Štefan Sraka, prvi zmagovalec Mednarodnega kulinaričnega festivala v Kranjski Gori

Zanimanje obiskovalcev je ob tekmovalnem delu prireditve pritegnila združena predstavitev lokalnih gostinskih ponudnikov in obrtnikov, eno-gastronomske navdušence pa je prepričala vrhunska večerja s podpisom treh kuharskih mojstrov. Med štiridesetimi kuharji iz šestih držav se je po oceni strokovne žirije festivala najbolje izkazal Štefan Sraka iz Renkovcev. Organizatorji že napovedujejo drugo izvedbo festivala v maju 2017.

Udeleženci festivala so se v Kranjski Gori zbrali že v četrtek zvečer, ko so se gostom in obiskovalcem na otvoritvi festivala združeno predstavili lokalni gostinci. »Kranjskogorski kamenčki«, kot se kranjskogorski gostinci radi predstavijo, so obiskovalcem v pokušino ponudili nekatere prepoznavne lokalne jedi in jih dopolnili s posebnostmi svojih gostiln. Izjemen odziv tekmovalcev je prijetno presenetil tudi pobudnika novega kulinaričnega festivala Boštjana Kovačiča, vodjo kuhinje v hotelu Ramada Resort, ki je povedal: »Večkrat sem že sodeloval na podobnih festivalih in dogodkih v tujini, kjer smo se kuharji med tekmovalnimi izzivi tudi spoznavali. Zato sem povezal poznanstva in izkušnje ter kolegom predstavil pobudo, da bi mednarodni festival in tekmovanje v kulinariki organizirali tudi v Kranjski Gori. Vesel sem, da so se povabilu odzvali v tako velikem številu, prav tako pa, da smo skupaj s sodelavci in kranjskogorskimi gostinci pripravili zanimivo dogajanje za vse obiskovalce in goste.« Štirideset tekmovalk in tekmovalcev iz šestih držav, in sicer Italije, Turčije, Srbije, Hrvaške, Makedonije in Slovenije, se je v dveh tekmovalnih dneh pomerilo v štirih kategorijah: v kategoriji A1 je tekmovalec na modern način pripravil interpretacijo nacionalne jedi države, ki jo je predstavljal, v kategoriji A2 pa je sledila priprava jedi v moderni kuhinji. Tekmovalci so morali v petih minutah pripraviti prostor za delo, v 40 minutah pripraviti jedi in v zadnjih petih minutah tudi pospraviti prostor. Posamezen tekmovalni izziv je trajal 50 minut, nastopili pa so po trije tekmovalci hkrati. Najboljših pet kuharjev iz skupin A1 in A2 se je uvrstilo v sobotni finale, ki je potekal po sistemu magic box (priprava predjedi in tople jedi po vnaprej neznanih sestavinah, čas priprave 45 minut). V kategorijah B1 (artistika) ter B2 (tekmovanje iz slaščičarstva) smo lahko videli čudovite stvaritve Jeseničana Zdravka Krnjajiča, čokoladnega Škrata Cefizlja Blaža Habjana iz Celja in druge.

Mednarodni sodniški komisiji je predsedoval priznani mednarodni kuharski sodnik Iztok Legat, skupaj je delo kuharjev ocenjevalo kar deset sodnikov, med njimi tudi Filby Gary, mednarodni sodnik in ustanovitelj združenja kuharskih mojstrov Anglije in Alma Rekić, ki jo v sodniški vlogi poznamo iz oddaje Masterchef.

V petek, 6. maja, zvečer so za posebno gastronomsko doživetje festivala poskrbeli v hotelu Ramada Hotel & Suites, saj so tamkajšnjo kuhinjo zasedli trije vrhunski kuharski mojstri iz treh držav: Hrvoje Zirojević (Hrvaška), Marc Pavel (Italija) in Alma Rekić (Slovenija), ki so se podpisali pod tri izjemne kulinarične kreacije (meni v priponki). Na večerji, ki je bila dober teden pred dogodkov razprodana, je bilo 50 gostov, med njimi tudi skupina hrvaških in italijanskih novinarjev, nekateri pa so se za to priložnost v Kranjsko Goro pripeljali iz vseh koncev Slovenije.

Fedja Pobegajlo, izvršni direktor družbe Hit Alpinea pravi: »Z organizacijo dogodka smo želeli - po zgledu uspešne Kulinarične poti po Kranjski Gori - povezati destinacijo in gostom pripraviti novo ponudbo ter dogajanje v kraju. Tako je bil tekmovalni del samo eden izmed segmentov prireditve.«

V programu so se ob tekmovanjih namreč zvrstili tudi vodeni turistični ogledi Kranjske Gore in okolice s posebnim turističnim avtobusom, na stojnicah v Resortu Ramada pa so obiskovalci lahko spoznali in kupili tudi zanimive izdelke lokalnih obrtnikov. Najmlajšim so v soboto namenili posebno kulinarično delavnico, obiskovalci pa so na sobotni kulinarični poti med prijetnim sprehodom po Kranjski Gori večerjali kar pri petih različnih gostinskih ponudnikih.

Festival je poskrbel tudi za izziv mladih kuharskih upov, in sicer so se v kategorijah A1 in A2 s po dvema jedema pomerili tudi kuharji mlajši od 23 let. Med osmimi mladimi tekmovalci je v kategoriji JUNIOR slavil Gregor Potočnik, drugo mesto je zasedel Matej Zupančič (oba dijaka Srednje Gostinske šole iz Ljubljane), tretji pa je bil Timotej Rožič.

Skupni zmagovalec festivala je postal Štefan Sraka, srebro si je prislužil Jernej Rac, tretjeuvrščena je bila Mirjana Miljević, četrto mesto je šlo v Srbijo Nebojši Veselinoviću, na petem mestu pa je festival zaključil Pavel Marc iz Italije. Najboljšo torto je pripravila Milana Jovanovič, pokal za kreativne bučke Guns N'Roses pa je prejel Nenad Mladenovič.

Zmagovalec Štefan Sraka iz Renkovcev je ob podelitvi povedal: »Za tekmovanje se nisem posebej pripravljal, zato sem uspeha v Kranjski Gori še toliko bolj vesel. V finalu sem pripravil toplo predjed sladkovodnih in morskih dobrot in pokazal tisto znanje, ki ga pridobivam z vsakodnevnimi izkušnjami v kuhinji. Zame je to nedvomno poklic v katerem uživam in se neprenehoma razvijam.« Udeleženci, tako strokovni del ekipe, kot tekmovalci in številni obiskovalci so bili nad premierno izvedbo festivala in organizacijo tekmovanja zelo presenečeni in zadovoljni.

»Veliko prednost festivalskega dogajanja vidimo prav v povezovanju vsebin različnih turističnih ponudnikov. Kranjska Gora je ob tem dogodku resnično stopila skupaj in kot destinacija ponudila tisto, kar gosta tudi sicer ob obisku najbolj zanima – kaj je v tem prostoru posebnega zame. Dobro sodelovanje in pozitivni odzivi na festival nas tako vodijo k odločitvi, da bo slednji postal tradicionalen. Prav tako so dogovori glede naslednjega vrhunskega kulinaričnega večera že v teku,« je ob zaključku festivala povedal Fedja Pobegajlo.


Več informacij:
Mateja Golja, mateja.golja@hit-alpinea.si, m 041 636 800