Kulinarična raziskovanja – razlog več, da se po Sloveniji odpravite prav zdaj
Slovenija je v letu 2021 nosilka naziva »Evropska gastronomska regija«. Zdaj, ko smo tudi koledarsko vstopili v letošnje poletje in se epidemiološka slika vidno izboljšuje, je pravi čas, da Slovenijo po dolgem in počez spoznamo tudi za mizo. Zanimivi kulinarični dogodki se že vrstijo, poleg tega pa lahko letos turistične bone izkoristite tudi v restavracijah, kar še posebej v hotelskih restavracijah, v kombinaciji z bivanjem in raziskovanjem okolice, omogoča res sanjski oddih.
Na Goriškem, kjer si Mediteran podaja roko z lokalnimi posebnostmi
Ob zahodni slovenski meji najdemo somestje Nove Gorice in Gorice, ki bosta leta 2025 skupaj zaživeli kot Evropska prestolnica kulture. In kje se o kulturi najlažje pogovarjamo kot za mizo, kjer na krožnikih spregovorijo zgodovina, narava in delo ljudi. V Hotelu Perla zato ponosno razvijajo projekt Glocal Gorumet, ki v pokušino prinaša krožnike goriške prihodnosti. V tamkajšnji restavraciji Calypso, ki se uvršča med najboljše hotelske restavracije Sloveniji, pa se lahko prepustite kulinaričnemu raziskovanju okusov, ki na enem mestu združujejo Mediteran ter lokalne in sezonske pridelke.
Iz Nove Gorice se lahko odpravite po nova doživetja v kozarcih: od briške rebule, do vipavskih avtohtonih sort kot sta zelen in pinela ali pa kraškega terana. Izbiro lahko brezskrbno prepustite izurjenim natakarjem in sommelierjem, recimo v Parkovi restavraciji Tiffany. Prav slednja je bila v času zaprtja deležna posodobitve, tako v ambientu, kot tudi v ponudbi, ki na »križišču« primorskih vinskih poti združuje najboljše. Pravi čar Tiffanyju daje kuhinja, z barvitimi, svežimi in sodobnimi jedmi.
Če si boste na Goriškem privoščili le kratek postanek, mirno zavijte v Bistro Lipa v Šempetru pri Gorici ali pa se okrepčajte v prijetni senci vrta Hotela Sabotin v Solkanu, tik ob reki Soči. Če si boste na poti zaželeli nekaj sladkega pa bo pravi naslov Perlina kavarna Dolce Vita.
Kranjska Gora, preplet kulinarične dediščine kar štirih narodov
Ob tromeji med Slovenijo, Italijo in Avstrijo, v resnici živijo štirje narodi: Slovenci, Furlani, Italijani in Avstrijci. Povezovanje čezmejne turistične in druge ponudbe ima zato poseben pomen. Tudi ko gre za kulinariko, lahko v njej prepoznamo vplive širšega prostora. To je Kranjska Gora, kjer v popolnoma prenovljenem hotelu Korona, začutimo umirjenost in slikovitost narave alpskega sveta. Restavracija Montana predstavlja pravo kulinarično postojanko med gorami, kjer lahko na krožnikih okušamo jedi odlične regionalne kuhinje, ki ne skriva pridiha furlanske in koroške kulinarike, prav tako pa tudi ne manjka morskih dobrot, ki jih v ta prostor nosi vpliv italijanske kuhinje. Restavracija z zavidljivimi razgledi na osrčje Kranjske Gore in okoliške gore prepriča tako s kuhinjo kot s profesionalno strežbo ter prijetnim občutkom umirjenega udobja.
Pregovorno štajersko gostoljubje je doma v Mondu
Ob besedi Štajerska sprva pomislimo na Štajerce, lokalne prebivalce, ki veljajo za izredne gostitelje. Njihovo gostoljubje vam bo dobro delo tudi ob obisku prvega slovenskega eno-resorta Mond, v Šentilju. Tu je vse povezano s trto in vini. Hotelski zajtrk – eden najboljših v Sloveniji, vas bo prebudil z okusi lokalnih dobrot: od jogurtov in sirov lokalnih pridelovalcev, suhomesnatih izdelkov in domačih marmelad (tudi take iz grozdja jurka), pa vse do odličnega bučnega olja, ki je ena od kulinaričnih posebnosti tega dela Slovenije. Tega srečamo tudi v restavraciji Harmonia, ki že z imenom stavi na presenetljivo ujemajoča se doživetja okusov sodobne mednarodne kuhinje s sezonskimi in lokalnimi sestavinami. Mondov vinski izbor povezuje ponudbo vinarjev na čezmejni štajerski vinski cesti (nekateri izmed vinarjev so tudi »botri« izbranim hotelskim sobam) ter dodaja nekatere vinske posebnosti tudi iz drugih slovenskih vinskih dežel. Za pravo harmonično doživetje.
Zadnja novica: vodnik Gault & Millau 2021 nagradil dve Hitovi restavraciji
Prav pred dnevi je izšla tudi tiskana izdaja mednarodnega gastronomskega vodnika Gault & Millau 2021, v katerem je zbranih kar nekaj namigov za vaš naslednji kulinarični potep po Sloveniji. Med nagrajenimi restavracijami sta tudi dve Hitovi restavraciji v Novi Gorici, ki vnovič dokazujeta, da se vrhunske kulinarične zgodbe v Sloveniji pišejo tudi v hotelskih restavracijah. Perlina restavracija Calypso si je s 16 točkami prislužila 3 kape, restavracija Tiffany v hotelu Park pa s 14 točkami 2 kapi, kar predstavlja pomembno potrditev Hitovega gostinskega znanja in gostoljubja.
Pripravljeni, gremo na pot!
Čisto mirno lahko zatrdimo, da je na Goriškem, Kranjski gori in Štajerskem veliko priložnosti, da v kratkem času doživite veliko nepozabnega: v naravi in za mizo. Slovenija je nedvomno dežela tisočerih okusov, ki bo potešila vašo kulinarično radovednost. Dobrodošli!
*Za vstop v restavracije je v Sloveniji je potrebno zagotoviti t. i. pogoje PCT (prebolelost, cepljenje, testiranje - 48 ur).
NASTAVITVE PIŠKOTKOV
PRILAGOJENA IZKUŠNJAIZBERI VSE IN NADALJUJ >
POTRDI IZBIRO PO MERI
Nujni piškotki služijo pravilnemu delovanju spletnega mesta in se namestijo v vsakem primeru, saj so potrebni za normalno delovanje spletne strani.
Piškotke za statistiko obiska upravlja podjetje Google Inc. Ta vrsta piškotkov nam omogoča anonimno spremljanje aktivnosti obiskovalcev na naših spletnih straneh.
Piškotki za marketing služijo spremljanju vaših interakcij na spletni strani in dostavi relevatnih vsebin ter oglasov glede na pretekla dejanja na spletnem mestu.
OKRNJENA IZKUŠNJANE DOVOLIM UPORABE PIŠKOTKOV
PIŠKOTKI NA SPLETNIH STRANEH
Upravljavec spletnih mest podjetja Hit d.d. Nova Gorica uporablja piškotke za namene zagotavljanja funkcionalnosti,
prilagojene uporabniške izkušnje, varnosti in nemotenega delovanja spletnega mesta. Z namenom najučinkovitejšega delovanja in
vaše najboljše uporabniške izkušnje vam svetujemo, da sprejmete uporabo piškotkov. Z uporabo piškotkov bomo na vaš računalnik
namestili tudi anonimizirane piškotke partnerjev, ki služijo spremljanju splošnih statistik spletnega mesta ter piškotke za
marketing, preko katerih vam bomo dostavili najbolj relevantno vsebino. Osebnih podatkov, zbranih preko te spletne strani,
ne bomo delili s tretjimi osebami. Več si lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.
Če se z namestitvijo piškotkov strinjate, kliknite na »Izberi vse in nadaljuj«. Če kliknete na »Ne dovolim
uporabe piškotkov«, se piškotki za statistiko, marketing in posledično prilagojeno uporabniško izkušnjo ne bodo namestili,
namestili se bodo zgolj obvezni piškotki za delovanje strani, vaša izkušnja pa bo lahko okrnjena.
Vašo odločitev si bomo zapomnili za obdobje 2 let. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi preko ikone spodaj
desno.