Sporočila za javnost

V Novi Gorici nazdravili letošnji trgatvi

Letošnji festival vin in kulinarike Park Wine Party je v Novo Gorico minuli petek pritegnil okoli 400 zvedavih ljubiteljev žlahtne kapljice in gurmanskih doživetij iz obeh strani meje. Ti so skupaj z 19 vinarji in predstavniki primorskih vinskih kleti v sproščenem vzdušju pokramljali o prihajajoči trgatvi. Iz vraževernosti in skladno s prepričanjem »ne hvali dneva pred nočjo« vinarji nestrpno pričakujejo glavno jesensko opravilo v vinogradih. Želijo so stabilnega vremena, tudi kakšna kaplja dežja v izogib suši ne bi škodovala, trgači pa bodo najbolj veseli zmerno sončnih dni. Primorski vinarji, po večini tisti, ki v svojem asortimanu pridelkov ponujajo tudi penine, so trgatev že začeli v zadnjih dneh avgusta, večina pa se bo obiranja grozdja lotila v prihodnjih dneh.

Park Wine Party se je vnovič izkazal kot elegantno prizorišče srečevanj in izmenjave mnenj, kjer so gostje lahko pokusili skoraj 60 različnih vin iz štirih primorskih vinorodnih okolišev: popolnoma in zelo suhih penin, mirnih vin mednarodnih belih in rdečih sort (merlot, sivi pinot, sauvignonasse…), pa mladih in donegovanih značilnih, tradicionalnih in avtohtonih sort (pinela, rebula, malvazija …), belih in rdečih zvrsti, s prepoznavnim podpisom in stilom vinarjev. Glavnina predstavljenih vin je bila razumljivo za primorsko vinorodno deželo suhih, za pokušino pa je bil tudi vzorec polsladkega in sladkega vina (istrski muškat).

Gostje so tempo sprehoda med sedmimi kulinaričnimi postajami prilagajali željam, navdihu in zvedavosti. Ljubitelji morskih dobrot so se najprej ustavili pri Agu Špacapanu (Špacapanova hiša), kjer so lahko zbudili brbončice z marinirano sardelo na čipsu iz črne olive, mesoljubci pa z nasekljanim zorjenim govejim stegnom na popečenem zeliščem kruhku, ki ga je pripravila Julijana Krapež iz vipavske gostilne Podfarovž. Pod sočen tortelin s skušo se je podpisal Adi Blaško z ekipo Parkove restavracije Tiffany, mesna alternativa z jelenovim hrbtom na solati pa je bila delo Domačije Belica iz Brd. Za glavno morsko jed je ekipa Štorje pod stopnicami iz Postojne pripravila file ščuke na kavri z lardom, novogoriška Fabrika pa je predstavila mini-burgerje iz uležanega prvovrstnega mesa. Za skupni imenovalec večera – sladico so poskrbeli v Perlini restvraciji Calypso, vodja Perline slaščičarne Erik Črnigoj je na krožniku združil belo in mlečno čokolado, orešček tonka, biskvit s pistacijo, vipavske breskve v sorbetu in meto. Obiskovalci so lahko pokusili tudi na roke rezan domač pršut se ob izboru sirov ustavili še na osvežilnem koktajlu.

Med druženjem, klepetom in okušanjem so se tekom večera zvrstili tudi trenutki plesa in akrobatskih vragolij brazilskih plesalcev Encanto Amazonia, ki so navdušili tudi z izjemno barvitimi in dodelanimi kostumi. Žametno glasbeno noto pa je večeru dodala italijanska swing-jive skupina Jumpin' Shoes.

Park Wine Party se je po zaslugi prizadevnih Parkovih organizatorjev dogodka in gostincev ter gostujočih vinarjev in primorskih gostincev vnovič predstavil kot eden najbolj elegantnih vinsko-kulinaričnih festivalov v slovenskem prostoru, Nova Gorica pa kot odlično izhodišče za odkrivanje lokalnih okusov. V Parku zimsko različico festivala, ki se imenuje Park Wine Stars, napovedujejo v začetku meseca februarja 2020, do tedaj pa se bo v Parkovi restavraciji Tiffany zvrstilo še veliko dogodkov, spektaklov in vinskih večerov – že 13. septembra se namreč obeta eno-gastronomski večer z vini Štokelj iz Vipavske doline, v oktobru pa v goste prihaja vinska klet Bregar iz Brd. Tudi sicer vinska karta restavracije Tiffany izredno lepo pripoveduje zanimivo vinsko zgodbo povezovanja. Na njej najdemo približno 140 različnih etiket, pretežno primorskih in slovenskih pridelovalcev, nekaj je tudi šampanjcev ter vin posebne kakovosti. Park se lahko ob izurjenih natakarjih pohvali kar z osmimi sommelierji, ki vlečejo vinske vzporednice ponudbi kuhinje, ki jo vodi Adi Blaško. 

Lavra Peršolja Jakončič, Odnosi z javnostmi, m 031 336 814, lavra.persolja.jakoncic@hit.si