My Privilege Login
HIT CORPORATE | Med največjimi v Evropi
Z vinsko-kulinaričnimi festivali po poti dvigovanja kulture uživanja vin

Nova Gorica, 13. 2. 2017 – festival Park Wine Stars je že tretje leto zapored prepričal številne ljubitelje vinsko-kulinaričnih doživetij. Ti so minuli petek v Hitovem igralniško-zabaviščnem centru Park spoznavali vinsko kapljico 29 primorskih vinskih hiš in pri tem skušali najti tisto pravo vzporednico petim vrhunskim kreacijam Hitovih chefov. Prav v tednu kulture so tovrstni dogodki prava priložnost za osebno rast kulture uživanja vin.

V Parkovi restavraciji Tiffany so v petek zvečer organizirali tretji vinski festival, ki je pod eno streho združil številne vrhunske primorske vinarje, prave Parkove vinske zvezde (Park Wine Stars), kot so dogodek tudi poimenovali. Obiskovalci festivala, okoli tristo jih je bilo, so lahko uživali v družbi 29 vinarjev, ki so skupaj predstavili izbor kar 89 svojih vinskih pridelkov. Nova Gorica je tako povsem upravičila svojo strateško pozicijo in lego na stičišču primorskih vinskih poti. Brda, Kras, Vipavska dolina in Slovenska Istra so se v številnih odtenkih, vonjih in okusih srečevali s kulinaričnimi kreacijami s podpisom petih vrhunskih kuharjev.

Marino Furlan, sicer tudi član slovenske članske reprezentance kuharjev, je za to priložnosti vrata Parkove kuhinje odprl kolegom iz novogoriške Perle, Matjažu Šinigoju, Daliborju Janačkoviću in Alenu Perneku, pridružil pa se jim je tudi vodja kuhinje v hotelu Lipa (Šempeter pri Gorici), Erik Gomezel.

Alen Šraj, vodja F&B na Hitovi destinaciji Nova Gorica z zadovoljstvom ugotavlja: »Z dobim sodelovanjem s primorskimi vinarji smo v teh letih uspeli prepričati še tako zahtevne goste. Hkrati pa dober odziv na festival lepo kaže, da vina in kulinarika ljudi vedno bolj zanimajo, le pravo priložnost za to je potrebno ponuditi. Tudi zato smo prepričani, da smo s takimi dogodki v Parku na pravi poti. Z njimi bomo nadaljevali in jih skušali še nadgrajevati.

«Spomnimo, da so se med gosti Parkove restavracije Tiffany zelo lepo prijeli dogodki, ki so povezani s posebnimi tematskimi kulinaričnimi doživetji ter spoznavanjem vin, mesečno namreč tu prirejajo enogastronomske večer z gostujočimi vinarji, ker ima posamezen vinar možnost neposredno nagovoriti goste in predstaviti vina ob večerji, ki jo pripravijo Parkovi kuharji. Naslednja taka priložnost bo že 24. februarja, ko se bo predstavila Klet Brda. Podobno zanimivi so tudi redni dogodki Večerja z zabavo, kjer vrhunsko kulinariko spremljajo tudi zanimivi plesni, glasbeni ali drugi zabavni nastopi. Temu je bilo tako tudi v petek, ko so na odru restavracije Tiffany, ki se je za to priložnost prelevila v elegantno festivalsko prizorišče, nastopili glasbeniki »Music Butique« in plesalke »Les Sorcieres Sucress«.

Veliko pozornosti je bilo z zadnjih dneh namenjenih tudi objavi na portalu ameriškega medijskega giganta CNN, ki je med enajst izjemnih, a še ne raziskanih vinskih destinacij, uvrstil tudi Brda. »Nedvomno gre za lepo spodbudo, ki bo marsikoga usmerila k obisku Slovenije in odkrivanju slovenskih vin. Prav zato pa velja razmisliti, kako dobro naše vinorodne dežele in vina poznamo in ali jih znamo tudi primerno predstaviti. Le z znanjem in s spoštljivim odnosom bomo prepričali obiskovalce, goste in ne nazadnje kupce,« pravi Ivan Peršolja, predsednik Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije.

Kulinarične kreacije tretjega festivala Park Wine Stars

MarinoFurlan: vodja kuhinje v centru Park in član slovenske olimpijske kuharske reprezentance
Hrustljava prašičkova lička, vložena rdeča čebula, mariniran motovilec s hrenovim prelivom, omaka pečene čebule   

Matjaž Šinigoj: vodja kuhinje v centru Perla
Tortelli z artičokino kremo in kozjo skuto, omaka iz artičokinih stebel, odišavljena z meto, parmezanova pena in lešnikov krokant  

Dalibor Janačković: glavni kuhar v Perlini restavraciji Calypso
Pečenica postrvi, črna leča, koleraba, pena kraške pancete, ajdove kokice, sponge graha, kalčki

Erik Gomezel: vodja kuhinje v restavraciji hotela Lipa
Zvitek iz dimljene tune, nadevan z zeliščno skuto na pestu iz bazilike   

Alan Pernek: vodja Perline slaščičarne
Pomarančna pena oblečena v zdrobljeni mandolat na temnem biskvitu, odišavljenem z začimbami, čokoladni obroč pozlačen s pomarančnim gelom in kandiranim sadjem

___________________
Več informacij:
Lavra Peršolja, Kabinet uprave, m 031 336 814, lavra.persolja(at)hit.si

NAZAJ NA-