Blog

 

Čipka – simbol slovenskega kulturnega izročila

Čipka je eden od najbolj prepoznavnih elementov kulturne dediščine Slovenije. Znamenita »idrijska čipka«, ročno klekljana, umetniško oblikovana in prepletena s večstoletno klekljarsko tradicijo teh krajev, je čudovit spominek iz Slovenije.

Izdelovanje klekljane čipke je država razglasila za element kulturne dediščine državnega pomena, »Klekljanje čipk v Sloveniji« pa je vpisano tudi v na UNESCO Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Čipka nekoč in danes

Samostojne šivane čipke naj bi se prvič pojavile ob koncu srednjega veka v Italiji, klekljane pa naj bi izvirale iz tedanje Flandrije. Takrat čipke še niso bile namenjene za vsakdanjo rabo, izdelovale so jih zgolj plemkinje in nune v samostanih. Razmah pa je čipkarstvo doživelo v 17. in 18. stoletju, ko se je razširilo kot domača obrt ter seglo tudi v revnejše, hribovske, ribiške ali rudarske kraje, kjer je pomenilo pomemben vir dodatnega zaslužka za tamkajšnje družine. Takrat se je klekljalo tudi v številnih slovenskih krajih, med drugim v Idriji, kamor so tradicijo klekljanja čipke prinesle žene nemških rudarjev. Idrijske dekleta in žene so skozi stoletja postale mojstrice klekljanja in v priznani Čipkarski šoli, ki nepretrgano deluje že skoraj 150 let, razvile dovršeno tehniko klekljanja značilne »idrijske čipke«, ki jo danes ustvarjajo in ohranjajo na celotnem zaščitenem »geografskem območju Dežele idrijske čipke«. Ta vključuje velik del Goriške, vključno z Novo Gorico.

Nasvet: Ob nakupu bodite pozorni, če čipka nosi označbo porekla blaga »Idrijska čipka«. To je potrdilo, da je čipka izdelana na geografskem območju »Dežele idrijske čipke«, da je iz naravnih materialov, sklekljana v tradicionalnih tehnikah, na vzorcih, ki so kopija čipkarske dediščine ali z elementi čipkarske šole oziroma avtorske čipke, in izpolnjuje predpisane zahteve o kakovosti.

Čipka v Idriji – ideja za ogled in izlet

Idrija, mesto, zapisano v UNESCOV seznam zahvaljujoč bogati čipkarski, pa tudi rudarski dediščini, je od Nove Gorice oddaljena le uro vožnje.

Namig za doživetje:

Ob obisku Idrije si rezervirajte paket “Odkrijte skrivnost klekljanja” kjer se boste podali v svet idrijske rokodelske dediščine v gradu Gewerkenegg in si ob pomoči učiteljice klekljanja v Čipkarski šoli izdelali čisto svojo preprosto klekljano zapestnico. Več na povezavi.

Nazadnje pa si velja vzeti čas tudi za pokušino tradicionalne kulinarične dobrote: idrijskih žlikrofov.

Začetek avgusta v Novo Gorico prihajajo čipke z vsega sveta

V prvih avgustovskih dneh se bo v Novi Gorici odvijal 20. svetovni čipkarski kongres, na katerem se bodo zvrstili številni dogodki, povezani s čipkarsko tradicijo v Sloveniji in po svetu. Mesti Nova Gorica in Gorica, ki bosta leta 2025 nosili naziv Evropska prestolnica kulture, bosta tokrat na ogled postavili lokalno in svetovno klekljarsko izročilo.

Med 3. in 6. avgustom bodo na ogled zanimive razstave najraznovrstnejših čipk, predstavile se bodo številne čipkarske šole in društva, poseben poudarek bo namenjen čipkarski dejavnosti čezmejnega goriškega prostora. Klekljarice iz Nove Gorice bodo ponazorile tehniko izdelave čipk, na stojnicah pa bodo naprodaj tudi pripomočki in material za izdelavo čipk ter čipkarska literatura.

Podrobnejše informacije o Kongresu najdete na povezavi.

Poletni oddih na Goriškem

Celodnevno kulturno dogajanje v Novi Gorici ali obisk mesta Idrija si lahko popestrite z večerjo ali zabavo v centrih igre in zabave Perla in Park, kjer lahko tudi prenočite. Za ljubitelje bolj umirjenega oddiha pa priporočamo Hotel Lipa v Šempetru pri Gorici ali Hotel Sabotin v Solkanu. Slednji se nahaja le streljaj stran od reke Soče, ki vam v toplih poletnih dneh ponuja prijetno osvežitev.

Obiščite Goriško in si v prepletu naravnih lepot in kulturne dediščine ustvarite doživetje po vaši meri!