Recept: domači krofi z vanilijevo kremo

Pustne dobrote iz centra Korona

Naša sodelavka, slaščičarka Sonja iz centra Korona v Kranjski Gori, je za vas v video posnetku pripravila nekaj idej za slastne pustne dobrote, zato da bo tudi vaš pust, kot radi rečemo, mastnih ust. 

Danes z vami delimo recept za pripravo priljubljenih krofov. Pečene domače krofe po želji nadevamo z marmelado, vanilijevo  kremo, čokoladno  kremo, posujemo jih lahko s sladkimi mrvicami in sladkornim prelivom. 

Prepustite se domišljiji in ustvarite svoje pustne dobrote! Dober tek ;-)

Recept: DOMAČI KROFI Z VANILIJEVO KREMO

Sestavine za testo:
1 kg moke
45 g svežega kvasa
100 g sladkorja
80 g masla
400 ml mleka
1 žlička ruma
10 g vanilijevega sladkorja
8 rumenjakov
nastrgana lupina ene limone
ščepec soli

Priprava:
Kvas raztopimo v majhni količini mleka, ki smo mu dodali malo sladkorja in počakamo, da kvas vzhaja.

V kozico vlijemo preostalo mleko in ga pogrejemo toliko, da bo mlačno. Dodamo rumenjake,  maslo, sladkor, vanilijev sladkor, rum, nastrgano limonino lupino, malo soli in vse skupaj dobro premešamo.

V posodo presejemo moko,  vlijemo kvas in ostale sestavine ter vse skupaj  zamesimo v gladko testo.

Testo mesimo toliko časa, da gre od roke in se začnejo delati mehurčki. Pustimo vzhajati toliko časa, da se volumen poveča za enkrat. Ko je testo vzhajano, ga narežemo na približno 100 g velike kose in oblikujemo kroglice. Tako oblikovane kroglice pustimo vzhajati. V kozici segrejemo olje približno na 180 °C. Krofe previdno dvignemo in jih z vzhajano stranjo navzdol položimo v olje. Cvremo jih  približno 3 do 4 minute z vsake strani. 

Za pripravo VANILIJEVE KREME potrebujemo:
120g vanilijevega sladkorja
100 g sladkorja
100 g masla
60 g jedilnega škroba
6 celih jajc
600 ml mleka 

Priprava:
Mleko in jajca z metlico  dobro premešamo,  dodamo še vse suhe sestavine, ponovno  dobro premešamo ter postavimo na ogenj. Ko krema zavre dodamo na kocke narezano maslo in med neprestanim mešanjem kuhamo  2 minuti. Kremo odstavimo z ognja, prekrijemo z živilsko folijo in pustimo, da se ohladi. 

Krofe s pomočjo dresirne vrečke napolnimo z vanilijevo kremo in postrežemo.