Nov bistro Lipa v Šempetru pri Gorici

Včeraj, 14. januarja, so v središču Šempetra pri Gorici nazdravili novosti: v Hitovem hotelu Lipa je zaživel nov bistro, v katerem so ustvarili zanimiv preplet tradicije in sodobnosti, ki se kaže tako v ambientu kot v ponudbi.

Včerajšnji dogodek so v družbi Hit izpeljali v sodelovanju s srednjo Biotehniško šolo v Šempetru, ki bistroju Lipa redno zagotavlja dobavo svežih lokalnih sestavin ter članicami Društva žena in deklet Šempeter, ki so izvedle kratek skeč v narečju in predstavile nekaj zanimivosti iz lokalnega izročila: stare predmete, kot sta »brštulin« in »borela« ter noše, ki so jih nosili Šempetrke in Šempetrci v 19. stoletju.

Gostje so včeraj lahko pokusili nekaj dobrot, ki bodo stalnica na jedilnem listu bistroja Lipa, kamor so poleg modernih jedi, kot so burgerji, stejki in solatni krožniki, umestili tradicionalne jedi, kot sta frtalja in šempetrski štruklji, pripravljene po starih receptih, ki so jih ohranile šempetrske žene.

Šempetrski štruklji

Testo:
60 dag moke, 10 dag masla, 2 celi jajci, žlica ruma, vrečka vaniljevega sladkorja, kocka kvasa, naribana limona, pribl. 1 dcl mleka, sol in sladkor

Nadev:
40 dag mletih orehovih jedrc, 30 dag rozin, 1 žlica ruma, vrečka vaniljevega sladkorja, 80 ml smetane za stepanje (je ne stepamo), malo drobtin in kakava v prahu, sladkor po okusu.
V mlačnem mleku raztopimo kocko kvasa, ščepec soli, 2 žlici sladkorja. Nato zmešamo z ostalimi sestavinami v testo, ki naj vzhaja najmanj pol ure, nato ga razvaljamo. Zmešamo sestavine za nadev, nadevamo testo in ga zavijemo v dve štruci. Štruci ovijemo v cunjo, pričvrstimo z varnostno zaponko, pustimo še nekaj časa, da vzhajata, in ju nato kuhamo v vreli vodi, 12 minut na vsaki strani. Ko so štruklji kuhani, cunjo takoj odstranimo.

Razrežemo in posujemo z drobtinicami na maslu, sladkorjem in po želji s cimetom.
(po ustnem izročilu svojih »non« zapisala Cvetka Benko iz Šempetra)

Dober tek!

Če pa danes ni pravi dan za kuho, vabljeni na štruklje v bistro Lipa!