My Privilege Login
HIT CORPORATE | Med največjimi v Evropi
Najboljši sladoled v Sloveniji lahko pokusite v novogoriški Perli

Nova Gorica, 5. april 2017 – Danes se je v Hitovem igralniško-zabaviščnem centru Perla na prvem državnem prvenstvu v pripravi sladoleda pomerilo devet slaščičark in slaščičarjev. Strokovno žirijo je najbolj prepričal Tine Valič s sladoledom »Prekmurska gibanica, ki se bo skupaj z drugouvrščenim Arditom Ejupijem in sladoledom »Dark Smoke« julija udeležil evropskega prvenstva v pripravi sladoleda v Bologni.

»Gelato World Tour« pod pokroviteljstvom italijanskega ministrstva za zunanje zadeve, ministrstva za gospodarski razvoj in pokrajine Emilia Romagna je prvo mednarodno tekmovanje v iskanju najboljših sladoledov na svetu. Glavni namen tekmovanja predstavlja širjenje kulture sladoleda na svetu, del tekmovanja »Gelato World Tour« pa je danes postala tudi Slovenija. Prvo državno prvenstvo v pripravi sladoleda je v organizaciji Carpigiani Gelato University in Sigep – Italian Exhibition Group v sodelovanju z podjetjem MAKABO d.o.o., kot zastopnikom podjetja CARPIGIANI za slovenski trg, je gostilo mesto vrtnic, Nova Gorica.

Na tekmovanju se je pomerilo devet kandidatov, med njimi tudi dve slaščičarki. Vsak izmed tekmovalcev je imel na voljo 30 minut časa za pripravo sladoleda, s vnaprej pripravljeno pasterizirano osnovo za sladoled. Sledilo je mešanje in zamrzovanje sladoleda v aparatu za sladoled, nato pa ustvarjanje inovativnih sladolednih kreacij v banjici. Slednje so razstavili v zamrzovalni vitrini.

Ob 15.30 se je v Perli zbrala strokovna komisija v sestavi Tomaž Kavčič (Gostilna pri Lojzetu, Dvorec Zemono), Marino Furlan (Restavracija Tiffany, igralniško-zabaviščni center Park), Jaka Žnidaršič (Portal Gastrogurman) in Marco Corradin (italijanski ekspert na področju čokolade in pralinejev) in ocenila sladoledne izdelke. Pri sto točkovnem sistemu ocenjevanja je komisija upoštevala naslednje parametre: okus (max 50 % točk), struktura (max 30 % točk) in predstavitev v banjici (max 20 % točk). Po končnem seštevku ocen so za najboljši sladoled izbrali »Prekmursko gibanico«, ki jo je prav za priložnost državnega tekmovanja pripravil Tine Valič iz Perline kavarne Dolce Vita. Gre za inovativno kreacijo osnovano na skutinem sladoledu, nadgrajenim z reinterpretacijo klasičnih sestavin tradicionalne prekmurske gibanice, od maka in jabolčnega sorbeta, med plastmi krhkega testa in orehov ter na vrhu krokanta iz listnega testa.

Tineta Valiča in čaka potovanje v kampus Carpigiani Gelato University v mestu Anzola dell’Emilia (Bologna), kjer bo 24. in 25. julija potekalo Evropsko prvenstvo. Evropski prvak pa se bo med 8. in 10. oktobrom 2017 udeležil svetovnega prvenstva v Riminiju, kjer bo znano, kateri bo sladoled leta 2017.

NAZAJ NA-