Glocal Gourmet: za prihodnost velja posaditi drevo  

Šempeter pri Gorici, 19. september 2019 – V družbi Hit v sodelovanju z Biotehniško šolo iz Šempetra pri Gorici in priznanimi italijanskimi chefi nadaljujejo s projektom Glocal Gourmet, ki povezuje znanje, odgovornost in izzive eno-gastronomije kot osnovne dejavnosti za trajnostni turistični razvoj. Vsi zbrani akterji projekta so v vrtu hotela Perla skupaj posadili jablano. V družbi Hit v letošnjem šolskem letu opravlja praktično usposabljanje 18 dijakov.  
   
Kdor posadi drevo, misli na prihodnost

Tako pravi stari rek. V prihodnost je usmerjen tudi Hitov projekt Glocal Gourmet, ki povezuje znanje, odgovornost in izzive eno-gastronomije kot osnovne dejavnosti za trajnostni turistični razvoj. V dokaz in nadaljnjo zavezo k izpolnjevanju zastavljenih ciljev projekta, so danes zbrani akterji, ki sodelujejo v projektu (Hitovi in gostujoči chefi, ravnateljica in dijak Biotehniške šole) v vrtu hotela Perla posadili jablano stare in odporne sorte carjevič, ki jo je zagotovila Biotehniška šola iz Šempetra pri Gorici.

Trajnostna prihodnost je priložnost za dvigovanje dodane vrednosti v turizmu. V Hitu želijo s projektom Glocal Gourmet pospremiti dogajanje na poti do leta 2021, ko bo Slovenija postala evropska gastronomska regija. Kuhinja namreč predstavlja most med lokalnim eno-gastronomskim bogastvom ter trajnostnim življenjskim slogom. V družbi Hit spodbujajo k zmanjšanju rabe plastike, v delovnem in domačem okolju. »To že dosledno uresničujemo v centru Perla, v kuhinjah, prostorih za zaposlene, v hotelskih sobah umikamo plastiko za enkratno uporabo. Določeni izzivi ostajajo, predvsem z embalažo v kuhinji, ki je podvržena pravilnikom HACCP sistema. V kavarni Dolce Vita smo plastične slamice ter embalažo za hrano že zamenjali z ekološko alternativo,« razlaga Martin Šabec, vodja hotela Perla. Zaposleni svoje domače pridelke izmenjujejo na »Hitovi zeleni tržnici«, dokaz trajnostne usmeritve družbe Hit pa sta tudi dva nova okoljska certifikata »Zeleni ključ« za hotela Sabotin in Lipa.  

Tudi v okviru Turistično-gostinske zbornica Slovenije že potekajo aktivnosti, ki bi prinesle nove smernice glede omejevanja uporabe plastike s ciljem še gospodarnejšega in bolj trajnostnega delovanja turističnih in gostinskih akterjev.

Pred izziv s slovenskimi pridelki tokrat chef s tremi »michelinkami«

Eden izmed izzivov projekta Glocal Gourmet je namenjen tudi velikim imenom italijanske kuhinje, nosilcem najmanj dveh Michelinovih zvezdic. Ti morajo s pomočjo ekipe kuharjev Perline restavracije Calypso spoznati slovenske lokalne in sezonske pridelki ter skupaj ustvariti nepozabno kulinarično doživetje s trajnostnim pristopom, večerjo s podpisom Glocal Gorumet. Pomladni izziv je uspešno »prestal« chef Emanuele Scarello (Agli Amici, Videm, 2* Michelin), na poletnem dogodku se je izkazal Francesco Sposito (Taverna Estia, Neapelj, 2* Michelin), jutri zvečer pa bo za napoved jeseni poskrbel chef s kar tremi Mihelinovimi zvezdicami, Roberto (Bobo) Cerea. Družinska restavracija družine Cerea je ena izmed redkih, ki se v Italiji lahko pohvali z izjemnimi 3 zvezdicami Michelinovega vodnika. Restavracij, ki se v Italiji lahko pohvalijo s 3 zvezdicami je trenutno le deset. Restavracija Da Vittorio v Brusaportu, v bližini Bergama, se je odprla leta 1966, prvo zvezdico je osvojila leta 1978, leta 1996 drugo in 2010 še tretjo. »Njihova družina je v vzor vsem, ki se v Italiji ukvarjamo z gostinstvom in turizmom. So pravi dokaz resnosti, kakovosti, ekipnega duha in strasti pri delu,« pravi Emanuele Scarello, ambasador projekta Glocal Gourmet.

Zahvaljujoč intuiciji ustanovitelja očeta Vittoria in evoluciji, ki so jo skupaj ustvarili potomci (trije sinovi in dve hčeri) družina Cerea danes velja za eno najbolj prepoznavnih in zaslužnih za razvoj italijanskega kulinaričnega doma in na tujem. »Začel sem z osmimi leti s pranjem posode v naši restavraciji. Nato sem se priučil dela v kuhinji in pričel spoznavati pridelke, ki jih je oče uporabljal. Od njega sem se naučil, da je kakovostna sestavina osnova vsakega dobrega rezultata v kuhinji,« pravi Roberto Cerea.

S pozdravom zimi bo letošnji cikel Glocal Gorumet večerov v Perli, v četrtek, 12. decembra, zaključil italijanski chef Pino Cuttaia (La Madia, Licata, Sicilija, 2* Michelin).

Pri delu z velikimi chefi »za nagrado« sodeluje tudi dijak Biotehniške šole

Vrhunski kulinarični večeri so priložnost za nova sodelovanja in izmenjavo znanj, med gostujočimi in Hitovimi kuharji ter tudi za dijake Biotehniške šole iz Šempetra pri Gorici. V tem šolskem letu se v Biotehniški šoli izobražuje 355 dijakov, in sicer v programih gostinstva, živilstva, kmetijstva in naravovarstva. Na šolski posesti dijaki pridelujejo različna živila (sadje, zelenjavo, med, olje, vino…), ki jih gostujoči chefi uporabljajo pri pripravi menijev za večerje Glocal Gourmet, živila pa prodajajo tudi na priložnosti tržnici v sklopu šole. Trenutno je na opravljanju praktičnega usposabljanja na področju kuhinje in strežbe v poslovnih enotah družbe Hit 18 dijakov (15 jih prihaja iz Biotehniške šole v Šempetru), družba Hit pa tudi v letošnjem letu dijakom podeljuje štipendije, ki so v pretežni meri namenjene prav deficitarnim poklicem, za katere na trgu dela ni dovolj kadra. Med dijaki, ki so trenutno na praktičnem usposabljanju, so tudi tokrat izbrali kandidata, ki bo velike chefe spremljal pri izzivu Glocal Gourmet v kuhinji Perline restavracije Calypso. V lanskem letu so v centru Perla po zaključenem izobraževanju na Biotehniški šoli zaposlili 3 slaščičarje, letos pa še eno slaščičarko.      
 
Nove ideje za tipično goriška jed
Matjaž Šinigoj, vodja Perlinih kuhinj, je tudi na jesen pripravil izbor zanimivih živil tega prostora in iz njih sestavil nekaj kreativnih jedi, za katere je prepričan, da lahko postanejo prepoznavne goriške jedi prihodnosti. Recepti so na voljo na sledeči povezavi.

Več informacij:
Lavra Peršolja Jakončič, Odnosi z javnostmi, Hit, d. d.,
lavra.persolja.jakoncic@hit.si,
m 031 336 814