Nazaj

 

Kulinarična raziskovanja – razlog več, da se po Sloveniji odpravite prav zdaj

Slovenija je v letu 2021 nosilka naziva »Evropska gastronomska regija«. Zdaj, ko smo tudi koledarsko vstopili v letošnje poletje in se epidemiološka slika vidno izboljšuje, je pravi čas, da Slovenijo po dolgem in počez spoznamo tudi za mizo. Zanimivi kulinarični dogodki se že vrstijo, poleg tega pa lahko letos turistične bone izkoristite tudi v restavracijah, kar še posebej v hotelskih restavracijah, v kombinaciji z bivanjem in raziskovanjem okolice, omogoča res sanjski oddih.

Na Goriškem, kjer si Mediteran podaja roko z lokalnimi posebnostmi

Ob zahodni slovenski meji najdemo somestje Nove Gorice in Gorice, ki bosta leta 2025 skupaj zaživeli kot Evropska prestolnica kulture. In kje se o kulturi najlažje pogovarjamo kot za mizo, kjer na krožnikih spregovorijo zgodovina, narava in delo ljudi. V Hotelu Perla zato ponosno razvijajo projekt Glocal Gorumet, ki v pokušino prinaša krožnike goriške prihodnosti. V tamkajšnji restavraciji Calypso, ki se uvršča med najboljše hotelske restavracije Sloveniji, pa se lahko prepustite kulinaričnemu raziskovanju okusov, ki na enem mestu združujejo Mediteran ter lokalne in sezonske pridelke. 

Iz Nove Gorice se lahko odpravite po nova doživetja v kozarcih: od briške rebule, do vipavskih avtohtonih sort kot sta zelen in pinela ali pa kraškega terana. Izbiro lahko brezskrbno prepustite izurjenim natakarjem in sommelierjem, recimo v Parkovi restavraciji Tiffany. Prav slednja je bila v času zaprtja deležna posodobitve, tako v ambientu, kot tudi v ponudbi, ki na »križišču« primorskih vinskih poti združuje najboljše. Pravi čar Tiffanyju daje kuhinja, z barvitimi, svežimi in sodobnimi jedmi.

Če si boste na Goriškem privoščili le kratek postanek, mirno zavijte v Bistro Lipa v Šempetru pri Gorici ali pa se okrepčajte v prijetni senci vrta Hotela Sabotin v Solkanu, tik ob reki Soči. Če si boste na poti zaželeli nekaj sladkega pa bo pravi naslov Perlina kavarna Dolce Vita.

Kranjska Gora, preplet kulinarične dediščine kar štirih narodov

Ob tromeji med Slovenijo, Italijo in Avstrijo, v resnici živijo štirje narodi: Slovenci, Furlani, Italijani in Avstrijci. Povezovanje čezmejne turistične in druge ponudbe ima zato poseben pomen. Tudi ko gre za kulinariko, lahko v njej prepoznamo vplive širšega prostora. To je Kranjska Gora, kjer v popolnoma prenovljenem hotelu Korona, začutimo umirjenost in slikovitost narave alpskega sveta. Restavracija Montana predstavlja pravo kulinarično postojanko med gorami, kjer lahko na krožnikih okušamo jedi odlične regionalne kuhinje, ki ne skriva pridiha furlanske in koroške kulinarike, prav tako pa tudi ne manjka morskih dobrot, ki jih v ta prostor nosi vpliv italijanske kuhinje. Restavracija z zavidljivimi razgledi na osrčje Kranjske Gore in okoliške gore prepriča tako s kuhinjo kot s profesionalno strežbo ter prijetnim občutkom umirjenega udobja.

Pregovorno štajersko gostoljubje je doma v Mondu

Ob besedi Štajerska sprva pomislimo na Štajerce, lokalne prebivalce, ki veljajo za izredne gostitelje. Njihovo gostoljubje vam bo dobro delo tudi ob obisku prvega slovenskega eno-resorta Mond, v Šentilju. Tu je vse povezano s trto in vini. Hotelski zajtrk – eden najboljših v Sloveniji, vas bo prebudil z okusi lokalnih dobrot: od jogurtov in sirov lokalnih pridelovalcev, suhomesnatih izdelkov in domačih marmelad (tudi take iz grozdja jurka), pa vse do odličnega bučnega olja, ki je ena od kulinaričnih posebnosti tega dela Slovenije. Tega srečamo tudi v restavraciji Harmonia, ki že z imenom stavi na presenetljivo ujemajoča se doživetja okusov sodobne mednarodne kuhinje s sezonskimi in lokalnimi sestavinami. Mondov vinski izbor povezuje ponudbo vinarjev na čezmejni štajerski vinski cesti (nekateri izmed vinarjev so tudi »botri« izbranim hotelskim sobam)  ter dodaja nekatere vinske posebnosti tudi iz drugih slovenskih vinskih dežel. Za pravo harmonično doživetje.   

Zadnja novica: vodnik Gault & Millau 2021 nagradil dve Hitovi restavraciji

Prav pred dnevi je izšla tudi tiskana izdaja mednarodnega gastronomskega vodnika Gault & Millau 2021, v katerem je zbranih kar nekaj namigov za vaš naslednji kulinarični potep po Sloveniji. Med nagrajenimi restavracijami sta tudi dve Hitovi restavraciji v Novi Gorici, ki vnovič dokazujeta, da se vrhunske kulinarične zgodbe v  Sloveniji pišejo tudi v hotelskih restavracijah. Perlina restavracija Calypso si je s 16 točkami prislužila 3 kape, restavracija Tiffany v hotelu Park pa s 14 točkami 2 kapi, kar predstavlja pomembno potrditev Hitovega gostinskega znanja in gostoljubja.

Pripravljeni, gremo na pot!

Čisto mirno lahko zatrdimo, da je na Goriškem, Kranjski gori in Štajerskem veliko priložnosti, da v kratkem času doživite veliko nepozabnega: v naravi in za mizo. Slovenija je nedvomno dežela tisočerih okusov, ki bo potešila vašo kulinarično radovednost. Dobrodošli!

*Za vstop v restavracije je v Sloveniji je potrebno zagotoviti t. i. pogoje PCT (prebolelost, cepljenje, testiranje - 48 ur).