Sporočila za javnost

Vabilo na razstavo risarskih in slikarskih del Ireneja Luznika

Irenej Luznik "Troje poti"
Otvoritev prve samostojne razstave risarskih in slikarskih del

četrtek, 5. 3. 2020, ob 18. uri / Hotel Sabotin v Solkanu. Razstava bo na ogled do 31. 3. 2020.

Hotel Sabotin v Solkanu tokrat odpira vrata domačinu Ireneju Luzniku, profesorju likovne umetnosti in grafičnemu oblikovalcu, ki svojo ustvarjalnost javnosti predstavlja s prvo samostojno razstavo likovnih del. Ta že z naslovom »Troje poti« obiskovalcem obljublja zanimivo potovanje med prepletom tehnik in motivov, ki plešejo med sodobnostjo in spomini na polpreteklo zgodovino prostora, v katerem ustvarja.

V njegovi bogati likovno-izrazni govorici najdemo prvinskost oglja, ki ga sam pridobiva iz soških naplavin vejevja. Z njim v kombinaciji z akrilno tehniko daje novo življenje motivom, ki jih v risbe s premislekom razvija iz fotografske zakladnice podob preteklega časa. Oko gledalca popelje po poti zastrte nostalgije in sanjavosti ter ga očara s svojo iskrenostjo.

Osrednjo vlogo in drugo pot razstave dosledno izpolnjujejo realistične podobe smaragdne reke Soče, ki jih kot strasten ljubitelj narave in vodnih športov izpoveduje z neverjetno živostjo v mešani tehniki z umirjeno barvno paleto, s katero doseže trenutke ravnovesja v poudarjeni naravni dinamiki.

Tretja pot prinaša premik v vzporedno dimenzijo nadrealnosti, kjer avtor predstavlja spontan, skrivnosten, poudarjeno domišljijski in abstrakten svet, ki ga je več let odkrival in dograjeval – tudi v sodelovanju s hčerko – z mešano tehniko živobarvnih nanosov različnih materialov. Abstrakcija prinaša priložnost nenehnega razvoja, odkrivanja in preobrazbe.

Avtorjeva vsestranska predanost umetnosti se kaže tudi v glasbeni izraznosti, igra namreč več inštrumentov, prav glasba pa
je skupaj z naravo pogosto njegova sopotnica v procesu likovnega ustvarjanja. Irenej Luznik dokazuje, da predano živi več kot le troje poti.