Fotografski utrinki kličejo k odkrivanju posebnosti širšega goriškega prostora

Nova Gorica, 5. 12. 2019 – Sinoči so v avli Hotela Sabotin v Solkanu odprli razstavo fotografskih del, ki so jih avtorji prijavili na Hitov foto-natečaj »Ko kamen spregovori – vpetost kamna v podobo krajine in življenje ljudi na stiku Mediterana in Alp«. Motiv kamna je najbolj prepričljivo interpretiral fotograf Mirko Bijuklič, z barvno panoramo briške krajine pa je na natečaju najbolj izstopal fotograf David Verlič.

Hotel Sabotin v sodelovanju z različnimi lokalnimi kulturno-umetniškimi društvi ter kreativnimi posamezniki predstavlja vedno nove priložnosti za druženje ob umetniški ustvarjalnosti ter spoznavanje naravnih posebnosti lokalnega prostora. V letošnjem letu so tako skupaj z KUD Goriška paleta in Foto klub Nova Gorica izpeljali pet skupinskih ter eno individualno razstavo, kjer so predstavili fotografska in slikarska dela ter keramične izdelke. V sodelovanju z Gobarskim društvom Nova Gorica pa že tradicionalno dobro obiskano razstavo gob. »Ponosni smo, da se v Hotelu Sabotin že skoraj 20 let vrstijo številni dogodki in da se lokalna društva in posamezniki odločajo za razstavljanje v naših prostorih,« pravi vodja Hotela Sabotin, Jana Jakin Petejan.

Fotografski natečaj, ki je v novembru potekal v sodelovanju z novogoriškim fotoklubom, je povezal številne ljubitelje fotografije, ki so v naravi iskali dva ključna motiva: kamen v širšem goriškem prostoru ter barvno panoramo krajine.

Izbor teme ni bil naključen. Prav kamen je pomemben del zgodbe Hotela Sabotin. Simbolizira trdnost in stabilnost te nekdanje počitniške rezidence grofov Puppi. Odkriva se v znaku hotela ter v kamnitih stopniščih in obokih hotela, kjer kratek oddih poveže z občutki tradicije in zgodovine. Po drugi strani pa je kamen tako zelo vpet tudi v življenje in naravo bližnje okolice. Ta nujni spremljevalec kraškega sveta, navdušuje s svojimi izvirnimi in vedno drugačnimi pojavnostmi, s svojo surovostjo, a hkrati mehkobo in prefinjenostjo. Prav iz kamna je tudi glavna arhitekturna znamenitost bližnje okolice – Solkanski most, z največjim kamnitim lokom na svetu. V Solkanu pa je kamen našel svoje mesto tudi kot pomemben detajl znotraj značilnih kamnitih vhodov v stare solkanske domačije.

Tudi pri drugi temi – barvni krajinski fotografiji so se fotografi osredotočali na motive iz bližnje okolice. »Prav te fotografije so med gosti spodbudile veliko zanimanje. Še pred uradnim odprtjem razstave so me namreč povprašali, kje so bile določene fotografije posnete in kako se do teh krajev pride. Prepričana sem, da bodo te fotografije marsikoga spodbudile k raziskovanju naše okolice. To je ne nazadnje tudi njihov namen,« pravi Jana Jakin Petejan.

V Hotelu Sabotin so z odzivom na natečaj zelo zadovoljni, prejeli so namreč 76 del 26 različnih avtorjev. Komisija, v sestavi Dušan Miška (predstavnik Fotokluba Nova Gorica), Špela Lutman (vodja galerije TIR) in Jana Jakin Petejan, je zbrana dela pregledala in izbrala 13 triptihov z motivi kamna ter 13 fotografij krajin. Avtorje izbranih del so na sinočnjem odprtju razstave tudi nagradili.

Motiv kamna je najbolj prepričljivo interpretiral fotograf Mirko Bijuklič, z barvno panoramo briške krajine pa je na natečaju najbolj izstopal fotograf David Verlič.

Razstava fotografij bo na ogled do 11. decembra 2019, izbrana dela pa bodo postala del stalne zbirke Hotela Sabotin in bodo krasila skupne prostore in sobe za goste.

Že v četrtek, 12. decembra, sledi odprtje nove razstave iz cikla letošnjih razstav KUD GORIŠKA PALETA, ki bo v ospredje postavila temo z naslovom NOVOLETNE SANJE.
 

Seznam nagrajencev in izbranih del

 TRIPTIH

Mirko Bijuklič

Rihemberk │ Ex graščina │ Rihemberk

David Verlič

Kamen 01 │ Kamen 02 │Kamen 03

Ladislav Pavliha

Soseda │Pogled │ Na polici

Ladislav Pavliha

Trije │ Dva   │Eden

Marina Pavlin

Trnovska planota │ Park miru │Sabotin

Miha Brinovec

Zen soških prodnikov

Miran Krapež

Bilo je nekoč │ Tekle so vode in leta │ Zgodovina pa se je podpisala v kamen

Mirko Bijuklič

Bilo je nekoč

Renato Maffi

Double

Simon Kovačič

Spirala 1,2,3,

Tanja Gorjan

ledeni oklep 1, 2, 3

Urban Vendramin

Kamen 1, 2, 3,

Danilo Lesjak

Kras


KRAJINA

David Verlič

Brda

David Verlič

Nova Gorica before dark

Alen Milovec

Mojstrovina narave

Alen Milovec

Razgled s 5 zvezdicami

Jadran Telarovič

Solkanski most

Jure Batagelj

_

Ladislav Pavliha

Nova Gorica

Ladislav Pavliha

Sv. Valentin

Mirko Bijuklič

Banjske meglice

Tanja Faletič

Pogled s Kapele

Tanja Gorjan

Sveta Gora

Urban Vendramin

Zasneženi kamniti most

Danilo Lesjak

V gozdu


Lavra Peršolja Jakončič
Odnosi z javnostmi

Public relations

t +386 5 336 41 27
f +386 5 302 64 30