My Privilege Login
Sarajevo, najlepše mesto Balkana

Sarajevo ima prav poseben šarm. Njegova živahna atmosfera s prijaznimi prebivalci vam bo hitro pričarala občutek domačnosti in gostoljubja.

Sarajevo je glavno mesto Bosne in Hercegovine in njeno največje kulturno, gospodarsko in prometno središče. Po ocenah živi v Sarajevu približno 550.000 ljudi. Mesto pomembno označujeta dve reki in sicer reka Miljacka, ki teče skozi mesto, ter reka Bosna, ki izvira v bližini na prekrasni lokaciji pod Igmanom. Izvir reke Bosne je priljubljena izletniška točka, ki jo Sarajevčani imenujejo Vrelo Bosne.

Mesto je samo po sebi muzej zgodovine. Številne mošeje, cerkve, katedrala in upravne stavbe pričajo o času Otomanskega in kasneje Avstro-Ogrskega imperija. Znameniti Latinski most, kjer se je z atentatom na Franca Ferdinanda pisala zgodovina, je odigral ključno vlogo pri začetku 1. svetovne vojne. Podzemni muzej pod letališčem in prerešetani rumeni hotel Holiday Inn sta žalostna ostanka zadnje vojne. Bolj veselo je dogajanje na Baščaršiji, starodavni tržnici s trgovinicami, gostilnami, bari in neštetimi spominki.

Turiste privabljajo tudi bližnje planote Jahorina, Igman, Trebević in Bjelašnica, ki so leta 1984 gostile znamenite zimske olimpijske igre, pa olimpijska dvorana Zetra in hiša Kolarjevih, pod katero se skriva predor, ki je v času vojne prestavljal edino povezavo z obleganim mestom.

Ob številnih nacionalnih in mestnih gledaliških hišah, muzejih in drugih kulturnih institucijah je Sarajevo vedno Sarajevski filmski festival (SFF), Sarajevo Jazz Festival, poletni kulturni festival "Baščaršijske noči", Festival moderne gledališke produkcije "MESS", "Sarajevska zima" in Sarajevski svetovni festival orientalske glasbe.

V Sarajevu ima sedež največji visokošolski zavod v državi, Univerza v Sarajevu, kakor tudi številne druge visokošolske ustanove, ki predstavljajo enega največjih univerzitetnih središč v celotni regiji jugovzhodne Evrope.

Več o turističnih znamenitostih Sarajeva najdete na povezavi: www.sarajevo.ba

NAZAJ NA-