Blog

 

Gobe v hotelu Sabotin

Gobe v hotelu Sabotin
8. – 15. oktober 2023

Jesen je čas za gobe

Jesen je čas, ko se narava odene v čudovite odtenke toplih barv ter nas obdari s številnimi dobrotami, med katerimi so nedvomno najbolj prepoznavne in priljubljene prav gobe.

Čeprav lahko kar nekaj gob v gozdu najdete tudi spomladi in zgodaj poleti (predvsem maja in junija), pa sta idealna meseca za gobarjenje prav september in oktober. Kako bogata bo letošnja gobarska sezona, je odvisno od stanovitnosti vremena. Gobe za dobro rast potrebujejo vlažno in dovolj toplo vreme.

Ne skrbite, ko bodo socialna omrežja preplavile fotografije košaric z gobami, boste vedeli, da je sezona na vrhuncu.

Vas mika gobarjenje? Spoznajte 5 zlatih pravil gobarskega bontona.

Opremite se z znanjem: Včlanite se v lokalno gobarsko društvo in se od izkušenih gobarjev naučite prepoznavanja užitnih, neužitnih, strupenih, zavarovanih in redkih vrst gob. Spoznajte lokalne posebnosti in predpise glede nabiranja. Tako boste varovali in razvijali gobarsko tradicijo in kulturo.

Osnovna gobarska oprema: Lesena pletena košara, nož s finim ukrivljenim rezilom, čopič oz. krtačka (nekateri noži so že opremljeni s ščetko), rokavice, primerna obutev in oblačila.

Spoštujete naravo: V gozd se odpravite čez dan, preverite varnost terena. Med nabiranjem gob ne uničujte gozda, habitata gob in drugih rastlin, spoštujte življenjski prostor živali in ne smetite. Ne nabirajte gob v naravnih parkih ali zavarovanih območjih. Zavedajte se, da v gozdu nisem sami.

Nabiranje gob: Bodite nežni in potrpežljivi. Gobe nabiramo z nožem in jih ne pulimo iz tal, saj bi s tem uničili podgobje (micelij) in onemogočili rast novih gob. Nabrane gobe grobo očistimo na rastišču. Nabirajte razvite primerke, ki jim je lažje določiti vrsto. Z nabiranjem gob z nerazvitimi trosovnicami prekinjamo razvojni krog razmnoževanja. Gobe prenašamo v zračni pleteni košari, tako bodo trosi (»semena« gliv) našli nova rastišča.

Zmernost je lepa čednost: Rekreativno nabiranje gozdnih plodov, tudi gob, je v Sloveniji dovoljeno, a le do največ 2 kilogramov na osebo dnevno. Tudi pri pripravi jedi z gobami in uživanju gob ne velja pretiravati. Gobe so sicer zdravo živilo, vendar so težje prebavljive.

Upoštevanje teh osnov gobarskega bontona in pravil nabiranja gob je ključno za ohranjanje te čudovite tradicije in zaščito našega naravnega okolja. S pravilnim ravnanjem lahko uživate v gobah, hkrati pa prispevate k trajnostnemu ohranjanju teh dragocenih gozdnih organizmov.

 

Vse o gobah na enem mestu? Na razstavi gob v Solkanu.

V Hotelu Sabotin v Solkanu že vrsto let v sodelovanju z Gobarskim društvom Nova Gorica na ogled postavljajo raznoliko gobje bogastvo primorskega prostora. Letos goriška gobarska družina praznuje 50-letnico delovanja, ki jo bo proslavila z različnimi dogodki.

8. oktobra, popoldan // Strokovna determinacija gob: prinesite primerke nabranih gob, ki jih boste skupaj z determinatorjem podrobneje spoznali.

9. oktober, ob 14. uri // Otvoritev razstave gob: edinstvena priložnost za spoznavanje različnih gob, primerna za otroke in odrasle. Razstava bo na ogled do 11. 10. 2023.

9. do 11. oktober // Filatelistična razstava na temo gob: razstavo gob bo pospremila tudi pregledna razstava motivov gob, upodobljenih na znamkah, kuvertah, dopisnem papirju ipd.

 

Iz narave na krožnike. Dnevi gobjih jedi v restavraciji Hotela Sabotin.

Topli jesenki dnevi kar kličejo na Goriško, kjer boste na vrtu Hotela Sabotin lahko doživeli najbolj raznoliko in poučno izkušnjo gobarske sreče v malem. Po ogledu razstave gob lahko prav tu okusite izbrane jedi z gobami in drugimi jesenskimi dobrotami. Iz narave na krožnike – le za kratek čas, saj bo ponudba aktualna le med 6. in 15. oktobrom. Sveže in domiselne kombinacije bodo prepričale tako vegetarijance (jurčkov karpačo na jesenski solati z oljčnim oljem in parmezanom; gobova juha v kruhovi skodelici, rezanci s tartufato in svežimi lisičkami) kot tudi ljubitelje bolj krepkih, mesnih jedi (njoki polnjeni z jurčki, toč in klobasa; telečji medaljon z gobicami in polento). Še bolj presenetljive so kombinacije morskih okusov in gob (polnjeni lignji z mešanimi gobami in gorgonzolo, file brancina z gratinažo iz mešanih gob), manjkala pa ne bo tudi posebna jesenska sladica, ki so jo za to priložnost skreirali izkušeni kuharji Hotela Sabotin – kostanjev štrukelj z bučno kremo in prahom sušenih jurčkov. Naj vam tekne!