Blog

 

Nova Gorica diši po vrtnicah

Zdaj je čas za vrtnice. Doživite pomlad, pridite v Novo Gorico in si privoščite obilico zanimivih vrtničnih doživetij, ki vas bodo napolnila z radostno energijo. Vse do 19. maja vas tu čaka že 19. Festival vrtnic, s številnimi dogodki in pestro vrtnično ponudbo. To je prava priložnost za dnevni izlet ali kratek oddih na Goriškem.

Nova Gorica je mesto vrtnic. In to ni naključje.
Več kot 12.000 vrtnic najdemo v mestnih nasadih, v vrtu Frančiškanskega samostana na Kostanjevici je doma druga največja zbirka burbonk v Evropi, svoje častno mesto je vrtnica našla tudi v mestnem grbu. To pa še ni vse. V Hitovih restavracijah v Novi Gorici lahko vrtnice tudi okusite, blagodejne učinke vrtnic na naše telo in razpoloženje pa lahko spoznate v centru dobrega počutja Spa Perla.

Vrtnice so posebne rože. Rože vseh rož.
Vrtnice so kraljice med cvetlicami, zato je povsem razumljivo, da so v našem življenju vseprisotne. Srečujemo jih v naravi in vrtovih, umetniških upodobitvah in stvaritvah, zdravilstvu, kozmetiki, parfumistiki, aromaterapiji, kulinariki ... Vsakič znova nas spodbujajo k razmisleku in odkrivanju pomenov njihove široke simbolike.

Glavna atrakcija: zbirka burbonk v vrtu Frančiškanskega samostana Kostanjevica
Burbonke so med vrtnicami resnično nekaj posebnega. To so zgodovinske vrtnice tisočerih vonjav in rožnatih odtenkov. Goriško društvo ljubiteljev vrtnic tudi letos za ogled odpira zbirko historičnih vrtnic burbonk v vrtu samostana na Kostanjevici. Zbirka burbonk bo na ogled vsak dan od 10. do 17. ure (ob nedeljah med 12.00 in 17.00), od 27. aprila pa do 19. maja oz. dokler bodo vrtnice v polnem razcvetu. V tem času bodo dnevno, ob 11. uri, ko vrtnice najbolj dišijo, na voljo tudi vodeni ogledi.

Družba Hit praznuje z vrtnicami
V družbi Hit letos praznujemo, saj smo pred natanko štiridesetimi leti v Hotelu Park v Novi Gorici odprli prvo Hitovo igralnico. Ob tej priložnosti bomo mestu, prebivalcem in vsem obiskovalcem simbolično poklonili nov mali mestni nasad 40 vrtnic, ki bo krasil Delpinovo ulico, ob igralniško-zabaviščnem centru Park. Novi nasad vrtnic bo nedvomno polepšal in okrepil značaj mesta vrtnic.

Vrtnice v pričakovanju Evropske prestolnice kulture čezmejno povezujejo
Nova Gorica in Gorica bosta v letu 2025 skupaj Evropska prestolnica kulture. In tudi hortikultura je kultura, ki povezuje obe mesti. Rožne nasade, ki krasijo središče mesta Nova Gorica, si bo pod strokovnim vodstvom Edija Prošta mogoče ogledati v nedeljo, 19. maja, ob 15. uri. Vrtnice vabijo tudi na čezmejna doživetja. Na oglede pa vabi tudi vrt Viatori v sosednji Gorici (Via Forte del Bosco, 28), ki se ponaša z eno najlepših botaničnih zbirk daleč naokoli.

Vrtnice lahko vonjate in tudi okušate
Obvezni del festivala bodo tudi letos različne jedi z vrtnicami, ki jih boste med 13. in 20. majem lahko pokusili v restavraciji Tiffany v Hotelu Park. Ljubitelje vrtnic v restavraciji Hotela Sabotin v Solkanu pričakujejo s pico vrtnica, za osvežitev z vrtničnim koktajlom pa so poskrbeli v Perlini kavarni Dolce vita.

Vrtnica in njeni blagodejni učinki na telo
Blagodejne učinke vrtnic na naše telo lahko spoznate v centru dobrega počutja Spa Perla. Tu si lahko privoščite hranilno oblogo telesa z eteričnim oljem vrtnice (45 min), ki neguje in nahrani občutljivo kožo, deluje pomlajevalno in spodbuja dobro razpoloženje. Sprostitvena masaža z vrtničnim oljem (40min) pa telo pomirja, deluje protistresno ter obenem regenerira kožo.

Doživite mesto vrtnic
Ker je program Festivala vrtnic zares pester, raznolik in privlačen, smo za vas pripravili tudi za ugodne možnosti bivanja v Hitovih hotelih na Goriškem (Lipa & Sabotin 3* / Park & Perla 4* / booking@hit.si; t +386 5 331 13 41).

Prisrčno vabljeni v svet vrtnic! Več o programu festivala vrtnic na spletni strani www.hit.si.