Primorski vinarji nazdravili letošnji trgatvi

Nova Gorica, 29. 8. 2022 – Pred Hitovim hotelom Park se je minuli petek odvil že 6. festival Park Wine Party, posvečen primorskim vinom in kulinariki. Parkovi gostinci so se vnovič dokazali s profesionalno organizacijo in sproščenim gostoljubjem. Veliko zanimanja je letos požela vodena degustacija v družbi aktualnega sommelierskega državnega prvaka, obiskovalci pa so za vino večera izbrali belo zvrst »Jazbine«, ki jo prideluje prepoznavna briška družina Ščurek.

Zadnji petkov večer letošnjega avgusta je na srečo organizatorjev minil brez napovedanih krajevnih ploh in postregel z nadvse poletnim in sproščenim vzdušjem. Da je druženje ob vinu in izbrani kulinariki imelo svoj ritem, je z glasbeno spremljavo poskrbel DJ Pando. Med obiskovalci, zbralo se jih je okoli tristo, je bilo slišati toplo primorsko govorico, pa tudi prešerno razpoloženje Italijanov.

Vsi, ki so jim vina in kulinarika blizu, so tudi tokrat izkoristili priložnost, da na enem mestu iz prve roke spoznajo in pokusijo žlahtno kapljico iz kar 23 primorskih vinskih kleti. Vinarji, ki se v teh dneh že mudijo po vinogradih, kjer skrbno organizirajo dneve trgatve, so gostom predstavili 69 različnih vin. Valentin Bufolin, ki je letos postal najboljši slovenski sommelier, je udeležence vodene degustacije popeljal po vseh štirih vinorodnih okoliših in predstavil nekaj najbolj značilnih, tradicionalnih in avtohtonih sort (pinela, zelen, rebula, vitovska …) in stilov vin. Degustacijo pa je zaključil z nekaj osnovnimi nasveti glede spajanja vin in hrane.

Sodelujoči vinarji po vinorodnem okolišu

Brda: Kmetija Prinčič, Marjan Simčič, Ščurek, Valter Sirk, Klet Brda, Piro, Belica, Bjana, Aleksander
Vipavska dolina: Štokelj, Vipava 1894, Sutor, Sveti Martin, Tilia, JNK
Kras: Štoka, Vinakras, CV Colja Vino
Slovenska Istra: Vinakoper, Vina Bordon, Santomas, Korenika & Moškon, Pucer z Vrha

Festival kulinaričnih postojank

Festival Park Wine Party je tudi letos gostom na kulinaričnih postojankah postregel z okusnimi kreacijami Hitovih in gostujočih kuharjev. Za dobrodošlico so Parkovi gostinci postregli s kraškim pršutom, nato se je kulinarični sprehod lahko začel. S hladno ribjo predjedjo se je predstavil Toni Ferizovič iz Bistroja Lipa (karpačo gofa, omaka ponzu, mlade solatnice in redkev), hladno mesno vzporednico je pripravil Jernej Melinc iz Hotela Perla (tatarec pečenega jagenjčka, krema postrvi, lešnikov hrustek s timijanom, sotirana hruška), s toplo ribjo predjedjo pa je hišno Parkovo kuhinjo zastopal Martin Saksida (lososov raviol, omaka rdeče pese, rdeča čebulna majoneza, hruškov gel s pasionko, pena bazilike, hrustek črnega riža). V goste je iz vipavske gostilne Podfarovž prispel Denis Ibrišimović, ki je pripravil toplo mesno predjed (ješprenj, klobasa chorizo, pena mocarele in paradižnikova omaka s pestom bazilike), pod glavno mesno kreacijo (pork corn) se je podpisal Marko Stanković iz postojnskega Bistroja Štorja. Za sladko krono večera so poskrbeli Perlini slaščičarji – kavarna Dolce Vita, kjer so pripravili breskov sorbet z mandljevim drobljencem.

Zmagovalec večera in nov dogodek Park Wine & Gourmet

Tudi tokrat so obiskovalci z glasovanjem sodelovali pri izboru vina večera. Najbolj jih je prepričala bela zvrst »Jazbine« letnika 2019 (rebula, jakot, sivi pinot, sauvignon blanc), ki jo prideluje prepoznavna briška vinarska družina Ščurek.

V Parku pa že napovedujejo naslednji vinski dogodek. Tu si v koledarju vsak mesec sledijo večeri »Wine & Gourmet«. Gostujoči vinar v sodelovanju s Parkovimi sommelierji in chefom kuhinje predstavi izbor vin, ki v kombinaciji s kulinaričnimi mojstrovinami iz Parkove kuhinje poskrbi za radostno razpoloženje brbončic gostov. V petek, 16. septembra, v goste prihajajo iz kleti Vinakoper.

KNJIŽICA DOGODKA

Več informacij in novinarske akreditacije za spremljanje dogodka:
Lavra Peršolja Jakončič, Odnosi z javnostmi, Hit, d. d., m 031 336 814, lavra.persolja.jakoncic@hit.si.