My Privilege Login
Slovenski sladoled na evropskem prvenstvu v Bologni

Nova Gorica, 24. 7. 2017 – Jutri, v torek, 25. julija, se bo v italijanskem mestu Bologna za naslov evropskega prvaka v pripravi sladoleda pomerilo 20 finalistov in 8 evropskih držav.

Med kandidati sta tudi predstavnika Slovenije, in sicer Tine Valič iz Perline kavarne Dolce Vita in Ardit Ejupi iz slaščičarne Pingo v Šentilju. Evropski prvak in podprvak se uvrstita na svetovno prvenstvo, ki bo med 8. in 10. septembrom 2017 potekalo v italijanskem Riminiju.

Začetek aprila smo v na prvem državnem prvenstvu odkrivali, da je ena izmed skrivnosti za pripravo dobrega sladoleda tudi prava mera kreativnosti. Tako je tudi nastala zmagovalna sladoledna kreacija »prekmurska gibanica«, s podpisom Perlinega slaščičarja Tineta Valiča. Prav ta okus pa je odtlej pravi hit Perline kavarne Dolce Vita, kjer v povprečju na lep poletni dan gostom postrežejo okoli 40 kil sladoleda.

Na levi sladoled Prekmurska Gibanica, na desni Tine Valič

Slovenci sicer pri izboru sladoleda največkrat posegamo po klasičnih kremnih okusih, v najbolj vročih poletnih dneh pa nas prevzamejo sadni sladoledi in sorbeti. Nov trend v svetu in poseben izziv slaščičarjem predstavljajo sladoledi v plasteh. In prav tak je tudi najboljši sladoled v Sloveniji, kjer se prepletajo in povezujejo okusi klasičnih sestavin prekmurske gibanice. "Sestavljen je kar iz devetih plasti. Spodaj je podlaga iz krhkega testa, sledi skutni sladoled z makom, plast drobljenih orehov, jabolčni sladoled, plast orehov, skutni sladoled z makom, drobljeni orehi, jabolčni sladoled, na vrhu pa je krokant iz vlečenega testa, posut s sladkorjem v prahu," zadovoljen razlaga Tine Valič.

Ponosen je, da bo svojo sladoledno kreacijo v družbi Ardita Ejupija jutri predstavil tudi na evropskem prvenstvu, kjer bosta sladoleda »prekmurska gibanica« in »dark smoke« zastopala slovenske barve. Na evropskem prvenstvu, ki ga gosti kampus Carpigiani Gelato University v mestu Anzola dell’Emilia v bližini Bologne, se je že danes zbralo 20 mojstrov priprave sladoleda, ki na tekmovanju zastopajo osem evropskih držav (Belgijo, Nizozemsko, Češko, Poljsko, Madžarsko, Slovenijo, Hrvaško in Grčijo).

»Priprava sladoleda bo potekala podobno kot na državnem prvenstvu, strokovno žirijo pa bomo skušali prepričati s pravo kombinacijo okusov, strukture in prestavitve oz. izgleda sladoleda. Prav glede slednjega sem uspel svojo kreacijo še malce dodelati, saj vemo, da sladoled najprej pojemo z očmi,« pojasnjuje Tine Valič. Kakšen bo najboljši sladoled v Evropi, bomo izvedeli jutri, v torek, 25. julija, v popoldanskem času.

Svetovna sladoledna turneja (Gelato World Tour) pa se bo z izborom najboljših sladoledov na svetu zaključila 10. septembra, v italijanskem obmorskem letovišču Rimini.


Lavra Peršolja Jakončič, Kabinet uprave, Hit, d. d., lavra.persolja.jakoncic@hit.si, m 031 336 814

NAZAJ NA-