V Novi Gorici se pričenja 13. Festival vrtnic

Festival vrtnic se je v Novi Gorici, mestu vrtnic, kot ga radi poimenujemo, že dodobra udomačil in z raznolikim programom dogajanja privablja vedno več obiskovalcev od blizu in daleč. Na Goriškem bo zato že od petka, 27. aprila in ves mesec maj mogoče uživati ob ogledu zbirke burbonk na Kostanjevici in mestnih nasadov vrtnic. Obiskovalci bodo lahko sodelovali na predavanjih in delavnici, si ogledali razstave fotografij, slikarskih del in cvetličnih aranžmajev, uživali v številnih koncertih, spoznavali posebne okuse jedi z vrtnicami, si privoščili sprostitev z vrtnično oblogo telesa ter se udobno namestili v Hitovih hotelih.

Letošnji festival se vključuje v praznovanje Škrabčevega leta, s katerim samostan obeležuje 100. obletnico smrti tega velikega slovenskega jezikoslovca in ljubitelja rož. V njegov spomin so v vrtu Frančiškanskega samostana Kostanjevica posadili gredico gladiol in dalij, ki jih je pater Škrabec večkrat opisoval v svojih delih.


STROKOVNI OGLEDI
Glavna atrakcija festivala bodo tudi letos starinske lepotice, vrtnice burbonke. Zbirko burbonk, ki je na pobudo goriških ljubiteljev vrtnic dobila svoje mesto v vrtu Frančiškanskega samostana na Kostanjevici pred 15 leti, si bo mogoče ogledati vsak dan, od 9. do 17. ure (vstopnina 3 € na osebo). Od 27. aprila do 27. maja pa bodo ob 11. uri, ko najbolj dišijo, na voljo vodeni ogledi. Ogled bo po dogovoru možen tudi izven tega urnika, v slabem vremenu pa vodeni ogledi odpadejo. Rožne nasade
v mestu si bo pod strokovnim vodstvom Edija Prošta mogoče ogledati v nedeljo, 27. maja, zbirališče ob 10.00, pod arkadami stavbe Mestne občine Nova Gorica. GDLV tudi letos nadaljuje s sodelovanjem z Rožaško opatijo (občina Manzano, Italija), kjer se nahaja zanimiva zbirka vrtnic in kjer tudi letos pripravljajo posebno festivalsko dogajanje »Rosazzo da Rosa«, ki bo potekalo 12. in 13. maja. Prav tako pa so vsi obiskovalci festivala vabljeni na ogled vrta Viatori v Gorici (Italija). Gre za eno najlepših  botaničnih zbirk na širšem Goriškem, ki je v pomladanskem času odprta javnosti, obiskovalci pa se lahko dogovorijo tudi za voden ogled v slovenskem jeziku.

PREDAVANJI in PREDSTAVITEV KNJIGE
Med barvito paleto dogodkov letošnjega festivala najdemo tudi zanimivi predavanji: Edi Prošt, strokovni vodja Festivala vrtnic, bo 4. maja ob 18.00 (Pasaža Eda centra, Delpinova 18b, Nova Gorica) predaval o 15 letih zbirke burbonk na Kostanjevici, Katja Kogej, predsednica Goriškega društva ljubiteljev vrtnic in naturopatinja, pa bo 22. maja, ob 18.00, na Ljudski univerzi Nova Gorica (Cankarjeva 8, Nova Gorica) predstavila zdravilne lastnosti vrtnic.

Zanimivosti iz knjige Sladki recepti z vrtnicami bo avtorica Katja Kogej predstavila v Števerjanu (Kulturno društvo briški grič, Bukovje, 12. 5., 19.00) in v Goriški knjižnici Franceta Bevka (17. 5., 18.00).

EX-TEMPORE, RAZSTAVE, DELAVNICA
V soboto, 5. maja, bo na vrtu Frančiškanskega samostana na Kostanjevici in v Novi Gorici potekal ex-tempore »Med vrtnicami« pod mentorstvom akademske slikarke Jane Dolenc. Na njem bodo sodelovale članice slikarske sekcije Društva Kul-tu- ra iz Renč z gosti. Njihova dela bodo predstavili na skupinski razstavi, ki jo bodo odprli v petek, 11. maja, ob 19.00, v hotelu Sabotin v Solkanu.
V soboto 12. maja, bomo ob 17. uri, v prostorih Frančiškanskega samostana na Kostanjevici, odprli avtorsko razstavo cvetličnih aranžmajev »Dunajski valček vrtnic« avtorice Sabine Šegula. Letnemu zboru članov Goriškega društva ljubiteljev vrtnic bo 18. maja, ob 19.00, v pasaži centra Eda sledilo odprtje razstave fotografij avtorice Adrijane Skubin z naslovom Starinski šarm
burbonk.
Zavod Lepi CAjti organizira dvourno delavnico izdelovanja vrtnic Pergamano, ki je primerna tudi za začetnike (9. 5., 16.30, NOE, Cafè & Wine bar, Šempeter pri Gorici).

KONCERTI
Obiskovalci se bodo še posebej razveseli koncerta med burbonkami. V vrtu Frančiškanskega samostana na Kostanjevici bo v nedeljo, 6. maja, ob 19. uri, nastopil Primorski akademski pevski zbor Vinko Vodopivec (v primeru slabega vremena bo koncert v dvorani Frančiškanskega samostana).
Kulturni dom Nova Gorica v mesecu maju prireja kar štiri brezplačne koncerte, ki bodo predstavljeni v okviru projekta Glasba z vrtov Sv. Frančiška. Koncerte bodo gostili v dvorani Frančiškanskega samostana na Kostanjevici (8., 15., 21., in 29. maja), program koncertov je objavljen na spletni strani www.kulturnidom-ng.si.
V igralniško-zabaviščnem centru Perla bo v petek, 11. maja, ob 22.00, nastopil eden najbolj prepoznavnih akterjev italijanske zabavne industrije Christian De Sica, v igralniško-zabaviščnem centru Park pa bo 25. maja, ob 22. uri, nastopil legendarni italijanski glasbenik Edoardo Bennato.

JEDI Z VRTNICAMI in projekt GO GOURMET
Obvezni del festivala bodo tudi letos različne jedi in degustacijski meniji z vrtnicami, tako v restavraciji hotela Sabotin v Solkanu kot tudi restavraciji hotela Lipa v Šempetru. V Perlini kavarni Dolce Vita vam bodo postregli z novo sladico z vrtnicami in z odličnim domačim sladoledom z vrtnicami, ki bo na voljo v baru na Placu ob hotelu Lipa. V kavarni Rosa v hotelu Park pa lahko prva dva tedna v maju pokusite vrtnični tatin z ličijem in malinami.
Turistična zveza TIC Nova Gorica v sodelovanju z gostinci GoGourmet v nedeljo 13. maja, ob 16. uri organizira Novogoriški sprehod: zgodovina mladega mesta in slastno doživljanje vrtnic z GoGourmet. Startno mesto ob maketi mesta na Bevkovem trgu, pot po mestu in zaključek na samostanu Kostanjevica s pokušino jedi iz vrtnic in vipavskimi vini.

DOBRO POČUTJE IN UDOBNE NAMESTITVE
V Perlinem centru dobrega počutja Spa Perla v mesecu maju po promocijski ceni ponujajo hranilno vrtnično oblogo telesa z eteričnim oljem vrtnice, ki kožo neguje in nahrani ter deluje pomlajevalno.
Ker je program festivala zares pester lahko bivanje na Goriškem podaljšate v enem izmed Hitovih hotelov (Lipa & Sabotin 3* / Park & Perla 4* / booking@hit.si; t 05 331 13 41).

Več o programu festivala vrtnic lahko preberete na spletnih straneh: www.hit.si, www.vrtnice.info in
www.nova-gorica.si.

Več informacij in potrditev udeležbe:
Lavra Peršolja Jakončič | lavra.persolja.jakoncic@hit.si | m 031 336 814