Blog

 

NEGA KOŽE POLETI

Se tudi vi veselite poletja, ko smo vsi veliko bolj sproščeni in uživamo v dolgih, vročih dnevih nekje v zavetju prijetne sence in ob vodi? Odvrgli smo dolga, težka in topla oblačila in dovolili svoji koži, da svobodno zadiha. Toda v tem letnem času moramo biti še posebej pozorni na nego kože celega telesa.

Kako pomembna je skrb za nego kože in las v poletnem času? Kako si lahko na preprost način pomagamo doma, da kožo dovolj nahranimo in navlažimo ter kako jo primerno zaščitimo pred sončnimi žarki?

Odgovore na ta vprašanja vam ponujamo v spodnjem blogu, v katerem izkušene kozmetičarke iz centra Spa Perla s preprostimi nasveti svetujejo, kaj lahko sami naredimo, da bo naša koža poleti pravilno oskrbljena.

Zakaj je nega kože pomembna?
S pravilno vsakodnevno nego si predvsem prizadevamo ohraniti voljnost rožene plasti kože, kar dosežemo s stabilizacijo njene vlažnosti. S tem varujemo tudi globlje ležeče zaloge vode v vrhnjici in v vezivnem tkivu. Dobro hidrirana koža se lažje obnavlja in posledično počasneje stara. S kvalitetno vsakodnevno nego kože torej izboljšamo tako zdravje kot videz naše kože.

Doma sledimo vsakodnevni redni negi: čiščenje, hidratacija, zaščita. V kolikor vsakodnevna nega ne ustreza naši koži in je ta kljub negi suha, občutljiva, nima zdravega leska, nam bodo v pomoč strokovnjaki v kozmetičnem salonu. Ti nam bodo v pomoč z izvedbo za nas optimalne nege, pa tudi z nasveti o izbiri primernih proizvodov za nego kože doma.

V poletnem času koža zaradi izpostavljenosti visokim temperaturam in soncu potrebuje zaščito z izdelki z zaščitnim faktorjem, pa tudi intenzivno vlaženje, tako s samimi kozmetičnimi proizvodi kot tudi z dnevnim zaužitjem zadostne tekočine (vode, zeliščnih čajev, limonade).

Nega obraza
Jutranjo nego obraza začnemo s čiščenjem; kljub večernemu čiščenju se namreč čez noč na koži naberejo nečistoče, koža pa izloča sebum. Zato je pomembno, da si zjutraj obraz najprej umijemo. Nadaljujemo s hidracijo s tonikom ter nanosom kreme s sončnim zaščitnim faktorjem vsaj 30.

Za čiščenje se svetuje uporaba čistila na vodni osnovi, brez alkohola in luščilnih delcev, ki odstranijo sledi olja in nečistoč. Za hidratacijo izberemo kakovosten tonik. Ta korak je pomemben, saj kožo z uporabo tonika pripravimo tudi na sprejem ostalih proizvodov, seruma, kreme ter kreme za nego predela okoli oči.

Postopek večerne nege je enak kot pri jutranjem čiščenju: torej uporaba čistila, vlaženje s tonikom in nanos kreme. Izdelki za nego kože pred spanjem so praviloma bogatejši z maščobami ter učinkovinami, ki pospešujejo regeneracijo kože. Enkrat tedensko lahko večerno rutino uvedemo uporabo pilinga in maske.

Nega telesa
Nega koze je pomembna čez vse leto. Poleti, ko smo zelo izpostavljeni soncu in je koža bolj izsušena, je potrebno se bolj skrbeti za nego telesa. In seveda se vse začne s prhanjem ... Poleti je priporočljivo, da se tuširamo krajši čas, uporabljamo mlačno ali hladnejšo vodo in nežna sredstva za tuširanje, da si dodatno ne izsušimo kože. Ker se tudi več znojimo, se lahko tekom dneva osvežimo samo z mlačno vodo, lahko pa umijemo z milom le tiste predele telesa, kjer nastaja neprijeten vonj. Kožo popivnamo brez drgnjenja.

Poleti lahko uporabljamo lahka vlažilna sredstva, kot so na primer losjoni oz. mleko za telo, vlažilni gel aloe vera, razni vlažilni spreji, termalne vode, ki so super tako za obraz kot za telo. Če je koža bolj suha, se lahko uporabi tudi suho olje ali olje po lastni izbiri, ki se ga namaže zvečer po tuširanju na vlažno kožo. Podnevi, če smo na soncu, pa uporabimo kremo z zaščitnim faktorjem.

Nega stopal
Noge so pomemben del telesa, tako kot tudi redna nega nog in stopal. Razpokana in suha koža je dovzetnejša za glivice in različne infekcije, zato je nega stopal še toliko bolj pomembna. Poleti je koža stopal še posebej suha, k temu prispevajo morje, pesek, japonke, hoja brez obutve …

Noge si lahko uredite sami, ali pa se prepustite pedikerki. Ko so vaša stopala že urejena, jih lahko negujete doma, da vzdržujete stanje. Po dolgem in napornem dnevu zelo blagodejno deluje tudi kopel za noge, v katero damo sol ali eterična olja. Po kopeli ali tuširanju stopala namažemo in pomasiramo s kremo. Masaža bo še dodatno sprostila napetost v nogah.

Nega las
Poleti so lasje zaradi sonca, znojenja, morja in kopanja v bazenih pogosto izsušeni, zato potrebujemo še več nege in skrbi za naše lepe lase. Za zdrave in sijoče lase so poleti pomembni tudi vitamini, beljakovine in železo, zato je dobro uživati veliko sezonskega sadja in zelenjave.
Preden se lotimo nege las je pomembno, da nam frizerka odstrani poškodovane in razcepljene konice in nam svetuje ustrezne izdelke za lase. Pomembno je, da uporabljamo primeren šampon za naš tip las in seveda balzam ali masko. Lase si umivamo po potrebi, ampak ne preveč pogosto, ker s tem se bolj izsušimo lasišče in las. Vsakič uporabimo tudi balzam ali masko. Ko smo na morju, si lase pokrijemo s klobukom, tako zaščitimo ne le lase, ampak tudi obraz. Zaželena je tudi uporaba balzama brez izpiranja ali pa olja za lase. Če se le da, se izognimo barvanju ali pa uporabimo barvni preliv ali barvno masko.

Nega rok
Roke si redno umivamo. Ko gremo na sonce pa si jih ne pozabimo namazati s kremo z zaščitnim faktorjem. Poleti se nam roke manj sušijo kot pozimi, ampak pomembno je, da jih zaščitimo pred soncem. Lepo manikiro nam lahko naredi kozmetičarka, tako si privoščimo tudi malo razvajanja.

Ob tem vas vabimo tudi k obisku Hitovih centrov dobrega počutja, kjer med boste med bogato ponudbo tretmajev za nego obraza in telesa prav gotovo našli nekaj primernega zase: centru Spa Perla v Novi Gorici, v alpskem wellnessu v hotelu Špik v Gozd Martuljku ter v wellness centru hotela Mond v Šentilju.

Nasvete so z vami delile:
Alenka Mrežar, vodja centra Spa Perla
Tamara Fabjan in Viktorija Pečnik, kozmetičarki