Prestolnica okusov
Prestolnica okusov?
Je somestje Nova Gorica – Gorica tudi prestolnica hrane, ne le kulture? Prihajajoči vikend zagotovo, saj evropska prestolnica kulture gosti Okuse ob mej, največji enogastronomski festival daleč naokoli. Kar nekaj dejstev pa govori v prid temu, da je ta del Primorske tudi sicer prava »kulinarična meka«. Odkrite zakaj:

Vsakoletni festival Okusi ob meji
350 STOJNIC S HRANO IZ 45IH RAZLIČNIH DRŽAV
Letošnji Okusi ob meji bodo od 25. do 28. 9. potekali pretežno v italijanski Gorici, pa tudi na skupnem trgu Evrope. Po ulicah bo zadišalo iz kar 400 stojnic iz 50 različnih držav, ki se predstavljajo v 17 tematsko zaokroženih »vaseh«. Poleg osrednjih lokalnih ponudnikov s pridihom brezmejnosti bodo tu latinskoameriška, afriška, ameriška, avstralska in orientalska četrt, pa tudi ponudbe iz različnih delov Evrope – od Balkana, Avstrije, Francije do severne Evrope in drugih. Svoje kotičke bodo imele tudi vegetarijanska in veganska kuhinja ter »Truck Food« ponudba …
Da bomo deležni tudi kulturne hrane, pa bo poskrbljeno z brezmejno zabavo na Trgu Evrope:

Elevators
& Big band RTV Slovenija
petek, 26. 9. 2025

Magnifico & band
Gong Orchestra, Balkan Boys
sobota, 27. 9. 2025

Big band NOVA z gosti
Nuša Derenda, Lea Sirk, Tatjana Mihelj, Tish, Kristina Oberžan …
nedelja, 28. 9. 2025

Območje z največ Michelinovimi zvezdicami v Sloveniji
Severni del Primorske se lahko na splošno pohvali z odlično kulinariko. Konec koncev je prav na tem območju največ imetnikov Michelinovih zvezdic: poleg legendarne Hiše Franko iz Kobarida, ki si je pod taktirko svetovno znane chefinje Ane Roš prislužila kar 3 zvezdice, se z zvezdico lahko pohvalijo tudi novogoriška restavracija Dam in Gostilna pri Lojzetu v Vipavi. Michelinovo priporočilo pa ima že vrsto let tudi Perlina izvrstna a-la-carte restavracija Calypso. Njihov degustacijski meni je pravo potovanje po okusih – in odlična ideja tudi za darilo v obliki kulinaričnega bona.

Stik kultur, pokrajin in podnebij
Ni naključje, da je kulinarika tega prostora tako zelo cenjena. Gre za prostor na prepihu kultur in svetov. Tu se stikajo sredozemski in celinski vplivi, kar se odraža tudi v pridelkih in posledično v kuhinji. Mediteranska osnova se v Vipavski dolini in Brdih povezuje z bogatimi darovi zemlje – rebulo, pinelo, zelenom, češnjami, breskvami, kakiji … Na Krasu na jedilniki ne smejo manjkati pršut, teran, oljčno olje, v hribih in Soški dolini pa sir Tolminc postrvi in jedi na žlico. Ravno ta kontrast – od morja do planin v eni uri – daje kulinariki tega prostora poseben pečat.

Osmice – kulinarična posebnost Primorske
Osmice izhajajo iz časa Marije Terezije. V 18. stoletju je bilo namreč kmetom omogočeno, da lahko osem dni na leto (od tod ime) prodajajo svoj domače pridelano vino in jedi brez dajatev. Danes so osmice še vedno zelo priljubljene – obiskovalci v preprostih kleteh, hramih ali na kmečkih dvoriščih poskusijo domače vino, pršut, salame, sir, štruklje in druge hišne dobrote. Gre za pristno izkušnjo kraja in ljudi, pravi praznik druženja, gostoljubnosti in vonja po domačem. Osmice so eden najlepših načinov, kako doživeti kulinarično srce Goriške in Krasa.

Hitova kulinarična ponudba
Svojo zgodbo v tej gastronomski pokrajini soustvarja tudi Hit s svojimi restavracijami in vrhunskimi kuharji. Gre za raznolike, a izbrane ponudbe in okuse. V restavraciji Calypso (Perla) ali TIffany (Park) boste deležni res izbrane kulinarike, prefinjene strežbe in intimnega vzdušja. Če želite hiter, a raznolik obrok »all you can eat« obiščite samopostrežni restavraciji Oceanis (Perla), Panorama (Park) ali restavracijo v Drive-inu, ki tako kot prej omenjeni deluje v sklopu igralnice in je prava izbira za drugačen in adrenalina poln večer. Dobra pica vas čaka v restavraciji Sabotin, pestra bistrojska ponudba pa v restavraciji Lipa. Če pa ste željni le sladkega okrepčila z domačimi sladicami, je nujen postanek v kavarni Caffee Dolce Vita.