Gobarje in kuharje letos razveseljuje bogata bera jurčkov

Nova Gorica, 27. september 2018 – V hotelu Sabotin v Solkanu bodo v ponedeljek, 1. oktobra 2018, odprli že 21. razstavo gob, ki jo tradicionalno pripravljajo v sodelovanju z Gobarskim društvom Nova Gorica. Program dogajanja so letos dopolnili z nedeljskim nabiranjem in strokovno determinacijo gliv, ponedeljkovim predavanjem in filatelistično razstavo ter celotedensko kulinarično ponudbo jedi z gobami in drugimi jesenskimi sadeži. 

Članom Gobarskega društva Nova Gorica so vremenske razmere za nabiranje gob letos na Goriškem, pa tudi sicer po Sloveniji posebej naklonjene. Kako pa bo z gobarsko srečo, bo pokazala letošnja, že 21. tradicionalna razstava gob v Hotelu Sabotin v Solkanu. »V minulih dneh smo člani društva že uspeli preveriti nekaj ključnih terenov za nabiranje vzorcev gob za razstavo. Letošnja jesen je posebej radodarna z jurčki. Trdim lahko, da je to ena izmed najbolj obilnih sezon jurčkov v zadnjih dvajsetih letih,« pravi Ivan Bratuž, predsednik Gobarskega društva Nova Gorica, ki šteje že več kot sto članov.

Člani društva bodo gobe za razstavo nabirali v nedeljo, 30. 9. 2018. Vse, ki gobe in glive zanimajo, vabijo se jim v nedeljo popoldan pridružijo na vrtu hotela Sabotin, kjer bodo med 15. in 18. uro postavljali razstavo. Člani društva bodo na voljo in v pomoč pri determiniranju gob, obiskovalci pa bodo nabrane primerke gob lahko prispevali za popestritev razstave.

Za vse ljubitelje gob in tiste, ki se nabiranju in spoznavanju gob želijo približati, v ponedeljek, 1. oktobra 2018, ob 11. uri, v hotelu Sabotin organizirajo predavanje »Spoznavanje gob«. Predaval bo Gabrijel Seljak, član Gobarskega društva Nova Gorica, ki med drugim že vrsto let skrbi za ustrezno determinacijo gliv na razstavi. Gobarsko društvo Nova Gorica letos praznuje 45-letnico ustanovitve. Na številne razstave, dogodke in razvoj društva bodo ob odprtju letošnje razstave opozorili tudi video predstavitvijo delovanja društva. Kot slavnostni govornik bo letošnjo razstavo gob odprl Božidar Slivnjak, član društva in determinator gliv, sicer pa sin prvega predsednika društva.

Glavna atrakcija bo tudi letos razstava gob, ki jo bodo na vrtu hotela Sabotin odprli v ponedeljek, 1. oktobra, ob 15. uri, na ogled pa bo do srede, 3. oktobra. Razstavo gob bodo letos pospremili tudi s priložnostno razstavo znamk v sodelovanju s Filatelističnim društvom Nova Gorica. Cilj te prireditve ostaja skozi vsa leta enak: poleg popestritve hotelske ponudbe tudi vzgoja in seznanjanje o raznovrstnosti gobjega bogastva v naših krajih. V Gobarskem društvu Nova Gorica k ogledu razstave vabijo vse ljubitelje narave, od najmlajših otrok v vrtcih pa do upokojencev.

»Za vse, ki gobe radi uživajo, pa za nabiranje teh nimajo dovolj znanj ali časa, smo v restavraciji hotela Sabotin pripravili zanimivo kulinarično ponudbo jedi z gobami in drugimi jesenskim sadeži,« dodaja Jana Jakin Petejan, vodja hotela Sabotin v Solkanu. Člani Gobarskega društva Nova Gorica pa ljubitelje gob vabijo k včlanitvi v društvo in na tradicionalno jesensko druženje članov društva z vodenim nabiranjem gob. 

Več informacij:
Lavra Peršolja Jakončič, Odnosi z javnostmi, Hit, d.d.,
m 031 336 814, lavra.persolja.jakoncic@hit.si
Ivan Bratuž, predsednik Gobarskega društva Nova Gorica, m 041 781 851