Hitova kuharska štafeta, 1. del

Video posnetek kuharske delavnice, ki se je odvila v neposrednem Facebook prenosu in recept za špargljevo kremno juho s kremnim ječmenom in grahom

Jed: 
špargljeva kremna juha s kremnim ječmenom in grahom
Avtor: 
Matjaž Šinigoj, executive chef v Perla, Resort & Entertainment
Datum Facebook dogodka s kuhanjem v živo: 
četrtek, 15. 4. 2021, ob 18.00
Povezava na dogodek: https://www.facebook.com/events/238036267682333

Sestavine

Špargljeva krema
>800 g zelenih špargljev
100 g belega vina
200 g krompirja
2 kom mlade čebule
40 g masla
10 g drobnjaka
oljčno olje
sol in poper

Zelenjavna jušna osnova
zeleni del mlade čebule
200 g korenčka
spodnji del špargljev
lovor
sol
črni poper 

Ječmen
280 g dušenega ječmena
200 g drobnega graha
2 kom mlade čebule
60 g naribanega parmezana
60g masla
oljčno olje
sol in poper
1 neškropljena limona

*Fotografija je simbolična.

RECEPT

Špargljeva krema:
Šparglje operemo in ločimo na tri dele. Odstranimo trdi del, ki ga bomo uporabili za jušno osnovo, srednji del narežemo na tanke kolobarje, vršičke pa bomo uporabili skupaj z ječmenom. Pri mladi čebuli ločimo beli del od zelenega. Zeleni del grobo narežemo in uporabimo za pripravo jušne osnove. Beli del čebule narežemo na tanke kolobarje. Krompir olupimo in na fino naribamo. V ponev dodamo oljčno olje, na njem prepražimo čebulo in ko zarumeni jo zalijemo z vinom. Pokuhamo, da vino izpari in dodamo nariban krompir. Prepražimo in zalijemo z zelenjavno jušno osnovo ter dušimo, da se krompir skuha. Kuhanemu krompirju dodamo srednji del špargljev, prilijemo malo jušne osnove in na hitro podušimo. Pozorni moramo biti na barvo, kajti več kot jih kuhamo, prej izgubimo barvo in okus.

Solimo, popramo in zmiksamo v gladko kremo. Med miksanjem dodamo maslo in na koncu kremi dodamo še sesekljani drobnjak, sol in poper.

Zelenjavna jušna osnova:
Narezane zelene dele čebule prepražimo skupaj z narezani kolobarji korenčka in zalijemo z mrzlo vodo. Dodamo še spodnji del špargljev, lovorjev list, sol in zrna popra. Ko zavre, kuhamo še nekje 20 do 30 minut.

Ječmen:
Na suhi vroči ponvi prepražimo ječmen. Ko je dovolj prepražen, ga zalijemo z zelenjavno jušno osnovo. Nato med stalnim mešanjem dušimo približno 20 minut in ob tem stalno dolivamo jušno osnovo. Posebej v ponvi prepražimo nasekljano mlado čebulo. Ko oveni, dodamo grah, prilijemo malo jušne osnove in pokuhamo. Ko tekočina povre, grah dodamo k ječmenu in kuhamo, dokler se ječmen ne zmehča. Odstranimo z ognja, dodamo nariban sir, maslo, malček oljčnega olja in ječmen. S hitrim mešanjem ponve in kuhalnice jed mešamo toliko čas, da postane kremasta. Solimo, popramo in naribamo limono.

Sestava krožnika:
Na dno krožnika podlijemo kremo in nanjo postavimo kepico ječmena. Jed okrasimo z drobnjakom, pokapamo z oljčnim oljem in potresemo s sveže mletim poprom.