My Privilege Login
HIT CORPORATE | Med največjimi v Evropi
Mednarodni kulinarični izziv povezal Kranjsko Goro

Kranjska Gora, 11. 5. 2017 - Štiriinpetdeset tekmovalk in tekmovalcev iz šestih držav, in sicer Italije, Ukrajine, Srbije, Bosne in Hercegovine, Makedonije in Slovenije, se je v dveh tekmovalnih dneh pomerilo v štirih kategorijah.

Prvi trije na tekmovanju Dragan Šljivić, Štefan Sraka in Zoran Andonov v druzbi vodje dogodka Boštjana Kovačiča in Iztoka Legata

V kategoriji A1 je tekmovalec na moderen način pripravil interpretacijo nacionalne jedi države, ki jo je predstavljal, v kategoriji A2 pa je sledila priprava jedi v moderni kuhinji. Med štiriinpetdesetimi kuharji se je po oceni strokovne žirije festivala najbolje izkazal Dragan Šljivić iz Bosne in Hercegovine. Organizatorji že napovedujejo tretjo izvedbo festivala v maju 2018 s še večjo udeležbo kuharjev iz tujine.


O tekmovanju

Tekmovalci so morali v petih minutah pripraviti prostor za delo, v 40 minutah pripraviti jedi in v zadnjih petih minutah tudi pospraviti prostor. Posamezen tekmovalni izziv je trajal 50 minut, nastopili pa so po trije tekmovalci hkrati. Najboljših pet kuharjev iz skupin A1 in A2 se je uvrstilo v sredin finale, ki je potekal po sistemu magic box (priprava predjedi in tople jedi iz skritih sestavinah, čas priprave 45 minut). V veliki finale 2. Kulinaričnega festivala v Kranjski Gori so se uvrstili Zoran Andonov (Makedonija), Dragan Šlivić (Bosna in Hercegovina), Štefan Sraka (Slovenija), Aldin Skenderović in Jernej Rac (Korona, Casinò & Hotel, Kranjska Gora, Slovenija).

Mednarodni sodniški komisiji je predsedoval priznani mednarodni kuharski sodnik Iztok Legat, skupaj pa je delo kuharjev ocenjevalo kar trinajst sodnikov iz osmih držav, med njimi tudi mednarodna sodnika Anil Grover iz Indije in Alan Payen iz Mavricija, Leonida Biljenko iz Ukrajine in Alma Rekić, ki jo v sodniški vlogi poznamo iz oddaje Masterchef.


Nadvse pohvalna je izjava mednarodnih sodnikov Anila Groverja iz Indije in Alana Payena iz Mavricija, da je Slovenija izredno čista dežela, prav tako sta bila navdušena nad higieno v kuhinji.

V spremljevalnem programu so se ob tekmovanjih zvrstili tudi vodeni turistični ogledi Kranjske Gore in okolice s posebnim turističnim avtobusom, na stojnicah za hotelom Ramada Resort pa so obiskovalci lahko spoznali in kupili zanimive izdelke lokalnih obrtnikov.


Tekmovanje v izdelavi tort in v kulinarični artistiki

V kategorijah B1 (artistika) ter B2 (tekmovanje iz slaščičarstva) smo lahko videli čudovite stvaritve.

Zlate medalje za torte in razstavne eksponate (v B2) so osvojili Barbara Šubelj, Špela Vrabec, Sara Kovra in Matej Zupančič, ki je bil tudi absolutni zmagovalec kategorije. Na tekmovanju v artistiki z razstavnimi eksponati je tekmovalo deset tekmovalcev z izdelki iz čokolade, testa, sadja in zelenjave. Zlato medaljo so osvojili Vlado Novoselec iz Pirana, ki je za izdelek prejel 100 točk (skupni zmagovalec) ter Blaž Habjan iz Celja, Nikola Grigorijević, Aleksa Petrović, Tatyana Afanasieva in Klavdija Simler.

Fedja Pobegajlo, izvršni direktor družbe Hit Alpinea pravi: »Z organizacijo dogodka smo želeli – po zgledu uspešne Kulinarične poti po Kranjski Gori – povezati destinacijo in gostom pripraviti zanimivo dogajanje v kraju. Pred letom in pol je bila dana pobuda, da tudi v Sloveniji organiziramo mednarodni kulinarični festival. Odzivi so bili zelo dobri, pobuda pa je bila dobro sprejeta tudi v lokalni skupnosti. Letos se je na otvoritvenem dogodku festivala predstavilo več kot deset lokalnih turističnih ponudnikov. Veseli pa smo bili dogovora s TUŠ-em, da smo v Kranjski Gori gostili finalni dogodek Tuševe kuharske zvezde, ki je povezal dijake srednjih gostinsko turističnih šol. Tudi v prihodnje si želimo sodelovanja z njimi, predvsem organizacijo finalnega tekmovanja. Omenim naj še, da že pripravljamo novo prireditev, ki jo bomo predstavili v mesecu juniju in bo povezana s kulinariko treh dežel. V mesecu oktobru pa bosta v Kranjski Gori potekala Gostinsko turistični zbor in Dnevi slovenskega turizma.«

Izjemen odziv tekmovalcev je prijetno presenetil tudi pobudnika kulinaričnega festivala Boštjana Kovačiča, vodjo kuhinje v hotelu Ramada Resort, ki je povedal: »Večkrat sem že sodeloval na podobnih festivalih in dogodkih v tujini, kjer smo se kuharji med tekmovalnimi izzivi tudi spoznavali. Vesel sem, da so se tudi letos povabilu odzvali v tako velikem številu, prav tako pa, da smo skupaj s sodelavci in kranjskogorskimi gostinci pripravili zanimivo dogajanje za vse obiskovalce in goste. Z mislimi smo že v letu 2018, obeti so dobri, nadejamo se še večjega obiska.«

Da je festival več kot samo tekmovanje pa je dokazala zaključna prireditev. Sodnik Alan Payen iz Mavricija je zapel znano Sivo pot (Country road), sodniki pa so si nadeli čepice, sončna očala in se skupaj zavrteli na znane popevke.


Dodatne informacije:
Aljoša Sodja
031 504 624
aljosa.sodja(at)hit-alpinea.si
festival(at)hit-alpinea.si
www.festival-kg.com

NAZAJ NA-