Nazaj

Syu Poropat je zmagovalka 4. Mednarodnega kulinaričnega festivala Kranjska Gora

Kranjska Gora, 10. maj 2019 - V Kranjski Gori se je zaključil 4. Mednarodni kulinarični festival, v sklopu katerega se je na tekmovanjih v štirih kategorijah pomerilo rekordnih 112 tekmovalcev iz 12 držav. Zmaga je tudi letos ostala v Sloveniji, in sicer je največje število točk in skupno zmago dosegla Syu Poropat. Med mladinci je sodnike najbolj navdušil Juš Dolničar.
   
Hotel Ramada Resort, ki je bil te dni v znamenju belih kuharskih oblačil in kap, je obiskovalcem ponujal možnost ogleda zanimivih kulinaričnih razstav ter neposrednega spremljanja tekmovalcev pri delu, kar so s pridom izkoristili tudi številni šolarji, ki se izobražujejo za zanimiv in raznolik kuharski poklic. Med najštevilčnejšimi je bila skupina Srednje šole za gostinstvo in turizem v Ljubljani. Festival je tako upravičil vlogo promotorja gostinskih poklicev med mladimi.  

Hotelska družba Hit Alpinea, organizator Mednarodnega kulinaričnega festivala Kranjska Gora, je program dogajanja dopolnila tudi z vzporednimi dogodki. Velike pozornosti sta bila deležna Masterclass vrhunskega kuharja Simona Bertonclja ter Večerja pod Alpami, na kateri so več kot 60 zbranim gostom svoje kreacije predstavili kuharji iz treh držav. Klemnu Droletu (vodji kuhinje Ramada Hotel & Suites Kranjska Gora) so se v kuhinji pridružili še Fabrizio Vežnaver (vodja kuhinje restavracije Pergola, Istra, Hrvaška), Dalibor Janačković (vodja kuhinje Restavracije Calypso v Hotelu Perla, Nova Gorica) in Ilaria Gentile (Pasticceria da Ily, Trst, Italija).

Tekmovanje, ki ga je spremljalo kar 15 mednarodnih sodnikov, je tudi letos potekalo v štirih različnih kategorijah, v katerih so najvišje ocene in priznanja osvojili:
- v  slaščičarstvu: Adela Kolar (BIC Ljubljana),
- v artistiki: Erdal Badoglu (Turčija).

V skupnem seštevku priprave nacionalne (tretja kategorija) in moderne jedi (četrta tekmovalna kategorija) pa je največje število točk zbrala Slovenka Syu Poropat in tako postala zmagovalka 4. Mednarodnega kulinaričnega festivala Kranjska Gora. Zmaga ji odpira vrata k novim mednarodnim izzivom, saj se bo z osvojenim nazivom potegovala za vabila organizatorjev na nova tekmovanja in festivale. Drugo mesto je osvojil Goran Radivojević iz Srbije, tretje pa Evgeniy Chukalkin iz Rusije. Med mladinci je sodnike najbolj navdušil Juš Dolničar.

Foto: z leve Syu Poropat in Iztok Legat

Mednarodnega kulinaričnega festivala v Kranjski Gori ne bi bilo mogoče izpeljati brez podpore Javnega zavoda Turizem Kranjska Gora, Turistično gostinske zbornice Slovenije in prvega neodvisnega kulinaričnega vodnika Gault & Millau Slovenija.

Direktorica Turistično gostinske zbornice, ga. Klavdija Perger, je ob zaključku kranjskogorskega festivala povedala: »Kulinarični festival v Kranjski Gori je več kot le festival, je spajanje gastronomskih doživetij z vsem kar kraj svojim obiskovalcem ponuja. Družba Hit Alpinea je pomemben gradnik tovrstnih doživetij, saj je pred štirimi leti prvikrat pripeljal vrhunske chefe in kulinarične mojstre na stičišče treh držav, kar postavlja Kranjsko Goro ob bok najbolj prepoznavnim slovenskim gastronomskim destinacij. Pozabiti ne gre tudi, da je bila regija Julijskih Alp v Sloveniji, kamor sodi tudi Kranjska Gora, v letu 2018 izbrana med 10 regij, ki jih je po mnenju vodnika Lonely Planet vredno obiskati. Turisti pa ob naravnih danostih pričakujejo seveda tudi visok, celo najvišji nivo storitev. Izkoristimo čas in prostor letošnjega mednarodnega kulinaričnega festivala v Kranjski Gori za prepoznavanje izjemnega potenciala, ki ga panoga turizem in gostinstvo predstavljata, ne samo za Slovenijo, ampak tudi za celotno zeleno Evropo.«

Foto: Zmagovalci Junior

S potekom Festivala je zadovoljen tudi direktor družbe Hit Alpinea, Milan Sajovic: »Letošnji Mednarodni kulinarični festival Kranjska Gora je destinacijo še močneje pozicioniral ne le kot športno, izletniško in naravno regijo, temveč tudi kot zanimivo prizorišče kulinaričnega ustvarjanja. Festival nedvomno predstavlja zanimivo popestritev dogajanja v Kranjski Gori med prehodom iz zimske na poletno sezono. Prav zaradi tega smo z izvedbo in obiskom zelo zadovoljni, udeležence pa smo tudi že povabili na peto izvedbo festivala v letu 2020.«

Foto: Skupinska fotografija zmagovalcev

Več informacij:
Fedja Pobegajlo, vodja marketinga, Hit Alpinea, d.o.o
m 041 625 051, fedja.pobegajlo@hit-alpinea.si

Hit Alpinea
Mednarodni kulinarični festival