Blog

 

Nova Gorica: mesto, kjer vrtnice najbolj dišijo

Zdaj je čas za vrtnice. Doživite pomlad, pridite v Novo Gorico in si privoščite obilico zanimivih vrtničnih doživetij, ki vas bodo napolnila z neverjetno energijo. Ves mesec maj vas tu čaka že 17. Festival vrtnic, s številnimi dogodki in pestro vrtnično ponudbo. To je prava priložnost za dnevni izlet ali kratek oddih na Goriškem.

Nova Gorica je mesto vrtnic. In to ni naključje.
Več kot 12.000 vrtnic najdemo v mestnih nasadih, v vrtu Frančiškanskega samostana na Kostanjevici je doma druga največja zbirka burbonk v Evropi, svoje častno mesto je vrtnica našla tudi v mestnem grbu. To pa še ni vse. Vrtnice lahko v Novi Gorici tudi pokusite, na krožnikih Hitovih restavracij in Perline kavarne Dolce vita. Blagodejne učinke vrtnic na naše telo in razpoloženje pa lahko spoznate v centru dobrega počutja Spa Perla.

Vrtnice so posebne rože. Rože vseh rož.
Vrtnice so kraljice med cvetlicami, zato je povsem razumljivo, da so v našem življenju vseprisotne. Srečujemo jih v naravi in vrtovih, umetniških upodobitvah in stvaritvah, zdravilstvu, kozmetiki, parfumistiki, aromaterapiji, kulinariki … Vsakič znova nas spodbujajo k razmisleku in odkrivanju pomenov njihove široke simbolike.  

Glavna atrakcija: burbonke.
Burbonke so med vrtnicami resnično nekaj posebnega. To so zgodovinske vrtnice tisočerih vonjav in rožnatih odtenkov. Goriško društvo ljubiteljev vrtnic tudi letos za ogled odpira zbirko historičnih vrtnic burbonk v vrtu samostana na Kostanjevici. Zbirka burbonk bo na ogled vsak dan od 10. do 17. ure, od 30. aprila pa do konca meseca maja oz. dokler bodo vrtnice v polnem razcvetu  (vstopnina 4 EUR; ugodnejše vstopnice za dijake in študente, družine, seniorje in organizirane skupine).  Od 30. aprila do 22. maja bodo ob 11. uri, ko vrtnice najbolj dišijo, na voljo tudi vodeni ogledi.

Vrtnice povezujejo obe Gorici
Rožne nasade, ki krasijo središče mesta Nova Gorica, si bo pod strokovnim vodstvom Edija Prošta mogoče ogledati v nedeljo, 15. oz. 22. maja (odvisno od vremenskih razmer).
Vrtnice vabijo tudi na čezmejna doživetja. Obiskovalci si boste lahko ogledali vrt Viatori v sosednji Gorici (Via Forte del Bosco, 28). Gre za eno najlepših botaničnih zbirk na širšem Goriškem, ki je v pomladanskem času odprta javnosti. Za obisk je potrebna predhodna najava (montesanpantaleone@gmail.com).

Vrtnice lahko vonjate in tudi okušate
Obvezni del festivala bodo tudi letos različne jedi z vrtnicami, ki jih boste lahko pokusili v restavraciji hotela Sabotin v Solkanu. V Perlini kavarni Dolce Vita vam bodo postregli z odličnim vrtničnim makronom in domačim sladoledom z vrtnicami in jagodami. Prav tako bo rožni sladoled na voljo v Bistroju Lipa v Šempetru pri Gorici, kjer si boste lahko privoščili osvežilen vrtnični napitek.

Vrtnica ima v kozmetiki prav posebno mesto
Blagodejne učinke vrtnic na naše telo lahko spoznate v centru dobrega počutja Spa Perla. Tu si lahko skozi vse leto privoščite hranilno oblogo telesa z eteričnim oljem vrtnice (45 min), ki neguje in nahrani občutljivo kožo, deluje pomlajevalno in spodbuja dobro razpoloženje, letos v maju in juniju pa tudi sprostilno masažo z vrtničnim oljem (30 min), ki je za člane kluba zvestobe Privilege club na voljo po 30 % nižji ceni.

Udobne namestitve
Ker je program festivala zares pester, lahko bivanje na Goriškem podaljšate v enem izmed Hitovih hotelov (booking@hit.si; t +386 5 331 13 41). V času Festivala vrtnic so v Hotelu Park pripravili tudi tridnevni paket Vrtnice (2 nočitvi).

Prisrčno vabljeni v svet vrtnic! Celoten programa Festivala vrtnic in Hitovi ponudbo znotraj njega si preberite tukaj.