Blog

 

MOČ DOTIKA IN MASAŽE

Morda je še do nedolgo nazaj veljalo prepričanje, da si masaže lahko privoščijo le bogataši. Veljale so namreč za luksuzno storitev, ki se jo izvaja zgolj v prestižnih zdraviliških centrih, nedosegljivo splošni populaciji. Vendar se je ta trend v zadnjih letih spremenil. Masaže in ostale storitve velnes centrov so postale dostopne širši množici, nekaterim pomeni redno obiskovanje velnes centrov celo način življenja.

Masaže so še vedno med najbolj priljubljenimi ponudbami centrov, ki skrbijo za naše dobro počutje. Poleg tega, da so, kot že omenjeno, cenovno postale dostopne širšemu krogu, nas je tudi življenjski slog »prisilil« v razmišljanje izven okvirov in v iskanje novih rešitev, kako lajšati vsakodnevne tegobe. Pomembno se je zavedati, kakšne tegobe imamo, zakaj je do njih prišlo in katera vrsta masaže bo za nas najbolj učinkovita. Vse to si oglejmo v tokratnem blogu.

ZAKAJ NA MASAŽO?

1. Moč dotika

Dotik je čut, brez katerega življenje ne obstaja. Dotik je prvi stik med materjo in otrokom in je ena od primarnih človekovih potreb, ki vzbuja prijetnost, nežnost, zaupanje.

Dotik skozi masažo se že od nekdaj uporablja v zdravilne namene, saj se namreč preko živčnih končičev v koži občutek dotika prenese v centralni živčni sistem, spodbudi se pretok limfe, poveča se izločanje hormonov, predvsem endorfina, hormona sreče, in zmanjša se raven stresnega hormona kortizola. Dotik pomirja, znižuje krvni pritisk, krepi naš obrambni mehanizem.

2. Odpravljanje stresa in sprostitev napetih mišic

Žal je stres postal stalnica današnjega življenja in najverjetneje smo se že vsi, tako ali drugače, kdaj ujeli v njegove kremplje. Samo od nas samih pa je odvisno, kako se bomo z njim soočili.

Ob stresu se ravnovesje v telesu podre. Povišajo se ravni stresnega hormona kortizola, mišice so napete, prekrvavitev je slabša, vse to pa vodi do blagih ali hujših bolečin največkrat v hrbtenici in ramenskem obroču, zmanjša se zmožnost koncentracije, poslabša se spanec. Z masažo lahko zelo uspešno lajšamo vse te negativne posledice in dokazano izboljšamo splošno počutje ter spanec.

3. Krepitev imunskega sistema

Sproščenost telesa in čistost oz. pomirjenost misli sta ena ključnih, a večkrat spregledanih, dejavnikov, ki vplivajo na naš imunski sistem.

Ko si privoščimo masažo, zase posrbimo na več nivojih. Takrat si resnično vzamemo uro ali več samo zase, vse obveznosti in skrbi odstranimo, povežemo se s svojimi mislimi in občutenji. Smo pomirjeni, sledimo in spremljamo svoj dih. Poleg tega masaža izboljšuje krvni obtok, ko s kisikom oskrbi vse celice v našem telesu, spodbudi hitrejše delovanje limfe, da lahko le-ta bolj učinkovito odplakne vse nabrane toksine, segreje telo, poskrbi za boljši spanec. In vse to je, seveda upoštevajoč tudi preostale smernice zdravega življenja, zmagovalna kombinacija za krepitev in izboljšanje imunskega sistema.

4. Odpravljanje bolečin po poškodbah ali zaradi rutinske drže/giba, npr. pri delu

Zaradi dolgotrajne mišične napetosti, ki je posledica statičnih položajev, zaradi dolgotrajnega sedenja, stanja ali drugih prisilnih drž, lahko v našem telesu nastajajo vozli. Te manjše ali večje mišične zatrdline občutno vplivajo na naše razpoloženje in gibljivost. Bolečina, ki jo občutimo, je največkrat posledica psihične ali telesne obremenitve, je odraz neravnovesja oziroma tako imenovanih energijskih blokad. Morda se kažejo tudi posledice pomanjkanja gibanja, ki omeju-je vašo gibljivost, stabilnost in tudi vitalnost.

Z masažo lahko uspešno odpravimo te bolečine. Še posebej z masažo hrbta sprostimo in od-pravimo mišične zatrdline, bolečine v križu, ramenih in vratu. Mišična sprostitev omogoči pra-vilno postavitev vretenc, medenice in ramenskega obroča. Masaža hrbta se osredotoča na sproščanje in mehčanje mišic hrbta in njihovih narastišč, pospeši prekrvavitev in sprosti velike hrbtne mišice in tudi najgloblje mišice hrbta, bokov in medenice, sklepi so bolj gibljivi.

KATERA MASAŽA JE PRIMERNA ZAME?

Zadnja leta je na trgu veliko raznoraznih vrst masaž. Izbiramo lahko masažo glede na ciljno delovanje (sprostitev, terapija, klasična športna masaža, antistres, masaža za nosečnice in porodnice,…) ali pa na izvor in stil masaže (tajska, ayurvedska, švedska, shiatsu, tui-na,…)

Katera je prava za nas, je stvar odločitve posameznika in njegovih težav oziroma želja. Seveda se je pred izbiro masaže priporočljivo pogovoriti s samim izvajalcem masaže, ki mu predstavimo svoje potrebe in težave, in skupaj bomo tako lažje našli najbolj ustrezno za nas.

Nekaj nasvetov, kako izbrati ustrezno masažo, je podala tudi gospa Simona Rozman, vodja Alpskega wellnessa Špik:

»Masaža nas lahko sprosti ali pa nam povrne energijo. Sprostitvene masaže so počasnejše in niso intenzivne, klasične in terapevtske masaže pa so namenjene dvigu energije, saj so gibi maserja hitrejši in vplivajo na globoka tkiva.

Vrsto masaže si izberemo upoštevajoč naše trenutno počutje in potrebe. Naštejmo nekaj primerov:

• sprostitvena masaža s toplim oljem nas pomiri in globoko sprosti,
• pri protistresni masaži telesa se stimulirajo akupresurne točke, s čemer dosežemo boljše po-čutje celotnega telesa in duha,
• klasična masaža nam povrne energijo,
• s terapevtsko masažo za odpravljanje bolečin v hrbtu dosežemo sprostitev in boljšo prekrvavi-tev najglobljih mišičnih tkiv.«

Masaža je seveda lahko tudi čudovito darilo. Prepričani smo, da bo obdarovanec/obdarovanka več kot zadovoljen s ponujenim naborom raznih masaž v naših centrih dobrega počutja Spa Perla, Sky Wellnes Mond in Alpski wellness Špik. Ponudbo DARILNIH BONOV si oglejte tukaj.

Seveda se v ponudbi najde še veliko več namenskih masaž, zato vas vabimo k ogledu:

Spa Perla
Sky Wellnes Mond
Alpski wellness Špik

VIRI:

https://perla-novagorica.com/si/hotel-spa/spa/masaze
https://mond-sentilj.com/si/hotel-in-wellness/wellness
https://hotelspik.com/wellness/
https://www.ayurveda-terapije.com
https://center-dotik.si