My Privilege Login
Enega najboljših sladoledov v Evropi lahko pokusite v Novi Gorici

Nova Gorica, 25. 7. 2017 - Na evropskem prvenstvu v pripravi sladoleda je mednarodno žirijo najbolj prepričal sladoled »medeni jogurt z malinami in orehi« Erika Kuiperja iz Nizozemske, sladoled z okusi tradicionalne prekmurske gibanice iz Perline slaščičarne Dolce Vita pa je med obiskovalci tekmovanja požel veliko zanimanja. Za Tineta Valiča, slaščičarja iz Hitove Perle, jutri ob 14. uri, v Perlini Dolce Viti pripravljajo poseben sprejem.

Na evropskem prvenstvu, ki je potekalo v kampusu Carpigiani Gelato University v mestu Anzola dell’Emilia, v bližini Bologne, se je zbralo 20 mojstrov priprave sladoleda, ki so na tekmovanju zastopali osem evropskih držav (Belgijo, Nizozemsko, Češko, Poljsko, Madžarsko, Slovenijo, Hrvaško in Grčijo). Slovenijo sta s sladolednimi kreacijami predstavljala dva kandidata, in sicer Tine Valič iz Perline kavarne Dolce Vita in Ardit Ejupi iz slaščičarne Pingo v Šentilju.

Vsak izmed tekmovalcev je včeraj v dobri uri moral pripraviti osnovo in ključne sestavine za sladoled, danes pa je sledila priprava in predstavitev sladoleda v banjici, za kar so kandidati prav tako imeli na voljo le eno uro.

»Organizatorji so se izjemno potrudili in nam izkazali iskreno gostoljubje ter z nami delili veliko strokovnih znanj na različnih delavnicah, ki so spremljale tekmovanje. Odprli so nam vrata tovarne, ogledali pa smo si tudi muzej sladoleda,« pravi Marino Furlan, vodja kuhinje v Hitovem igralniško-zabaviščnem centru Park v Novi Gorici, ki so ga organizatorji na tekmovanje povabili kot strokovnega žiranta. Žirija, ki jo je sestavljala mednarodna zasedba mojstrov slaščičarjev, kuharjev, novinarjev in predstavnikov organizatorja, je spremljala celoten potek od predpriprav do postavitve banjic sladoleda v predstavitveno vitrino. Komisija je ob pravilnem tehničnem postopku priprave ocenjevala okus, strukturo in predstavitev sladoleda.

Tine Valič in Marino Furlan sta z zgodbo sladoleda z okusi tradicionalne prekmurske gibanice navdušila številne obiskovalce tekmovanja. »Vesel sem za to veliko izkušnjo in priložnost, da smo na tem tekmovanju lahko predstavili košček slovenskega kulinaričnega izročila. Kar nekaj takih, ki niso niti dobro vedeli kje Slovenija je, smo navdušili za obisk. Po pravo prekmursko gibanico smo jih seveda usmerili v Prekmurje, za najboljši sladoled v Sloveniji pa se splača pripeljati v Perlo v Novi Gorici,« dodaja Tine Valič.

Svetovna sladoledna turneja (Gelato World Tour) se bo z izborom najboljših sladoledov na svetu zaključila 10. septembra, v italijanskem obmorskem letovišču Rimini. Na svetovnem prvenstvu v pripravi sladoleda bodo Evropo predstavljali trije najbolje uvrščeni na evropskem prvenstvu. To so:
- tretjeuvrščeni predstavnik Grčije: Dimitris Charalampous s sladoledom “Salted Caramel Peanuts”,
- drugouvrščena predstavnica Madžarske: Renáta Somogyi, s sladoledom “My Chocolate – Il mio Cioccolato” in
- zmagovalec evropskega prvenstva, predstavnik Nizozemske: Erik Kuiper, s sladoledom “Honey-Yogurt Ice with Raspberry and Walnuts – Kui(p)er ijs”

Več:
Lavra Peršolja Jakončič, Kabinet uprave, Hit, d. d., lavra.persolja.jakoncic(at)hit.si, m 031 336 814

NAZAJ NA-