Blog: Preženite pomladno utrujenost z aromaterapijo

Pripravite si mešanico eteričnih olj za sproščujočo masažo po receptu naše sodelavke

Začela se je meteorološka pomlad, narava se je že začela prebujati. Je pa to tudi čas, ko se pojavijo prvi znaki pomladne utrujenosti, izčrpanosti, pomanjkanja energije. Pri premagovanju teh si lahko pomagamo tudi z naravnimi dišavami. Aromaterapija kot veja komplementarne in alternativne medicine za ohranjanje človeškega duhovnega in telesnega zdravja uporablja eterična olja. Eterična olja so visoko koncentrirane, hitro hlapne spojine, ki blagodejno vplivajo človekovo počutje in razpoloženje. Seveda ob varni in pravilni uporabi.

Kar nekaj  eteričnih olj vsebuje kemične spojine, ki pomagajo pri dvigu razpoloženja, koncentracije, delujejo sproščujoče, protidepresivno, pomirjujoče, delujejo pa eterična olja tudi protivnetno, protimikrobno, protivirusno in protibolečinsko. Na nas delujejo preko vonjanja in preko nanosa na kožo. Z aromaterapijami lahko izboljšamo splošno počutje, vzdržujemo zdravje in postanemo učinkovitejši.

Eden od učinkovitih načinov uporabe eteričnih olj v aromaterapevtske namene so zagotovo masaže. Tudi v Hitovih centrih dobrega počutja pri številnih masažah in tretmajih uporabljamo različna eterična olja in naravne dišave, ki pomagajo pri dvigu energije in sprostitvi. Ker pa so Hitovi centri dobrega počutja žal še vedno zaprti, smo tokrat za vas pripravili recept za mešanico eteričnih olj, s katerimi si boste tudi doma, sami ali ob pomoči vam bližnje osebe, privoščili poživljajočo in hkrati sproščujočo masažo, s katero si boste pomagali premagovati pomladno utrujenost. 

Recept in nasvete je pripravila naša sodelavka iz marketinga Martina Godnič, ki se v prostem času posveča raziskovanju in izdelovanju naravnih dišav. Navdih za svoje delo išče na domačem Krasu. 

Recept: masažno olje za sprostitev

Masažno mešanico si lahko naredite sami. Dovolj bo že 1 -2 % koncentracija eteričnih olj.

Potrebujete:
- 6 kapljic sladke pomaranče
- 3 kapljice eteričnega olja ylang ylanga
- 3 kapljice eteričnega olja atlaške cedre
- 30 ml jojobinega ali mandljevega olja
- stekleničko

Eterična olja nakapajte v stekleničko in prilije rastlinsko olje. Mešanica je pripravljena. Udobno se namestite ali si privoščite kopel, nato se namažite z masažnim oljem in uživajte

Nekaj več o eteričnih oljih iz zgornjega recepta

Sladka pomaranča (citrus sinensis)

Eterično olje sladke pomaranče ima svež, sadni, citrusni vonj. Pomaga pri blaženju stresa, depresije, nespečnosti, dvigu razpoloženja, lajša simptome kronične utrujenosti. Ste vedele, da vonj pomaranče opisujejo kot vonj dobre volje, sproščenosti in veselja?

Eterično olje pomaranče je zelo priljubljeno tudi v kozmetiki, predvsem pri negi suhe kože, kot tudi pri negi aknaste in mastne kože. Ima tudi antioksidativno, protiglivno in protibakterijsko delovanje.

Zelo pogosto se uporablja v parfumeristiki, spada med visoke note.

Pozor: Vsekakor je potrebno biti pozoren pri uporabi in hranjenju eteričnega olja pomaranče zaradi možnosti fototoksičnosti. Priporoča se hranjenje na hladnem, temnem mestu.

Eterično olje sladke pomaranče med drugim najdemo tudi v sprostitveni masaži Luna v centru dobrega počutja Spa Perla ter v Protistresni masaži z aromatičnimi olji za sprostitev v Alpskem Wellnessu hotela Špik.

Ylang Ylang – kananga (cananga odorata)

Ylang ylang je tropsko drevo, ki zraste do 20 m v višino. Njegov vonj je močan, sladek, eksotičen, cvetni, balzamičen. Eterično olje pridobivajo iz cvetov omenjenega drevesa. Pomaga pri blaženju depresije, nespečnosti, anksioznosti, živčnosti.

Vonj ylang ylanga opisujejo kot žensko dišavo, ki poudarja čutnost, navezanost in ženstvenost.

Velja za eno izmed najbolj eksotičnih eteričnih olj v kozmetiki in parfumeristiki. V kozmetiki  se tradicionalno uporablja v izdelkih proti cepljenju las. Ima antioksidativno delovanje.

V parfumeristiki spada med srednje cvetne note. Pogosto ga najdemo v orientalskih parfumih.

Vonj kanange vas bo razvajal tudi v masaži Luna, ki si jo lahko v času odprtja privoščite v centru dobrega počutja Spa Perla.

Atlaška cedra (cedrus atalntica)

Eterično olje atlaške cedre ima topel, lesnat in balzamičen vonj. Vonj cedre pomirja in sprošča.

Eterično olje atlaške cedre opisujejo kot olje prizemljenosti, ponosa, rodovitnosti in spoštovanja. 

V kozmetiki velja za dobro izbiro pri negi aknaste in mastne kože ter mastnih las s prhljajem. Ima adstringentne, antiseptične, protimikrobne in protivnetne učinke. 

V parfumeristiki velja za eno najstarejših dišav, spada med spodnje note, bazne note. Dobro se kombinira s citrusnimi eteričnimi olji, cvetličnimi kombinaciji, predvsem z jasminom in vrtnico.

Tudi eterično olje cedra je sestavni del oljne mešanice, s katero vas razvajajo pri masaži Luna v centru dobrega počutja Spa Perla. 

Še nekaj priljubljenih eteričnih olj

Prava sivka  (lavandula angustifolia)

Zagotovo eno najbolj priljubljenih in razširjenih eteričnih olj. Ima svež, nežen, sladek, aromatični vonj.

S svojim vonjem nas sivka pomirja, poskrbi za dvig razpoloženja, pomaga pri nespečnosti, harmonizira živčni sistem. Drži se je vzdevek »mati vseh eteričnih olj«. Sivko povezujejo z začetkom »uradne aromaterapije«.

V kozmetiki ima eterično olje sivke zelo širok spekter uporabe, najdemo jo v številnih izdelkih, posebej je uporabna pri negi problematične kože. Deluje sedativno, protibolečnisko, protivirusno, pomaga pri sončnih opeklinah. 

V parfumeristiki sivka spada med visoke note. Je takorakoč nepogrešljiva v moških dišavah. Uporabljata se tudi absolut sivke, ki pa spada med srednje note, in CO2 izvleček.

Eterično olje sivke med drugim najdemo v ponudbi masaž Alpskega Wellnessa v hotelu Špik, in sicer v protistresni masaži z aromatičnimi olji za sprostitev ter v masaži za regeneracijo in krepitev.

Pelargonija (Pelargonium graveolens)

Eterično olje pelargonije ima bogat sladek, cvetlični, zelen, citrusni vonj,  ki spominja na vonj vrtnice. Poznano je kot vsestransko uporabno olje, ki pomirja, ima protistresno delovanje ter olje, ki spodbuja domišljijo in dviga samozavest. Eterično olje pelargonije opisujejo kot čustveno, navdihujoče ženstveno olje.

V kozmetiki je prepoznavno v široki paleti izdelkov za vse tipe kože, za nego celega telesa. Ima odlično regenerativno delovanje. Poznano je tudi kot olje, ki blaži težave menopavze in vzpostavlja harmonsko ravnovesje. Ima protivnetne, antioksidativne, protibakterijske in protiglivne lasnosti.

V parfumeristiki velja za srednjo, cvetlično noto.

Eterično olje pelargonije je eno izmed olj v mešanici, s katero vas bodo razvajali med masažo za regeneracijo in sprostitev v Alpskem Wellnessu hotela Špik. 

Jasmin (Jasminum officinale)

Vonj absoluta jasmina je cvetni, sladek, narkotičen, intenziven. Deluje antidepresivno, močno sprošča, je afrodiziak. Opisujejo ga kot vonj karizmatičnosti, romantike, ženstvenosti in zaljubljenosti.

V kozmetiki se uporablja v izdelkih za zrelo, vneto in poškodovano kožo. Deluje antibakterijsko, protivnetno in regenerativno.

V parfumeristiki je zagotovo ena najbolj cenjenih in najdražjih sestavin. Uvršča se med srednje note. Najdemo ga v orientalskih in cvetnih parfumih. Pri absolutu jasmina je potrebno paziti, da se ga uporablja v nizkih koncentracijah. 

Njegov vonj vas bo razvajal v finskih savnah Hitovih centrov dobrega počutja. 

Rožmarin (Rosmarinus officinalis)

Vonj eteričnega olja rožmarina je močan, lesno-zeliščni, svež. Zbistri um, stimulira, pomaga pri dvigu energije. Vonj rožmarina opisujejo kot vonj, ki kliče k mladosti in sreči.

V kozmetiki eterično olje uporabljamo za nego las, pri negi kože je primerno za aknasto in mastno kožo. V in invitro raziskavah je eterično olje rožmarina pokazalo antioksidativno, protibakterijsko in protiglivno delovanje.

Eterično olje rožmarina je glavna sestavina parfuma/vodice madžarske kraljice (1370), uporablja se predvsem v moških parfumih. 

Pačuli (Poghostemon cablin)

Vonje eteričnega olja pačulija je bogat lesno-zemeljski, cvetlično-saden, zeliščen. Deluje stimulativno, protidepresivno, je afrodiziak. Slovi kot dišava sanjačev in hkrati dišava mislecev.

V kozmetiki se tradicionalno uporablja za nego aknaste in poškodovane kože. Poznano je kot odličen antiseptik in pomoč za pospeševanje obnove kože. Ima antioksidativno, protimikrobno in protivnetno delovanje.

V parfumeristiki je pogosto uporabljen v orientalskih in tudi lesnih parfumih.  Zanimivo je, da je eterično olje pačulija eno redkih, ki s staranjem pridobivajo na vrednosti. 

Najdemo ga v masaži za regeneracijo in krepitev, ki so jo boste lahko po ponovnem odprtju privoščili v Alpskem Wellnessu hotela Špik.

Evkalipt (Eucalyptus globulus)

Eterično olje evkalipta je zagotovo eno izmed najbolj »medicinskih« olj. Ima izredno močen, prodoren, osvežujoč, kamforni vonj. Velja za olje, ki čisti negativne ovire, poživlja duha in spodbuja človekove dejavnosti.

Tradicionalno se olje uporablja za zdravljenje opeklin, ran in ureznin. Največkrat ga najdemo v masažnih gelih za utrujene mišice in v izdelkih za nego mastne aknaste kože. Ima antioksidativno in protimikrobno delovanj,. Znan je po tem, da odpira dihalne poti.

Je »klasična« dišava v parni savni.

Seveda pa so naštete dišave le nekatere izmed široke palete eteričnih olj in naravnih dišav, ki jih ob najrazličnejših masažah in drugih ritualih uporabljamo v Hitovih centrih dobrega počutja, zato nas, ko bo to spet mogoče, le obiščite in si privoščite razvajanje ob prijetnih vonjih pod spretnimi rokami našega izkušenega osebja.