Blog

 

Doživite preteklost in sedanjost na Hitovih destinacijah

Kako se na sproščen in zanimiv način na enem mestu seznaniti s kraji, ki jih obiščemo? Vabimo vas na kratek skok v preteklost: v krajih Nova Gorica, Kobarid, Kranjska Gora (Mojstrana) in Šentilj (Maribor) smo izbrali muzeje, ki kar najbolj slikovito predstavljajo zgodovinske, kulturne in naravne posebnosti naših krajev. Naj vam bodo predlogi v navdih za nov obisk Hitovih igralniško-zabaviščnih centrov in raziskovanje njihove neposredne okolice.

KOBARIŠKI MUZEJ

Po Soški dolini, ki zaradi smaragdne reke Soče slovi kot ena najlepših dolin na svetu, so v minulem stoletju, tako kot je napovedal goriški pesnik Simon Gregorčič, “sekla bridka jekla”. Prva svetovna vojna je med letoma 2015 in 2017 prinesla posebej hude boje in frontno črto ob skorajda celotnem toku reke Soče, odkoder tudi ime “Soška fronta”. V Kobariškem muzeju so pred tremi desetletji uredili zbirko predmetov in fotografij ter druge prikaze poteka te fronte, ki je korenito zaznamovala kraje in življenje ljudi ob Soči. Muzej sodi med najbolj prepoznavne vojne muzeje v svetu, je prejemnik številnih priznanj in sodi med najbolj obiskane muzeje v Sloveniji.

Kobarid, ki je bil v prvi svetovni vojni v središču bojnega dogajanja, je danes živahno turistično mestece, priljubljeno med ljubitelji kulinarike, ribolova, vodnih športov, večere pa si obiskovalci lahko popestrijo tudi z obiskom igralnice Aurora.

Ljubitelji aktivnosti na prostem pa si lahko pomnike prve svetovne vojne ogledate tudi na katerem od odsekov 500 km dolge Poti miru, ki se vije od Loga pod Mangartom vse do Trsta. Pohodna pot je enotno označena, na določenih delih je urejena tudi za kolesarje, do večjih znamenitosti pa je mogoče dostopati tudi z avtomobilom. Zelo priročno izhodišče za obisk poti predstavlja mesto Nova Gorica, kjer lahko bivate v Hitovih hotelih Perla, Park, Sabotin ali Lipa.

NA ŠVERC! in druge muzejske zbirke na temo meje, NOVA GORICA – GORICA evropska prestolnica kulture 2025

Državna meja je od vedno pomembno zaznamovala življenje prebivalcev Goriške, prav čezmejno povezovanje pa je danes ključna vsebina, ki mesti Nova Gorica in Gorica združuje kot Evropsko prestolnico kulture 2025. Na poti vzdolž meje, od Trga Evrope pa do pokopališča v Mirnu, se nahaja več muzejskih točk, ki predstavljajo različne zgodbe, zgodovinska dejstva pa tudi zabavne prigode življenja tik ob meji. Posebej zanimivi sta muzejski zbirki na nekdanjem mejnem prehodu Pristava (Rafut).

V mali carinarnici na slovenski strani meje je na ogled Razstava Na šverc!, ki predstavlja številne izzive tihotapljenja na Goriškem po drugi svetovni vojni. Nekateri so si s skrivnim čezmejnim prenašanjem dobrin skušali nekoliko izboljšati življenjski standard, pridobiti izdelke, ki jih doma ni bilo, drugi so iz tega razvili pravi posel. Z obiskom muzejske zbirke boste izvedeli kako iznajdljivi in uspešni so bili, kaj so »švercali«, kako in s čim so si pri tem pomagali in kaj se je zgodilo, ko jim carinika ni uspelo pretentati.

Le korak čez mejo je v italijanski mejni hišici na ogled še multimedijska muzejska postavitev Lasciapassare/Prepustnica (dokument, ki je omogočal prehod meje in prenos blaga), na dvorišču carinarnice pa najdemo tudi arhivske fotografije in besedila, ki razlagajo obmejno stvarnost. Ščepec adrenalinskih doživetij, podobnim tistim iz časov »švercanja«, lahko danes doživite tudi v Hitovih igralnicah Perla, Park in Drive-in.

MUZEJ NAJSTAREJŠE TRTE, Maribor

Ali ste vedeli, da na mariborskem Lentu raste trta, ki je kot najstarejša na svetu vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov? Trta vse od leta 1657 kljubuje vremenskim in drugim neprilikam, preživela je dve vojni, srednjeveške požare, tudi trtna uš ji ni prišla do živega. Zgodbo o tej neverjetno trdoživi trti sorte žametovka oziroma modra kavčina in o njeni izjemni dediščini lahko spoznate v sodobnem Muzeju najstarejše trte, kjer se boste lahko tudi natančneje seznanili z značilnostmi širšega vinorodnega področja, drugo nesnovno ter premično dediščino Maribora in si nazadnje privoščili pokušino vina ali sadnega soka.

Potomke stare trte danes rastejo v številnih deželah sveta, eno lahko srečate tudi pred igralniško-zabaviščnim centrom Mond v Šentilju, ki je hkrati tudi edini (vinski) hotel na svetu, ki se ponaša s potomko slavne trte.

SLOVENSKI PLANINSKI MUZEJ, Mojstrana (Kranjska Gora)

Med obiskom Kranjske Gore ali drugih krajev na Gorenjskem gotovo ne boste ravnodušni ob lepoti mogočnih gora, ki jo obdajajo. Nekateri se boste morda celo podali na katerega od vršacev, spet drugi se boste zadovoljili s pogledom nanje. Planinski muzej pa vam ponuja še tretjo možnost – s pomočjo virtualne resničnosti lahko »skočite« na trideset slovenskih vrhov, premagate triglavski greben ali se po jeklenici spustite iz našega Očaka. Muzej ponuja ob osrednji stalni in občasnih razstavah še številna druga interaktivna doživetja, s katerimi si preteklost in sedanjost planin podajata roke in pred nas slikata mogočno, čudovito lepo, a včasih tudi neizprosno zgodbo slovenskih gora. Vsekakor vredno ogleda.

In če si po vseh vzponih, ki jih ponuja muzej, zaželite sprostitve, obiščite še čudovit bazenski kompleks resorta Špik z edinstvenim pogledom na Špikovo mogočno steno. V centru so vam na voljo še številne savne, masaže, sprostitveni in lepotni tretmaji.

MUZEJSKA NOČ – PROST VSTOP V ŠTEVILNE SLOVENSKE MUZEJE IN GALARIJE

Izkoristite priložnost in se pridružite Poletni muzejski noči, v soboto, 17. junija, ko bodo vrata številnih slovenskih muzejev in galerij za vas odprta brezplačno, ogledi muzejev in muzejskih zbirk pa bodo mogoči pozno v noč.