Šempeter pri Gorici, 19. junij 2019 – V družbi Hit s projektom Glocal Gourmet dokazujejo, da je koncept trajnostnega turizma mogoče uveljaviti tudi v velikih hotelskih sistemih. S povezovanjem, ustvarjanjem novih priložnosti in doživetij za goste ter s pridobitvijo mednarodnih okoljskih certifikatov.  

V družbi Hit v sodelovanju z Biotehniško šolo iz Šempetra pri Gorici in priznanim italijanskim chefom Emanuelom Scarellom nadaljujejo s projektom Glocal Gourmet, ki povezuje znanje, odgovornost in izzive eno-gastronomije kot osnovne dejavnosti za trajnostni turistični razvoj, tudi v velikih hotelskih sistemih.

Lokalni pridelki izziv za velike hotelske sisteme 

Projekt Glocal Gourmet je bi v začetku meseca junija kot primer dobre prakse predstavljen na prvi konferenci povezovanja turizma in kmetijstva v Ljubljani. Sogovorniki so se strinjali, da je slovensko eno-gastronomsko bogastvo za razvoj dodane vrednosti v turizmu izjemnega pomena. Podpis memoranduma v okviru letošnjega 19. Vrha kmetijskih in živilskih podjetij na Bledu med SRIP Hrana in SRIP Turizem pa je prvi primer strateškega povezovanja kmetijsko-živilskega in turističnega sektorja. Butičnost in samooskrba z živili sta dva ključnih elementa turistične ponudbe na številnih družinskih posestvih v Sloveniji, veliki hotelski in turistični sistemi se pri tem spopadajo z izzivi, kako pridobiti dobavitelje, ki bodo kos obsegu povpraševanja. V družbi Hit izpostavljajo primer Zadruge Dobrote v Šentilju, ki je povezala številne lokalne pridelovalce hrane in postala pomemben dobavitelj živil za Hotel Mond v Šentilju, ki za goste razvija zgodbo prvega slovenskega eno-resorta.

Projekt Glocal Gourmet v Hitovem največjem turističnem centru, novogoriški Perli, je dokaz, da se butične in trajnostne zgodbe za goste, da zagotavljati tudi v velikih hotelskih sistemih. Z ustrezno segmentacijo in prilagoditvijo gostinske ponudbe različnim zahtevam in potrebam gostov. Najvišjo dodano vrednost lahko s kombinacijo lokalnih živil, znanj in veščin v kuhinji ter strežbi, zagotovi restavracija Calypso, ki se v slovenskem prostoru uveljavlja kot najboljša hotelska restavracija. Lokalne zgodbe se postopoma uveljavljajo tudi v restavraciji Mediterraneo, kjer se osredotočajo na pripravo vedno novih interpretacij lokalnih jedi. Matjaž Šinigoj, vodja Perlinih kuhinj, zagotavlja, da so se jedi s podpisom »Glocal Gourmet« dobro prijele med gosti in v meniju že predstavlja poletno različico »Goriških jedi prihodnosti«. Zavezo k zmanjšanju uporabe plastike dosledno uresničujejo v vseh kuhinjah, prav tako so v kavarni Dolce Vita plastične slamice ter embalažo za hrano že zamenjali z ekološko alternativo. Zaposleni pa svoje domače pridelke izmenjujejo na »Hitovi zeleni tržnici«.  
 
Devet italijanskih Michelinovih zvezdic in slovenski pridelki

Michelinove zvezdice veljajo med ljubitelji kulinarike za prepoznaven dokaz kakovosti in profesionalnosti, za chefe in lastnike restavracij pa za enega najbolj zaželenih znakov na vhodnih vratih. Zvezdic v Sloveniji uradno še nimamo, a lahko "zvezdnate" jedi pokušamo tudi na Goriškem.  V Hitu namreč pred izziv postavljajo velika imena italijanske kuhinje, nosilce najmanj dveh Michelinovih zvezdic, ki s slovenskimi lokalnimi in sezonskimi pridelki ustvarjajo skupaj z ekipo kuharjev Perline restavracije Calypso, ki jih vodi chef Dalibor Janačković. Vrhunska kulinarika z roko v roki s trajnostnim pristopom. Pomladni izziv je uspešno »prestal« chef Emanuele Scarello (Agli Amici, Videm, 2* Michelin), na poletnem dogodku bo jutri, v četrtek, 20. junija, gostoval Francesco Sposito (Taverna Estia, Neapelj, 2* Michelin), na jesen pa v Novo Gorico prihaja italijanski chef s kar tremi Michelinovimi zvezdicami, na zimo pa letošnji cikel Glocal Gorumet večerov zaključuje italijanski chef z dvema »michelikama«.   
     
Izmenjava znanj, eden od pogojev trajnosti

Izzivi Glocal Gorumet so postali dober vzvod za še tesnejše sodelovanje in izmenjavo znanj, ne le med gostujočimi in Hitovimi kuharji, temveč tudi za dijake Biotehniške šole iz Šempetra pri Gorici. Tu se 390 dijakov izobražuje v programih gostinstva, živilstva, kmetijstva in naravovarstva, (kmetijska) šola pa je pravkar praznovala 50-letnico delovanja. V skladu s filozofijo šole »v stiku s hrano od zemlje do krožnika« dijaki na šolski posesti pridelujejo živila, ki jih gostujoči chefi uporabljajo pri pripravi menijev za večerje Glocal Gourmet, živila pa prodajajo tudi na priložnosti tržnici v sklopu šole. Trenutno je na opravljanju delovne prakse v družbi Hit kar 19 dijakov (15 jih prihaja iz Biotehniške šole v Šempetru), med 11 štipendisti pa je dijakov Biotehniške šole pet.       

Zelena shema slovenskega turizma

Nova Gorica je že pred leti uresničila cilj vstopiti med prvimi destinacijami v Sloveniji v Zeleno shemo slovenskega turizma, za njeno uresničevanje pa je danes izjemnega pomena povezovanje in aktivna vloga posameznih ponudnikov na področju turizma na destinaciji. V družbi Hit v svoje poslovanje premišljeno umeščajo različna prizadevanja za trajnostno delovanje. Trajnostne ter okolju in družbi prijazne aktivnosti že več let potrjujejo tudi z mednarodnimi trajnostnimi certifikati.  

Ste že kdaj bivali v hotelu z znakom »Slovenia Green Accommodation«?

Vsak izmed nas vpliva na okolje, v katerem živimo. Zavedamo se, da so s trajnostno naravnanostjo povezane številne, vsakodnevne odločitve. Predvsem tiste o našem bivanju. Se tega zavedamo tudi pri izbiri restavracije, lokacije za poslovni dogodek ali pri odločitvi kje bomo preživeli počitnice oz. kratek oddih?  

V družbi Hit so se zavestno odločili, da v vseh treh ključnih destinacijah v Sloveniji (Novi Gorici, Kranjski Gori in Šentilju) z doslednim uresničevanjem ukrepov za trajnostni razvoj, s spoštovanjem okolja in lokalnim povezovanjem pridobijo ustrezne certifikate. Prvemu je to uspelo hotelu Mond v Šentilju, kjer so v zgodbo prvega slovenskega eno-resorta povezali številne vsebine, od lokalnih dobaviteljev živil do novih doživetij za goste ter si prislužili evropski okoljski certifikat »Ecolabel«. V Kranjski Gori, ki je že nosilka znaka zelene destinacije, je Ramada Resort pridobil mednarodni certifikat »Travelife« in tako izpolnil ustrezne pogoje za pridobitev znaka Slovenia Green Accomodation. Tudi na Goriškem so v teku aktivnosti za pridobitev okoljskega znaka »Zeleni ključ«, s katerim se bosta hotela Sabotin v Solkanu in Lipa v Šempetru pri Gorici lahko na trgu pozicionirala kot okolju in družbi prijazna hotela. Okoljski znak »Zeleni ključ« namreč gostom zagotavlja, da z izbiro certificiranega turističnega objekta pripomorejo k varovanju okolja in neposredno sodelujejo pri udejanjanju trajnostnih in okolju prijaznejših ukrepov, ki jih izvajajo v hotelu.

Več informacij:
Lavra Peršolja Jakončič, Odnosi z javnostmi, Hit, d.d.; lavra.persolja.jakoncic@hit.si, m 031 336 814