Hitov hotel Sabotin v Solkanu sprejema prve goste

Nova Gorica, 11. 6. 2020 – Furmanska gostilna, nekdanja rezidenca grofov Puppi in prvi hotel na Goriškem jutri odpira vrata gostom. Ob vnovičnem zagonu poslovanja stavijo na domače goste, ki jih s posebnimi ugodnostmi spodbujajo k raziskovanju Goriške. Od danes je na ogled tudi nova razstava umetniških del članov KUD Goriška paleta.

Hotel Sabotin velja za pomemben mejnik razvoja turizma na Goriškem. O njegovi bogati zgodovini priča lokalno ustno izročilo in različni arhitekturni detajli, ki so še danes ohranjeni. V avli hotela goste pričaka zanimiv lesen strop s poslikavami ter številni kamniti oboki, ki se vrstijo od glavnega vhoda pa vse do obokane kleti. Hotel Sabotin predstavlja pomembno kulturno dediščino in je zato razglašen za kulturni spomenik.

»Hotel Sabotin je v svoji bogati zgodovini preživel marsikaj: vojne, različne lastnike, več obnov, pa tudi nepozabne dogodke, plese, koncerte, razstave in še bi lahko naštevali. Zdaj pišemo nov list in se še bolj osredotočamo na to, da bo gostom pri nas prijetno,« pravi Jana Jakin Petejan, vodja Hotela Sabotin. Osrednja prioriteta delovanja sta varnost in zdravje vseh gostov in zaposlenih, ob upoštevanju priporočil stroke pa so uvedli premišljene rešitve in prilagodili ponudbo. V preteklih mesecih so zaključili tudi s prenovo sob, zato bo bivanje gostov še bolj udobno. Restavracija hotela Sabotin že leta velja za sinonim gostoljubja in kakovosti, ki se kaže v izvirni ponudbi za različne priložnosti: od kosil in jedi po naročilu, tematskih in sezonskih kuhinj, do dogodkov, osebne ali poslovne narave. Vsak letni čas je v Sabotinu nekaj posebnega, najlepše pa je prav zdaj, na čudovitem letnem vrtu.


Posebne ugodnosti goste spodbujajo k trajnostnemu obisku Goriške

Hotel Sabotin je odlično izhodišče za enodnevne izlete in odkrivanje Goriške. V ta namen so pripravili tudi turistične pakete, kjer povezujejo aktivnosti v naravi, od kolesarjenja do pustolovskih doživetij v Soča Fun Parku. Kolesa lahko gostje v hotelu najamejo (pri večdnevnem bivanju je najem brezplačen), v neposredni bližini hotela pa je v kolesarski trgovini Cult Solkan poskrbljeno tudi za hitri servis koles. Na recepciji hotela bodo gostom na voljo informacije o kolesarskih turah in izletih. Hotel Sabotin je lansko leto kot prvi hotel na Goriškem prejel mednarodni okoljski certifikat Zeleni ključ. »K zelenemu razmišljanju in aktivnostim zato spodbujamo naše goste, med drugim tudi z uporabo koles,« pravi Jana Jakin Petejan.

Kot nosilci certifikata Zeleni ključ in Slovenia Green Accommodation so že poskrbeli za gospodarnejše ravnanje z vodo in elektriko, namestili so nov hladilni agregat, ki je okolju prijaznejši in omogoča učinkovitejše hlajenje prostorov, vpeljali skrbnejši način ločevanja smeti, omejili pa so tudi uporabo plastičnih embalaž. Gostje so se doslej dobro odzvali tudi na ponudbo jedi, ki jih pripravljajo iz lokalno pridelanih živil.


Že danes na ogled nova razstava umetniških del

V Hotelu Sabotin se že dve desetletji vrstijo številni kulturno-umetniški dogodki, ki so zanimivi za goste in lokalne prebivalce. V lanskem letu so skupaj z KUD Goriška paleta in Foto klub Nova Gorica izpeljali pet skupinskih ter eno individualno razstavo s fotografskimi in slikarskimi deli ter keramičnimi izdelki, tudi v letošnjem koledarju se razstave kar vrstijo. Izvedli so tudi samostojni foto natečaj in prostore hotela opremili z zanimivimi fotografijami motivov kamna ter barvnih panoram, ki so marsikateremu gostu v navdih za izlet. Skupaj z Zavodom »Lepi cajti« so ob prejemu certifikata Zeleni ključ organizirali delavnice na temo vsestranske uporabe papirja, v sodelovanju z Gobarskim društvom Nova Gorica pa že tradicionalno dobro obiskano razstavo gob.

Prav z različnimi razstavami prispevajo k barvitejšemu lokalnemu utripu in ponujajo roko lokalnim ustvarjalcem, ki v Hotelu Sabotin radi razstavljajo in se družijo. Že danes bodo člani Kulturno umetniškega društva Goriška paleta na ogled postavili slikarska, fotografska in keramična dela, ki jih povezuje skupno izhodišče in naslov razstave »Nekje drugje«. Gre za prvo skupinsko razstavo letos. Na njej se bo z deli predstavilo kar 26 avtorjev, ki obiskovalce vabijo »naj stopijo v njihov svet, ki je nekje drugje, nekje, kjer so vrata odprta in ni preprek napoti do sanj.« Razstava bo na ogled do 29. junija 2020.


Več informacij: Lavra Peršolja Jakončič, Odnosi z javnostmi, Hit, d.d., pr@hit.si, m 031 336 814