Video posnetek kuharske delavnice, ki se je odvila v neposrednem Facebook prenosu in recept za špargljevo kremno juho s kremnim ječmenom in grahom
Jed: špargljeva kremna juha s kremnim ječmenom in grahom
Avtor: Matjaž Šinigoj, executive chef v Perla, Resort & Entertainment
Datum Facebook dogodka s kuhanjem v živo: četrtek, 15. 4. 2021, ob 18.00 Povezava na dogodek:https://www.facebook.com/events/238036267682333
Špargljeva krema >800 g zelenih špargljev 100 g belega vina 200 g krompirja 2 kom mlade čebule 40 g masla 10 g drobnjaka oljčno olje sol in poper
Zelenjavna jušna osnova zeleni del mlade čebule 200 g korenčka spodnji del špargljev lovor sol črni poper
Ječmen 280 g dušenega ječmena 200 g drobnega graha 2 kom mlade čebule 60 g naribanega parmezana 60g masla oljčno olje sol in poper 1 neškropljena limona
*Fotografija je simbolična.
RECEPT
Špargljeva krema: Šparglje operemo in ločimo na tri dele. Odstranimo trdi del, ki ga bomo uporabili za jušno osnovo, srednji del narežemo na tanke kolobarje, vršičke pa bomo uporabili skupaj z ječmenom. Pri mladi čebuli ločimo beli del od zelenega. Zeleni del grobo narežemo in uporabimo za pripravo jušne osnove. Beli del čebule narežemo na tanke kolobarje. Krompir olupimo in na fino naribamo. V ponev dodamo oljčno olje, na njem prepražimo čebulo in ko zarumeni jo zalijemo z vinom. Pokuhamo, da vino izpari in dodamo nariban krompir. Prepražimo in zalijemo z zelenjavno jušno osnovo ter dušimo, da se krompir skuha. Kuhanemu krompirju dodamo srednji del špargljev, prilijemo malo jušne osnove in na hitro podušimo. Pozorni moramo biti na barvo, kajti več kot jih kuhamo, prej izgubimo barvo in okus.
Solimo, popramo in zmiksamo v gladko kremo. Med miksanjem dodamo maslo in na koncu kremi dodamo še sesekljani drobnjak, sol in poper.
Zelenjavna jušna osnova: Narezane zelene dele čebule prepražimo skupaj z narezani kolobarji korenčka in zalijemo z mrzlo vodo. Dodamo še spodnji del špargljev, lovorjev list, sol in zrna popra. Ko zavre, kuhamo še nekje 20 do 30 minut.
Ječmen: Na suhi vroči ponvi prepražimo ječmen. Ko je dovolj prepražen, ga zalijemo z zelenjavno jušno osnovo. Nato med stalnim mešanjem dušimo približno 20 minut in ob tem stalno dolivamo jušno osnovo. Posebej v ponvi prepražimo nasekljano mlado čebulo. Ko oveni, dodamo grah, prilijemo malo jušne osnove in pokuhamo. Ko tekočina povre, grah dodamo k ječmenu in kuhamo, dokler se ječmen ne zmehča. Odstranimo z ognja, dodamo nariban sir, maslo, malček oljčnega olja in ječmen. S hitrim mešanjem ponve in kuhalnice jed mešamo toliko čas, da postane kremasta. Solimo, popramo in naribamo limono.
Sestava krožnika: Na dno krožnika podlijemo kremo in nanjo postavimo kepico ječmena. Jed okrasimo z drobnjakom, pokapamo z oljčnim oljem in potresemo s sveže mletim poprom.
NASTAVITVE PIŠKOTKOV
PRILAGOJENA IZKUŠNJAIZBERI VSE IN NADALJUJ >
POTRDI IZBIRO PO MERI
Nujni piškotki služijo pravilnemu delovanju spletnega mesta in se namestijo v vsakem primeru, saj so potrebni za normalno delovanje spletne strani.
Piškotke za statistiko obiska upravlja podjetje Google Inc. Ta vrsta piškotkov nam omogoča anonimno spremljanje aktivnosti obiskovalcev na naših spletnih straneh.
Piškotki za marketing služijo spremljanju vaših interakcij na spletni strani in dostavi relevatnih vsebin ter oglasov glede na pretekla dejanja na spletnem mestu.
OKRNJENA IZKUŠNJANE DOVOLIM UPORABE PIŠKOTKOV
PIŠKOTKI NA SPLETNIH STRANEH
Upravljavec spletnih mest podjetja Hit d.d. Nova Gorica uporablja piškotke za namene zagotavljanja funkcionalnosti,
prilagojene uporabniške izkušnje, varnosti in nemotenega delovanja spletnega mesta. Z namenom najučinkovitejšega delovanja in
vaše najboljše uporabniške izkušnje vam svetujemo, da sprejmete uporabo piškotkov. Z uporabo piškotkov bomo na vaš računalnik
namestili tudi anonimizirane piškotke partnerjev, ki služijo spremljanju splošnih statistik spletnega mesta ter piškotke za
marketing, preko katerih vam bomo dostavili najbolj relevantno vsebino. Osebnih podatkov, zbranih preko te spletne strani,
ne bomo delili s tretjimi osebami. Več si lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.
Če se z namestitvijo piškotkov strinjate, kliknite na »Izberi vse in nadaljuj«. Če kliknete na »Ne dovolim
uporabe piškotkov«, se piškotki za statistiko, marketing in posledično prilagojeno uporabniško izkušnjo ne bodo namestili,
namestili se bodo zgolj obvezni piškotki za delovanje strani, vaša izkušnja pa bo lahko okrnjena.
Vašo odločitev si bomo zapomnili za obdobje 2 let. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi preko ikone spodaj
desno.