STAREGA KRUHA SZI RUSIMI VRZOTAMI (RDEČI OHROVT) IN RINGO

Bleki
300 g krušnih drobtin
200 g moke
6 jajc
vejica timijana (očiščeni lističi)

Vse sestavine skupaj zgnetemo v testo. Zvakumiramo ali zavijemo v vrečko oz. folijo za 24 ur v hladilnik. Testo nato razvaljamo in zarežemo na »bleke« (pravokotnike nepravilnih oblik, velikosti cca 5x2cm). Bleke par ur sušimo na zraku. Skuhamo (na zob trde) jih v vreli slani vodi.

Krema iz ohrovta
1 glava rdečega ohrovta (zunanji listi)
oljčno olje
1 strok česna
50 g masla
sol in poper

Ohrovt očistimo tako, da ločimo liste od stebla. Liste operemo in osušimo. Iz listov izrežemo trde sredinske dele ter ločimo zunanje liste od notranjih. Iz zunanjih listov bomo naredili kremo, notranje pa uporabili v omaki. Liste narežemo na kocke.

V vreli slani vodi oparimo z zunanje liste ohrovta. Ko se omehčajo, jih hitro odcedimo in ohladimo z ledom, da ne zbledijo. Vodo, v kateri se je kuhal ohrovt, prihranimo za nadaljnje kuhanje. Na oljčnem olju na hitro prepražimo strok česna, dodamo ohrovt in zalijemo z zajemalko vode, v kateri smo oparili ohrovt. Vse skupaj prelijemo v mikser, dodamo maslo, zmiksamo v gladko kremo, ki jih dodamo malo soli in popra.

Omaka iz ringe in rdečega ohrovta
3 razsoljeni fileji ringe
1 glava rdečega ohrovta (notranji listi)
100 g belega pora
100 g šalotke
1 dl belega suhega vina
1 strt strok česna
oljčno olje
30 g staranega ovčjega sira
1 neškropljena pomaranča
sol in poper
voda, v kateri smo poparili zunanje liste ohrovta

V ponvi segrejemo oljčno olje, prepražimo strt česen in ga odstranimo. V aromatiziranem olju popražimo drobno sesekljan por in šalotko. Zalijemo z belim vinom in pokuhamo, da vino izpari. Dodamo na kocke narezano ringo, notranje lističe ohrovta in zalijemo z vodo, v kateri smo blanširali ohrovt. Ko zavre, kuhamo še 5 minut in dodamo na zob kuhane bleke, naribamo pomarančno lupino, dodamo ščepec staranega ovčjega sira, dobro premešamo ter popopramo. »Bleke« serviramo na ohrovtovi kremi.

RINGA MOJEGA NONOTA

4 fileji razsoljene dimljene ringe
100 g čebule
1 strok česna
vejica rožmarina
1 dcl belega suhega vino
ščepec moke
200 g zimskega vrtanega radiča

Na oljčnem olju prepražimo strt strok česna in vejico rožmarina. Ko zadiši, odstranimo česen in rožmarin. Dodamo čebulo, jo na hitro prepražimo ter zalijemo z vinom. Pokuhamo, dodamo na trakce narezane ribje fileje, pomokamo ter zalijemo z vodo. Preverimo slanost, po potrebi dosolimo in popramo. Preden serviramo, dodamo lističe svežega vrtanega zimskega radiča. Po želji lahko dodamo še kapljico vinskega kisa. Jed serviramo na mehko kuhani polenti.

ČOKOLADNA REZINA S SLANO KARAMELO IZ SLANIKA

Sladica ni ravno postna, je pa navdihnjena s slanikom in slastna – za vse tiste, ki se tudi med postnim časom ne želite odreči sladkih dobrotam.

Biskvit
60 g kakava
6 jajc
200 g sladkorja

Beljake stepemo s sladkorjem v sneg, dodamo na roke umešane rumenjake in kakav. Maso vlijemo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pečemo 10 minut na 200 °C.

Krema
500 ml mleka
750 ml stepene smetane
300 g temne čokolade
4 liste želatine
50 g sladkorja
80 g rumenjaka

Mleko in sladkor zavremo, dodamo rumenjak, čokolado in namočeno želatino. Maso ohladimo in vanjo na rahlo umešamo stepeno smetano.

Slana karamela iz slanika
500 g sladkorja
1 strok vanilje
10 g solnega cveta
1 liter mleka v katerem smo čez noč namočili slanik

Sladkor kuhamo do svetlega karamela, dodamo solni cvet in vaniljo. Vse zalijemo z mlekom in kuhamo dokler se masa ne zgosti.
Čokoladni biskvit obložimo s kremo, ki jo prelijemo s slano karamelo iz slanika.

Pa dober tek!