V Hitovem Hotelu Sabotin v Solkanu so v sodelovanju z Gobarskim društvom Nova Gorica organizirali že 28. razstavo gob. Vreme ta vikend gobarjem ni bilo najbolj naklonjeno, v višje ležečih legah Trnovskega gozda so gobe nabirali celo pod snegom, a so kljub temu uspeli na ogled postaviti kar 130 zanimivih primerkov.
Mag. Gabrijel Seljak, determinator in član Gobarskega društva Nova Gorica je ob odprtju razstave povedal: »Ne pomnim, da bi kdaj za pripravo te razstave potrebovali bunde in skorajda kidali sneg, da bi prišli do gob. S tem želim le ponazoriti, da so bile vremenske razmere izjemno neugodne. Kljub temu je vztrajnim članom našega društva v dveh dneh uspelo nabrati zavidljivo število primerkov – kar 130 različnih vrst. Na razstavi je mogoče spoznati glavnino pogostejših vrst gob, od zelene mušnice pa do treh vrst jurčkov.«
Dodaja še, da je namen razstave predvsem ozaveščanje o nabiranju gob. V društvu namreč ugotavljajo, da je po obdobju epidemije obiskovalcev gozda vse več, žal pa manjka kultura nabiranja gob in pravi odnos do narave ter živega sveta. »Gobe ne rastejo zaradi nas – v naravi imajo svojo funkcijo, predvsem v smislu podpore rasti rastlin in gozda,« še dodaja Seljak.s
Tudi predsednik Gobarskega društva Nova Gorica Jakob Čeferin je poudaril, da je osrednja vloga društva, ki letos beleži že 52 let delovanja in je še edino aktivno gobarsko društvo na Severnem Primorskem, izobraževanje ter osveščanje članov ter širše javnosti o gobah, gobarjenju in predvsem kulturi nabiranja gob. Zato ob postavljanju razstave in na dan odprtja vedno poskrbijo, da so njihovi člani na voljo tako za determinacijo nabranih primerkov kot za strokovno razlago in vodenje. Še posebej so vsako leto veseli obiska otrok iz okoliških šol in vrtcev, ki jih radi popeljejo po razstavi in jih seznanijo s drobnimi skrivnostmi iz sveta gob.
Za mlade obiskovalce so letos, kot je povedal vodja Hotelov Lipa in Sabotin, Leon Mavrič, pripravili tudi simpatične gobje pobarvanke, s katerimi jim bodo popestrili ogled razstave in obisk restavracije.
Vzporedno z razstavo gob, ki bo odprta do 8. oktobra, bodo v avli Hotela Sabotin na ogled tudi likovna dela z motivi gob, ki so jih ustvarili člani novogoriškega društva Unitri.
Od 5. do 12. oktobra pa obiskovalce vabijo na pokušino jedi s svežimi gobami. Kot je povedal Leon Mavrič, bodo v restavraciji Hotela Sabotin te dni pripravljali domačo gobovo juho, njoke z mešanimi gobami, kremnim sirom in peteršiljevim oljem ter svinjsko ribico v gobovi omaki s popečeno polento in jesensko solato. V oktobru je vsak dan mogoče naročiti tudi posebno jesensko pico z gobami; z jesenskimi plodovi in gobami pa bodo popestrili tudi dnevno ponudbo malic in kosil. Restavracija je odprta vsak dan od 11. do 21.30.