Irenej Luznik razstavlja v Hotelu Sabotin v Solkanu

Nova Gorica, 6. marec 2020 – Sinoči so v Hotelu Sabotin v Solkanu odprli prvo samostojno razstavo risarskih in slikarskih del domačina Ireneja Luznika. Prodajna razstava »Troje poti« prinaša zanimivo popotovanje med različnimi formati, tehnikami in motivi, ki so izraz avtorjeve izredno negovane in bogate likovne govorice. Ta se zrcali v kar 21 izbranih delih, ki bodo na ogled vse do konca meseca marca.
 
Prva samostojna razstava je nedvomno za vsakega, ki zna in zmore svoje ustvarjalnost tudi izraziti, velik dosežek. Irenej Luznik, profesor likovne umetnosti in grafični oblikovalec, javnosti v svojih delih predstavlja preplet tehnik in motivov, ki plešejo med sodobnostjo in spomini na polpreteklo zgodovino prostora, v katerem ustvarja.

V njegovi bogati likovno-izrazni govorici najdemo prvinskost oglja, ki ga sam pridobiva iz soških naplavin vejevja. Z njim v kombinaciji z akrilno tehniko daje novo življenje motivom, ki jih v risbe s premislekom razvija iz fotografske zakladnice podob preteklega časa. Tako na novo zaživijo trenutki v domačem Solkanu.

Osrednjo vlogo in drugo pot razstave dosledno izpolnjujejo realistične podobe smaragdne reke Soče, ki jih kot strasten ljubitelj narave in vodnih športov izpoveduje z neverjetno živostjo v mešani tehniki z umirjeno barvno paleto, s katero doseže trenutke ravnovesja v poudarjeni naravni dinamiki. »Sočo imamo vsi radi, skrivnostno nas privlači. Vsakega s posebnim razlogom, « pravi Irenej Luznik.

Kot likovni pedagog na tretjo pot s sabo kdaj vzame tudi hčerko in skupaj raziskujeta in ustvarjata čisto njun domišljijski in abstrakten svet. Gre za zahteven in dolgotrajen proces mešane tehnike različnih živobarvnih nanosov, v katerem veliko vlogo igra spontanost.

Avtorjeva vsestranska predanost umetnosti se kaže tudi v glasbeni izraznosti, igra namreč več inštrumentov, prav glasba pa je skupaj z naravo pogosto njegova sopotnica v procesu likovnega ustvarjanja. Tudi sinoči je številnim obiskovalcem prodajne razstave polepšal večer z avtorsko glasbo v klavirski izvedbi.