Vrtnice vabijo v Novo Gorico

V maju cvetijo vrtnice

Zdaj je čas za vrtnice. Te rože vseh rož, kraljice cvetlic, rože vseh lepot –  in še bi lahko naštevali – navdihujejo številne ljubitelje narave in vrtov, glasbenike, slikarje, skladatelje, arhitekte, zdravilce, aromaterapevte, pa tudi kuharje in kulinarične raziskovalce. Pri tem so si vsi enotni: vrtnice nedvomno so rože ljubezni.

In v Novi Gorici, mestu vrtnic, imamo veliko srečo, da imamo veliko vrtnic.

Vrtnico v mestnem grbu spremljajo rožnati nasadi po vsem mestu, dišeče vrtnice iz družine burbonk delajo družbo francoski kraljevi družini, pokopani v frančiškanskem samostanu na Kostanjevici, najdemo pa jih tudi v kuhinjah in na krožnikih Hitovih restavracij.

Na ogled je ena največjih zbirk vrtnic burbonk v Evropi

Goriško društvo ljubiteljev vrtnic je tudi letos za ogled odprlo zbirko historičnih vrtnic burbonk, ki vrt Frančiškanskega samostana na Kostanjevici krasi vse od leta 2003. Gre za drugo največjo javno zbirko izvornih burbonk v Evropi (za Roseraie de l'Haÿ v bližini Pariza). Prav tu si velja privoščiti pravi aromaterapevtski postanek v objemu burbonk.  

Burbonke so med vrtnicami resnično nekaj posebnega, saj predstavljajo pomemben razvojni korak na poti od starih k modernim vrtnicam. 

Tudi letos zbirka ponuja na ogled več kot petdeset različnih vrst burbonk, vključno z najstarejšo, Rose Edouard, in njenima staršema - evropsko damaščanko Quatre Saisons ter kitajskim šipkom Old Blush. Zbirka bo na ogled vsaj dva tedna, odvisno od vremenskih razmer.

Vrtnice v kuhinji

Tako kot vrtnice krasijo naše vrtove, nas znajo razveseliti tudi na krožnikih, kjer poleg njihovega vonja lahko uživamo tudi v okusih. Barva in okus rožnih cvetnih lističev daje jedem poseben, nežen, izjemno prefinjen značaj. Mojstri raznovrstnih rožnih sladic so predvsem Arabci in Francozi, Hitovi kuharji so že pred desetletjem dokazali, da so vrtnice zanimiva sestavina v kulinariki nasploh, ne le v sladicah. Pri uporabi vrtnic pri kuhi pa se moramo vedno dobro prepričati, da te niso bile škropljene.

Ste že kdaj pokusili vrtnične makrone?

Tudi letos so za sladko spremljavo mesecu vrtnic v Novi Gorici poskrbeli v Perlini kavarni Dolce Vita, kjer za goste po francoskem navdihu pripravljajo vrtnične makrone. Gre za slavno in elegantno kraljevo sladico, sestavljeno iz dveh enakih beljakovih piškotov, ki ju na sredini povezuje okusna krema. Perlini slaščičarji so tokrat izbrali kremo z burbonsko vaniljo, ji dodali jagode ter posušene cvetove vrtnic. Naj vam tekne!

Vanilja in burbonke imajo skupen dom

Burbonsko vaniljo, eno najbolj cenjenih začimb na svetu, poznamo vsi. Poleg tega, da se z vrtnicami odločno ujema v sladicah, si z njimi deli tudi skupno domovino. Tako družina vrtnic burbonk kot burbonska vanilja izhajata iz otoka Ile de Bourbon v Indijskem oceanu, ki ga danes poznamo kot Reunion.