ITB Berlin: Primorska kulinarika in aktivna doživetja požela veliko zanimanja

Kot nepogrešljiv dogodek mreženja in možnosti za razvoj svetovne industrije turizma, se je ITB Berlin znova izkazala kot ena najpomembnejših svetovnih turističnih borz.

Rdeča nit slovenske predstavitve so bile zdrave vode, Primorci pa so se na skupni nastop na borzi dobro pripravili in v sodelovanju izpostavili ključne priložnosti za aktivno preživljanje prostega časa na destinacijah vse od izvira Soče pa do Goriške. Med udeleženci borze so bili tako predstavniki RRA Severne Primorske, TZ TIC Nova Gorica, TIC in Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda, LTO Sotočje in LTO Bovec.

"Nedvomno je borza ITB v več pogledih drugačna od klasičnih turističnih sejmov, od same organizacije dela do marketinške podpore, zato prinaša pozornost pomembnih turističnih akterjev in specializiranih operaterjev. Našo skupno predstavitev lahko z zadovoljstvom ocenimo za dobro, saj je pod eno streho omogočila razumevanje širine in bogatosti tega prostora. Pri tem velja izpostaviti izjemno dobro pozicijo slovenske stojnice, ki je z zanimivimi vsebinami požela veliko zanimanja," pravi Črtomir Špacapan, direktor RRA Severne Primorske.

Družba Hit je na letošnji borzi ITB odigrala kar dve pomembni vlogi, kot nosilni turistični akter in povezovalec predstavitvenih aktivnosti turističnih ponudnikov ob zahodni slovenski meji, prav hitova ekipa gostincev pa je poskrbela za odmeven četrtkov večerni sprejem STO za poslovne partnerje in ključne odločevalce na področju turističnega dogajanja v Nemčiji.

Ekipi Hitovih gostincev, ki je s kuharji in natakarji iz novogoriških centrov Park in Perla štela kar devet članov (Marino Furlan, Matjaž Šinigoj, Valerio Lutman, Simon Ipavec, Alan Breščak, Samo Miklavčič, Nenad Lazič, Mladen Pavlovič in Alen Šraj) se je pridružil tudi Simo Komel, ki je gostom ročno narezal in postregel domač kraški pršut. Pester nabor hladnih predjedi (izbor goriških sirov z domačimi marmeladami, tolminska frika s prekajeno postrvjo in kislo smetano, frtalja s koromačem in panceto, mariniran goriški radič na jajčni kremi s porom, fižolova pena s hrustljavim drobljencem in ocvirki, bignje polnjene s piščančjo pašteto in sladko hruško ...) so dopolnili z izborom lokalnih posebnosti, ki so jih postregli kot tople predjedi (domači bučni njoki z žajbljevim maslom in prekajeno skuto na kremi Zidaričevega sira jamar, ješprenova rižota s klobaso in radičem, idrijski žlikrofi z bakalico in hrustljavim tolminskim sirom, pirini bleki z jurčki, ohrovtom in masovnikom). Marsikateremu gostu je najtežjo izbiro predstavljala glavna jed, ki je v moderni reinterpretaciji tehnik prinesla številne lokalne zgodbe: dušen zajec v omaki belega vina, kruhovi cmoki z jurčki in belo slanino; svinjska ribica s hrustljavimi zeliščnimi drobtinami, redukcijo teranovega kisa, sladko šalotko in krompirjevo polento; pečen file soške postrvi z zeliščnim maslom na poštoklji z ocvirki; pečeno jagnje v senu z zeliščnimi štruklji. Za sladico pa so gostom pripravili še tri presenečenja, in sicer kobariške štruklje, goriško gubanco in briške fuje. Večer pa zaokrožili z vinsko spremljavo, v sodelovanju z vinskimi kletmi Goriška Brda in Sončni škol ter vini iz novogoriške vinoteke Solum.

Več informacij: Lavra Peršolja, Kabinet uprave, Hit, d. d., lavra.persolja(at)hit.si, m 031 336 814