My Privilege Login
Večerja ali poletni izlet?

Oboje: Hit Alpinea predstavlja »Večerjo 3 dežel«.

Ob že uveljavljeni Kulinarični poti, ki povezuje pet lokalnih gostinsko turističnih ponudnikov v središču Kranjske Gore in nedavnem Kulinaričnem festivalu z večerjo 3 šefov, so v največjem kranjskogorskem hotelirju, v družbi Hit Alpinea, uresničili izvirno idejo in združili okuse treh dežel.

Bližina tromeje med Slovenijo, Italijo in Avstrijo je namreč idealna za hiter in atraktiven skok med tremi destinacijami, ki predstavljajo ključni element kulinaričnega doživetja »Večerja 3 dežel.« Za okušanje lokalnega, domačega in značilnega za to regijo ob sredah zvečer poskrbijo na treh postojankah: Ramada Hotel & Suites Kranjska Gora (SLO), Alte Hütte Trbiž (ITA) in Wallnerwirt v Podkloštru (AUT).

Udeleženci kulinaričnega popotovanja se ob 18. uri zberejo in spoznajo na terasi hotela Ramada Hotel & Suites Kranjska Gora, kjer jim za dobrodošlico postrežejo domač limonin aperitiv, alpski napitek osnovan na bezgu in limoni ter poletni koktajl iz šipkovega čaja z borovnicami in malinami. Na pot se skupaj podajo z organiziranim in udobnim prevozom, kjer jih izkušen lokalni turistični vodič spremlja z zanimivostmi in anekdotami iz okoliških krajev.

Po približno 20 minutah vožnje kulinarični raziskovalci prispejo v italijanski Trbiž (Tarvisio), kjer jih gostoljubno sprejmejo v restavraciji Alte Hütte (Vecchia Baita). V leseni hiški, ki je bila pred dvajsetimi leti sestavljena iz odpadnega lesa, družinsko gostinsko zgodbo pišeta gospod Roberto del Negro in njegova žena, Avstrijka Paula Putze. Pristna domačnost se kmalu preslika na krožnik - Trbiški tris sestavljajo omleta s šparglji, zvitek z jajčevci, svežo »ricotto« in parmezanom ter domači krompirjevi njoki s stopljenim maslom in prekajeno »ricotto«. Po topli predjedi še kratek sprehod čez urejen travnik s pogledom na Sv. Višarje in kulinarično »romanje« se nadaljuje proti Avstriji.

Na naslednji destinaciji, v Podkloštru (Arnoldstein) goste pričaka gospodarica, gospa Karin Wallner, ki restavracijo Wallnerwirt vodi že 35 let in je tudi strastna lovka. Za glavno jed na izbiro ponudi mesni krožnik s čebulno bržolo in praženo čebulo, fižolom s slanino in pečenim krompirjem, ribjo vzporednico pa predstavlja file zlatovčice in maslen krompir. Dobra popotnica za vzpon čez Korensko sedlo.

Po dobrih treh urah se gostje vrnejo na domači teren, kjer jih na terasi Ramada Hotel & Suites Kranjska Gora že čaka sladko presenečenje: potička v vanilijevi »župci«. Domači okus potice v ohlajeni vaniljevi omaki v spremstvu jagod predstavlja zaključek tega razgibanega kulinaričnega izleta po poti brezmejnih okusov.


Orehova potička v hladni vaniljevi »župci« (50 potičk)

Testo:
500 g bele moka tipa 400
25 g kvasa
250 ml mleka
80 g margarine za peko
80 g sladkorja
2 žlici olja
3 rumenjaki
1 vaniljev sladkor
limonina lupina
rum po okusu
ščepec soli

Kvas zmešamo z žlico sladkorja, žlico moke in 1dcl toplega mleka. Pustimo na toplem, da vzhaja. V posodo presejemo moko in ji dodamo ostale sestavine (margarino stopimo). Vse skupaj s kvasom pregnetemo v gladko testo. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem.

Nadev:
250 g mletih orehov
1 beljak
50 g sladkorja
150 ml mleka
rum po okusu
limonina lupina
1 vaniljev sladkor

Orehe v ponvi segrejemo in zalijemo z mlekom. Dodamo vse ostale sestavine razen beljaka in pokuhamo. Ko se ohladi dodamo beljak in mleko po potrebi (da dobimo lepo mazljivo zmes).
Testo razvaljamo na pol cm debelo in namažemo z nadevom. Zvijemo do želene velikosti (odvisno od modela za peko). Potico damo v pomaščen model in pustimo še vzhajati. Pečemo v pečici na 180 stopinjah od 15 – 30 min (odvisno od velikosti in debeline potic).

Vaniljeva »juhca«
500 ml mleka
100 g rumenjaka
vaniljev strok
100 g sladkorja

Vse sestavine ob stalnem mešanju segrejemo do vrelišča. Ponudimo lahko tudi toplo, sicer ohladimo. V globok krožnik postrežemo vaniljevo juho in vanjo položimo potico. Za svežino dodamo nekaj svežega jagodičevja, lahko tudi kepico domačega sladoleda.

In dober tek!»V Hit Alpinei smo želeli nadgraditi našo idejo o posebnih kulinaričnih doživetjih, ki smo jo s Kulinarično potjo po Kranjski Gori pričeli uresničevati pred dobrima dvema letoma. Gostje so sprehod po osrčju Kranjske Gore v poletnih in zimskih dneh s petimi kulinaričnimi postojankami lepo sprejeli, zato smo razmišljali naprej in pogledali širše. Kot logično nadaljevanje inovativnih kulinaričnih produktov letos predstavljamo Večerjo 3 dežel, kjer na osnovi lokalne kulinarike ponujamo voden izlet in večerjo s tremi hodi v treh državah. Prepričani smo, da bo ta zanimiva izkušnja v Kranjsko Goro pritegnila zvedave ljubitelje kulinarike in ne nazadnje popestrila daljše bivanje gostov v naših hotelih,« pravi Fedja Pobegajlo, direktor družbe Hit Alpinea.

Termini: julija in avgusta, ob sredah, s pričetkom ob 18. uri
Zbirno mesto: Ramada, Hotel & Suites
(Borovška cesta 93, Kranjska Gora)
Cena: 39 € na osebo


Dodatne informacije:
aljosa.sodja(at)hit-alpinea.si
www.hit-alpinea.si

NAZAJ NA-