Tri nepozabne pohodniške poti

Raziščite jih ob vašem prihodnjem obisku centrov Hit Universe of Fun

Ste ljubitelj narave in pohodništva? Če je odgovor pritrdilen, preberite spodnje namige in si ob vašem prihodnjem obisku centrov Hit Universe of Fun privoščite krajši ali daljši pohodniški izlet:

Juliana trail

Vsi čudoviti obrazi Julijskih Alp

Juliana Trail je pred dobrim letom oblikovana daljinska pohodniška pot, ki je že kmalu po odprtju vzbudila veliko pozornost mednarodne javnosti. To pomlad jo je denimo Združenje britanskih turističnih novinarjev razglasilo za “Best Europe Tourism Project” (najboljši evropski turistični projekt).

Juliana Trail v 20 etapah in 330 kilomertih obkroži Julijske Alpe, ki so bile leta 2018 s strani Lonely Planeta razglašene med 10 naj turističnih regij na svetu,  in jih čez Kolovrat in Brda poveže z Novo Gorico. Najprimernejši meseci za obisk poti so maj, junij in september, ko so temperature v dolinah hoji prijaznejše.

Na pohodniški poti ne boste osvojili veliko gorskih vrhov, večina etap je nezahtevnih in brez večjih vzponov in se odmika od najbolj obleganih slovenskih vrhov. Vodila pa vas bo ob bistrih rekah, jezerih, skozi mogočne gozdove, med pisanim travniškim in gorskim cvetjem in vam nudila čarobne poglede, ki jih boste še dolgo po vrnitvi domov nosili v sebi.

Dnevne etape so zasnovane tako, da lahko pohodnik v krajih na začetku ali koncu etape prenoči in se okrepča. Takoj ob začetku poti, torej pred ali po koncu 1. etape vam svetujemo prenočitev v alpskem resortu Špik v Gozd Martuljku, kjer se lahko po celodnevni hoji sprostite ob masaži ali v bazenu s čudovitim razgledom na alpske vršace.

Po zadnji, 20. etapi, ki se zaključuje v Solkanu pri Novi Gorici, pa je priročna nastanitev v prijetnem Hotelu Sabotin. Če pa si po daljšem odmiku iz urbanega življenja zaželite malce vač zabave in dogajanja, bo prava izbira center igre in zabave Perla, ki poleg nočitve, odlične hrane v treh restavracijah, sprostitve v centru dobrega počutja ali v bazenu, nudi tudi obilo užitkov ob igri in zabavnih programih.

Pot treh svetišč

Samotne poti med tremi Marijiniim svetišči

Goriška ponuja tudi nekoliko drugačno tematsko pot, ki med seboj povezuje tri Marijina svetišča: na slovenski strani Sveto Goro z obrobja Banjške planote in Marijino Celje s Kanalskega Kolovrata ter na italijanski strani Staro Goro nad Čedadom (Castelmonte).

Predlagane povezovalne poti nas vodijo mimo številnih zgodovinskih pričevanj, naravnih lepot in kulturnih in etnoloških posebnosti. Na poti so panoramska razgledišča, ki odpirajo številne čudovite poglede v dolino reke Soče in Idrije, v Goriško ravnino in Furlanijo ali pa na sever proti Julijskim Alpam. Svetišča lahko obiščemo peš (srednje zahtevna pot, dolga ca 30 kilometrov), lepo jo doživite tudi s kolesa, obiščete pa jih lahko tudi z avtomobilom. Nepozaben izlet zaključite v Hotelu Sabotin, ki se nahaja v Solkanu, tik ob vznožju Svete Gore. 

Keltska pot (in Šentiljska pot)

Po poti naših prednikov

Keltska pot je najbolj prepoznavna rekreacijska pot v bližini centra Mond, ki prične v Šentilju in konča daleč spodaj ob Muri.

Ponuja nepozaben sprehod na razgibanem terenu, poln čudovitih razgledov in zgodovinskih ostankov iz časa Keltov. Stara ljudstva so bila tesno povezana z naravno in njenimi energijami, zato ni naključje, da so na poti zaznana močna pozitivna energijska sevanja. Po enostavni 2-kilometerski poti vas vodijo označevalne in informacijske table, lahko pa si pot podaljšate in krenete po Panoramski poti ali celo po Šentiljski poti, ki pa je za enodnevno turo že konkreten zalogaj.

Za nepozaben zaključek dneva obiščite center Mond, ki vam nudi udobno namestitev, odlično kulinariko in zabavno dogajanje 24/24.